Η Euroleague ανοίγει τις πόρτες της στους φιλάθλους μετρώντας τις πληγές από τον Covid-19

Ο κόσμος επιστρέφει στα γήπεδα της Euroleague, με τους ιθύνοντες όμως να ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, αναμένοντας παράλληλα και τα έσοδα από τα εισιτήρια για να ορθοποδήσουν οικονομικά

Το μπασκετικό κοινό της Euroleague αλλά και οι ιθύνοντες της περιμένουν πως και πως την έναρξη της νέας σεζόν. Όχι μόνο λόγω της 4μηνης αποχής από τις μπασκετικές δραστηριότητες αλλά κυρίως για το γεγονός ότι ύστερα από ένα έτος οι φίλαθλοι θα επιστρέψουν στα γήπεδα.

Θυμίζουμε πως την περσινή σεζόν όλα τα παιχνίδια της Euroleague διεξήχθησαν χωρίς την παρουσία κόσμου, καθώς ολόκληρη η Ευρώπη ταλαιπωρήθηκε από το 2ο και το 3ο κύμα του κορονοϊού. Ήρθε όμως η ώρα οι φίλαθλοι να επιστρέψουν στις θέσεις τους στις κερκίδες και να θυμηθούμε εικόνες μπασκετικού κάλους από την ατμόσφαιρα που θα δημιουργήσουν, γυρίζοντας μας σε στιγμές κανονικότητας.

Ο κορονοϊός όμως είναι ακόμα εδώ, τα ποσοστά των εμβολιασμένων έχουν «παγώσει» στην πλειοψηφία των κρατών της Ευρώπης και πάνω που ελπίζαμε πως η επιστροφή στην παλαιά καθημερινότητα ήταν κοντά, φαίνεται πως απομακρυνόμαστε και πάλι. Οι κυβερνήσεις των χωρών, που εκπροσωπούνται από ομάδες που πρόκειται να συμμετάσχουν στην φετινή Euroleague, έχουν δημοσιεύσει ΦΕΚ με τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς για την επιστροφή των φιλάθλων σε κλειστά γήπεδα. Όπως είναι φυσικό, αυτές οι αποφάσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ανάλογα φυσικά με την πορεία της πανδημίας.

Ο Covid-19 έφερε χασούρα ταμεία της Euroleague, καταγράφοντας μάλιστα μείωση της τάξης του 30%. Οι ιθύνοντες της ευελπιστούν αυτό να αλλάξει βασίζοντας πολλά στην επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα.

Η Ελληνική πραγματικότητα

Τα πράγματα για τις δύο Ελληνικές ομάδες, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, είναι ξεκάθαρα. Η ΦΕΚ του περασμένου Ιουνίου ορίζει για τα κλειστά γήπεδα κάλυψη της πληρότητας μέχρι 80%, αλλά ο συνολικός αριθμός των θεατών δεν μπορεί να ξεπερνά τις οκτώ χιλιάδες. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας καθ όλη τη διάρκεια των αγώνων, ενώ ο έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης θα γίνονται ψηφιακά έξω από τα γήπεδα.

Οι δύο ομάδες έχουν ήδη εκδώσει εισιτήρια διαρκείας και υπολογίζουν ότι για πρώτη φορά μετά από τον Μάρτιο του 2019, θα ξαναδούν κόσμο στο γήπεδό τους.

Με τα κρούσματα όμως να βρίσκονται καθημερινά στα 3.500, μένει να δούμε αν θα παραμείνει η παραπάνω νομοθεσία και για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει.

Η κατάσταση στις υπόλοιπες χώρες

  • Στις Ισπανία και Ιταλία τα γήπεδα αναμένεται να λειτουργήσουν με πληρότητα του 30% της συνολικής χωρητικότητας των εγκαταστάσεων, με παίκτες των ομάδων και από τις δύο χώρες να πρωταγωνιστούν σε καμπάνιες παρότρυνσης του κόσμου σε μαζικό εμβολιασμό.
  • Στην Γαλλία υπάρχει αντίστοιχη απόφαση με τις Ισπανία και Ιταλία, εκεί όμως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τις τοπικές αρχές των ομάδων που θα αγωνιστούν στην Euroleague(Βιλερμπάν και Μονακό).
  • Στις Ρωσία και Τουρκία, παρά την έντονη έξαρση της πανδημίας, τα γήπεδα αναμένεται να λειτουργήσουν με 50% πληρότητα. Στην Ρωσία θυμίζουμε πως διεξήχθησαν αρκετά παιχνίδια του EURO 2020 και σύμφωνα με ειδικούς η μετακίνηση φιλάθλων έπαιξε ρόλο στην απότομη αύξηση των κρουσμάτων.
  • Την πιο αυστηρή πολιτική από όλες τις χώρες της Ευρώπης ακολουθεί η Γερμανία. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες επιτρέπουν προσέλευση κόσμου της τάξης του 20%, με τεράστια στάδια των ομάδων της Bundesliga να μοιάζουν άδεια. Μένει να δούμε αν η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί και στα παιχνίδια των Μπάγερν Μονάχου και Άλμπα Βερολίνου στην Euroleague.

Ο μέσος όρος εισιτηρίων ανά ομάδα

Ο τελευταίος πίνακας των εισιτηρίων είναι αυτός της σεζόν 2019-2020, μέχρι την στιγμή της διακοπής. Η Ζαλγκίρις Κάουνας ήταν η άτυπη πρωταθλήτρια με μ.ο. 14.221 εισιτήρια σε κάθε παιχνίδι της. Ο Παναθηναϊκός έμεινε μέσα στην πρώτη οκτάδα με μ.ο 9.958 θεατές ανά αγώνα, ενώ ο Ολυμπιακός ήταν στη 12η θέση με 7.287 θεατές σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι.

Τα παραδείγματα προς αποφυγή σε Ισραήλ και Λιθουανία

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ που εκπροσωπεί το Ισραήλ και η Ζαλγκίρις της Λιθουανίας είναι δύο από τις ομάδες που έχουν καθαρά μπασκετικό κοινό και συγκεντρώνουν σταθερά υψηλό αριθμό φιλάθλων, όπως φαίνεται και στον παραπάνω πίνακα.

Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που άρχισε τον μαζικό εμβολιασμό στους πολίτες της, όμως τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα έχουν απογειωθεί σε 5ψηφια νούμερα, συγκεκριμένα κοντά στα 10.000. Η Μακάμπι που βασίζει μεγάλο ποσοστό των εσόδων της από τα κέρδη των εισιτηρίων, θεωρείται από τα πιο σημαντικά και κερδοφόρα franchises της Euroleague. η κατάσταση στο Ισραήλ όμως προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Ανάλογη είναι και η περίπτωση της Ζαλγκίρις, το μπάτζετ της οποίας εξαρτάται ακόμη περισσότερο από τα εισιτήρια, προσελκύοντας σχεδόν 15.000 θεατές σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι της. Η έξαρση της πανδημίας όμως στη Λιθουανία δεν έχει τις εκρηκτικές τάσεις που σημειώνονται στο Τελ Αβίβ και επικρατεί μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Τα πάντα όπως καταλαβαίνουμε κρίνονται από την εξέλιξη της πανδημίας ανά χώρα, με τα νούμερα να είναι αποθαρρυντικά. Ας ελπίσουμε ότι ο κόσμος θα επιστρέψει στα γήπεδα, υπό τις οριζόμενες συνθήκες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, και πως δεν θα υπάρχουν επιπλέον περιορισμοί όσο κυλάει η χρονιά

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από