Ζαγκλής : «Είχα επαφές και συζητήσεις για να διορθωθεί η σχέση με τη Euroleague»

Ζαγκλής : «Είχα επαφές και συζητήσεις για να διορθωθεί η σχέση με τη Euroleague»

Ο Ανδρέας Ζαγκλής μίλησε για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν το μπάσκετ, όπως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την πανδημία, τους κανονισμούς, αλλά και φυσικά για τη σχέση FIBA-Euroleague.

Ο Γενικός Γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη σε δημοσιογράφους από όλον τον πλανήτη με σκοπό να συζητήσουν τα θέματα που απασχολούν τον χώρο του μπάσκετ.

Αρχικά μίλησε για τις απώλειες που υπήρχαν μέσα στο 2020, ενώ ακόμη αναφέρθηκε στη μεγάλη κόντρα ανάμεσα σε FIBA-Euroleague, στην πανδημία, στα τουρνουά που μπορεί να ετοιμάσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία, στους «νατουραλιζέ» παίκτες και πολλά άλλα.

Αναλυτικά όσα είπε ο Ανδρέας Ζαγκλής:

Αρχικά ανέφερε: «Τι χρονιά αυτή που ζούμε για τον κόσμο και το μπάσκετ. Η χρονιά ξεκίνησε με δύο σημαντικές απώλειες, του Ντέιβιντ Στερν και του Κόμπι Μπράιαντ, η FIBA έχασε και τον Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς. Έπρεπε να αντιδράσουμε στην πανδημία, ήμασταν η πρώτη ομοσπονδία που σταμάτησε τον περασμένο Μάρτιο».

Για τις διοργανώσεις και το ΝΒΑ που θα ολοκληρωθούν πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ημερομηνίες, για τις οποίες δεν αποφασίζουμε εμείς. Το πρώτο που έπρεπε να κάνουμε, ήταν να ρωτήσουμε γιατί οι Αγώνες δεν έγιναν αργότερα το καλοκαίρι. Η ΔΟΕ επέλεξε τις ίδιες ημερομηνίες με εκείνες του 2020 και έτσι αρχίσαμε να κοιτάζουμε τις δικές μας ημερομηνίες. Αρχίσαμε να συζητάμε με την ΔΟΕ και πήραμε μια εξαίρεση, θα είμαστε το μόνο άθλημα που θα παίξει φτάσει με καθυστέρηση. Θα έχουμε μια έξτρα εβδομάδα για να ταξιδέψουν οι ομάδες μας στο Τόκιο.

Έπειτα έπρεπε να δούμε και το ΝΒΑ. Υπήρχε μια γενικότερη συζήτηση, η δουλειά μας ήταν να δούμε τι θα συμβεί σε πιθανή σύγκρουση των ημερομηνιών. Είχαμε συναντήσεις μαζί τους και στη συζήτηση με την Ένωση των Παικτών είχαμε την υποστήριξη των αθλητών, είχαμε και τους Νοβίτσκι – Γκαρμπαχόσα μαζί μας. Το ΝΒΑ μας κατάλαβε και γι’ αυτό θα ξεκινήσει τη σεζόν του στις 22 Δεκεμβρίου, ώστε να ολοκληρωθεί η χρονιά πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ΝΒΑ έδειξε πόσο εκτιμά το διεθνές μπάσκετ και την ίδια στιγμή δείξαμε κι εμείς ευελιξία κερδίζοντας αυτή τη μία εβδομάδα από την ΔΟΕ».

Για τις διαπραγματεύσεις του με τους παράγοντες της EuroLeague για το ζήτημα της συμμετοχής των παικτών στα παράθυρα:

«Σχετικά με το πρόγραμμα, η φετινή σεζόν μας έδειξε πόση ευελιξία είχαμε, ενώ δεν πιστεύαμε ότι υπήρχε. Όλα αρχίζουν από την ηγεσία και το όραμα. Προσπαθούμε να αλλάξουμε τα φορμάτ για να τα καταφέρουμε. Σχετικά με τα παράθυρα, έχουν περάσει τρία χρόνια από την έναρξη του πρότζεκτ. Υπήρχαν φόβοι στην αρχή, που έχουν καταρριφθεί. Φοβόμασταν ότι οι παίκτες δεν θα θέλουν να ταξιδέψουν, ότι ο κόσμος δεν θα ενδιαφερθεί, ότι θα υπάρχουν τραυματισμοί.

Η συνεργασία με τις ομάδες είναι καλύτερη από παράθυρο σε παράθυρο. Για τους παίκτες της EuroLeague, μπορώ να σας πω τι κάναμε εμείς. Μετά από το Παγκόσμιο Κύπελλο, παίξαμε ένα παράθυρο. Όταν η ULEB ζήτησε περισσότερες μέρες, τους τις δώσαμε για να τελειώσουν τα playoffs. Όταν οι παίκτες ζήτησαν περισσότερες ημέρες, τους τις δώσαμε επίσης. Από την πλευρά μας, θα είμαστε πάντα αυτοί που κοιτάζουν το όραμα και την ευελιξία, φυσικά θέλουμε να δούμε περισσότερους παίκτες. Καταλαβαίνουμε ότι οι συνθήκες θα ωριμάζουν συνεχώς για να βρούμε λύσεις. Η EuroLeague πρέπει να δείξει ευελιξία σχετικά με τους αγώνες της Παρασκευής, οπότε αυτή είναι η κατάσταση για εμένα. Δεν θέλω να πω πολλά δημόσια, δεν θέλω να υπάρξει σύγκρουση».

Για το αν η FIBA πήρε κάποιο μάθημα από την πανδημία: «Σε τέτοιους καιρούς, κοιτάζεις πάντα την προτεραιότητά σου. Που είναι η ασφάλεια. Ήμασταν το μόνο άθλημα που έκανε το παράθυρο σε όλο τον κόσμο, με το ίδιο πρωτόκολλο. Είχαμε περίπου 900 παίκτες σε αυτή τη διαδικασία. Ακόμη και σε πράγματα που δεν βλέπαμε ευελιξία, υπήρχε. Άνοιξαν νέοι ορίζοντες στην σκέψη μας, για «φούσκες», για νέα φορμάτ, στο τέλος της ημέρας υπάρχουν προβλήματα που δεν ήταν και τόσο μεγάλα. Δύο εβδομάδες στο καλεντάρι έμοιαζαν τεράστιες. Αυτό ήταν το μεγάλο μάθημα για εμάς. Πρέπει να πω ότι αυτό το μάθημα θα είναι μέρος της φιλοσοφίας μας. Υπάρχει τρόπος για να είναι το μπάσκετ ενωμένο και να μεγαλώσει, μπορούμε να βρούμε λύσεις. Δεν κάνω ευχές, προτιμώ δράσεις».

Για το αν έχει συζητήσεις με τους ανθρώπους της EuroLeague και για τη ζημιά της πανδημίας στη FIBA: «Πριν ξεσπάσει η πανδημία, επέμενα ότι υπήρξαν άσχημες στιγμές στη σχέση μας. Χρειαζόμασταν ένα timeout για να ξεκινήσει στη συνέχεια το χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι είχα επαφές και συζητήσεις για να διορθωθεί αυτή η σχέση. Δεν μπορώ να πω ότι μπήκαμε σε διαπραγματεύσεις, πρέπει πρώτα να υπάρξει ένα επίπεδο εμπιστοσύνης στην επικοινωνία μας. Υπάρχει ένα πλάνο για να ξεκινήσουμε από μια βάση τις συζητήσεις μας, δεν προχώρησε έως τώρα, δεν λέω όμως ότι δεν θα προχωρήσει κιόλας. Πρέπει να έχουμε καλή επικοινωνία και με τις 11 ομάδες της EuroLeague, δεν θέλουμε να τους κάνουμε κακό, θέλουμε ακριβώς το αντίθετο. Μην ξεχνάτε ότι με τις εθνικές ομάδες φτάνουμε σε νέες αγορές, το πιστεύω ότι χρειάζεται συνεργασία και κανονικότητα. Υπήρξαν καλές στιγμές το τελευταίο διάστημα, όμως και πάλι έλειπαν πολλοί παίκτες.

Όσο για το οικονομικό, αν με ρωτάτε, είμαι περήφανος για τα παράθυρα και για το γεγονός ότι φτιάξαμε σε εννέα μέρες ένα καλεντάρι τριών χρόνων. Το καλό νέο είναι ότι δεν ακυρώσαμε κάτι, μετακινήσαμε κάποιες διοργανώσεις κατά έναν χρόνο. Όταν δεν έχεις διοργανώσεις, τα οικονομικά σου επηρεάζονται. Είχαμε ζημιά όπως συμβαίνει πάντα μετά από ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, όμως το 2021 θα υπάρχουν πολλές διοργανώσεις από το 2020.

Δημοσιεύουμε τα οικονομικά μας ανά διετία, οπότε μπορείτε να τα βρείτε στο ιντερνετ. Η πανδημία μας άφησε στη μέση σχετικά με τη μεγάλη επένδυσή μας, όμως είμαστε σε καλή κατάσταση και παρά τις ζημιές, είμαστε κοντά σε όσα είχαμε υπολογίσει. Σε αυτή τη διαδικασία θα χάσεις συνεργάτες και θα βρεις νέους. Δεν είμαστε εξαρτημένοι από τα εισιτήρια, αλλά από τις τοποθεσίες στις οποίες γίνονται οι διοργανώσεις μας. Παρά την πανδημία, είμαστε χαρούμενοι γιατί μειώσαμε τα έξοδά μας ώστε από του χρόνου να συνεχίσουμε τις επενδύσεις μας, χωρίς αλλαγές. Σήμερα ολοκληρώσαμε τις ενέργειές μας για το Διηπειρωτικό που θα γίνει στις αρχές Ιανουαρίου στο Μπουένος Άιρες».

Για το αν υπάρχει σκέψη για εναλλακτικό τουρνουά σε περίπτωση που δεν γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες: «Δουλεύουμε με την ΔΟΕ, έχουμε συναντήσεις μαζί της, είμαι χαρούμενος για την πρόοδο που έχει γίνει ώστε να προχωρήσουμε με το κύριο πλάνο μας, να γίνουν τα προολυμπιακά τουρνουά δηλαδή και το ολυμπιακό τουρνουά. Εκεί δίνουμε έμφαση και, επιτρέψτε μου να σας πω, ότι αν δεν γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες για λόγους υγείας, θα υπάρξουν συζητήσεις καθώς κάτι τέτοιο θα επηρεάσει και την FIBA. Δουλεύουμε μαζί με την ΔΟΕ για να έχουμε δύο σπουδαία τουρνουά. Είναι μια στιγμή που περιμένουμε εδώ και χρόνια, θέλουμε να δώσουμε 3+3 μετάλλια σε άνδρες και γυναίκες».

Για το αν θα υπάρξουν συνέπειες στις ομοσπονδίες και στις ομάδες από την πανδημία: «Η FIBA παρείχε οικονομική βοήθεια σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019. Ήταν σημαντική επένδυση. Τα επίπεδα της υποστήριξής μας είναι πολλαπλά, δεν θέλω να μιλήσω εκτενώς γι’ αυτά. Μπορώ να σας πω ότι παρά την πανδημία, στην Ευρώπη αποφασίσαμε και πληρώσαμε τις ομοσπονδίες για τις μικρές εθνικές, αν και οι διοργανώσεις δεν έγιναν! Για τον υπόλοιπο κόσμο, κρατήσαμε το ίδιο επίπεδο παρά το γεγονός ότι όλη η αγορά έχει επηρεαστεί. Η FIBA έχει πρότζεκτς για αναπτυξιακά προγράμματα, είναι τόσο μεγάλη η προσπάθεια που γίνεται. Σε αυτή την περίοδο προσπαθούμε να μείνουμε κοντά σε όλους, με τη γνώση μας».

Για το αν είναι ευχαριστημένος με την πρόοδο του Basketball Champions League: «Το πρότζεκτ είναι ένα μέρος της στρατηγικής μας για να αλλάξουμε τις διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Όπως έχω ξαναπεί, πραγματικά ενδιαφερόμαστε για το σύστημά μας. Το BCL έχει συνεργασία με τις λίγκες και συμφωνίες. Είμαι ευχαριστημένος από την πρόοδο, ίσως θα πρέπει να ρωτήσετε και τις ομάδες αν είναι ευχαριστημένες από εμάς».

Για την απουσία σημαντικών παικτών της EuroLeague από τις εθνικές ομάδες: «Είναι σημαντικό να πούμε ότι πήραμε μια συνειδητή απόφαση, θέλαμε να υπάρχει μια κανονικότητα. Προσπαθήσαμε να φέρουμε τις εθνικές ομάδες κοντά στους οπαδούς τους, διότι δεν τις έβλεπαν ποτέ στη χώρα τους. Θέλαμε να τις φέρουμε κοντά στα παιδιά. Στην Ελλάδα είδαμε την Εθνική το 1987 και μετά την ξαναείδαμε έπειτα από οκτώ χρόνια. Το γεγονός ότι κάποια σχέδια άλλαξαν από τη μεριά της EuroLeague είναι μια παράμετρος που πληγώνει το πρότζεκτ μας.

Εχουμε προσπαθήσει για να βοηθήσουμε τους παίκτες να συμμετάσχουν στις εθνικές τους ομάδες. Πρέπει να σεβόμαστε το δικαίωμα των παικτών να επιλέγουν. Για τα υπόλοιπα, έχω μάθει στη ζωή μου να σέβομαι και τις δύο ομάδες. Αυτό που αλλάζει δραστικά και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, είναι το γεγονός ότι το μπάσκετ είναι παγκόσμιο άθλημα που βρίσκει νέες αγορές. Εχουμε μικρότερα έθνη με καλά ρόστερ και στο τέλος της ημέρας όταν είχαμε στην Κίνα τους κορυφαίους παίκτες, είδαμε ομάδες όπως η Τσεχία να τα καταφέρνουν. Θέλουμε πιο βαθιά ρόστερ, να βλέπουμε νέους παίκτες να έρχονται πίσω από τους σούπερσταρς που θα είναι πάντα εκεί για τις μεγάλες διοργανώσεις».

Για το δικαίωμα συμμετοχής νατουραλιζέ παικτών στις εθνικές ομάδες: «Εχουμε ασχοληθεί πολλές φορές με τους κανονισμούς, για δεκαετίες. Δεν θα πω αυτά που νιώθω, όμως χώρες που παράγουν χιλιάδες παίκτες και έχουν μόνο 12 θέσεις στις εθνικές τους ομάδες, δίνουν νατουραλιζέ παίκτες σε άλλες χώρες. Πρέπει να υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί, διότι θέλουμε να υπάρχει σύνδεση ενός νεαρού με την ομοσπονδία που εκπροσωπεί. Δεν είναι εύκολο να έχουμε έναν κανόνα για πάνω από 200 ομοσπονδίες. Μπορεί να έχεις γεννηθεί σε μια χώρα και να έχεις την υπηκοότητα, σε άλλες δεν συμβαίνει όμως το ίδιο. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να προστατεύσουμε το άθλημα και την εγκυρότητά του».

Για τα παράπονα σχετικά με την καθυστερημένη ένταξη παικτών όπως ο Λάρκιν στις «φούσκες» του προηγούμενου παραθύρου:

«Ρωτήσαμε τους γιατρούς μας υπό ποιες συνθήκες μπορεί ένας παίκτης που βρίσκεται σε ένα προστατευμένο περιβάλλον με την ομάδα του, να βρεθεί καθυστερημένα στις «φούσκες». Είχαμε παίκτες και δύο προπονητές που έπρεπε να συμμετάσχουν. Οι γιατροί μας έδωσαν κάποιες συνθήκες, έγιναν τεστ, έγιναν ιδιωτικές πτήσεις, γιατί έχουμε όραμα και γιατί πάντα θέλουμε να έχουμε όλους τους αθλητές και τους προπονητές στις εθνικές τους ομάδες. Εχουμε και τη γνώση και τη θέληση για να τα καταφέρουμε. Τελικά όλο αυτό λειτούργησε, οι ομοσπονδίες και οι ομάδες έκαναν καλή δουλειά, συνεργάστηκαν και ελπίζω να δω κι άλλες τέτοιες συνεργασίες για το επόμενο παράθυρο, στο οποίο θα γίνουν κρίσιμες αναμετρήσεις».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ