Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης εμφανίστηκε στο MEGA χωρίς να μπορεί να προσφέρει απαντήσεις στην αγωνία των κατοίκων και χωρίς πλήρη γνώση του θέματος
Μετά από όλο το θόρυβο που έχει προκύψει, θα περίμενε κανένας ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης θα εμφανιζόταν στο MEGA έχοντας να προσφέρει κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν θέσει οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου και του Πειραιά και στις επανειλημμένες καταγγελίες τους για περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής από τις εγκαταστάσεις της Oil One στη περιοχή των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, ένα θέμα γύρω από το οποίο συσπειρώνονται τοπικοί αυτοδιοικητικοί άρχοντες αλλά και βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα.
Αντί να δώσει απαντήσεις ο υπουργός κ. Χατζηδάκης, επέλεξε να μιλήσει για το «πόρισμα» του Σώματος Ελεγκτών Περιβάλλοντος, ένα πόρισμα που ισοδυναμεί με μη πόρισμα, αφού όπως και ο ίδιος και το υπουργείο παραδέχονται δεν έχουν εξοπλισμό για να μετρήσουν με ακρίβεια τους ρύπους που προκαλούν την έντονη δυσοσμία.
Όταν ένα πόρισμα συντάσσεται με τη… μύτη
Αναρωτιέται κανείς γιατί το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος θεώρησε σκόπιμο να γίνει άλλος ένας έλεγχος με όργανο μέτρησης… την όσφρηση των ελεγκτών περιβάλλοντος και οι οποίοι εκ των πραγμάτων σε μια τέτοια συνθήκη δεν θα έβρισκαν κάποιο πρόβλημα.
Γιατί δεν περίμενε έστω να βγουν τα πορίσματα της έρευνας που έχει παραγγείλει η ίδια η εταιρεία –που κατά τον υπουργό έχει μεγάλη ευαισθησία για θέματα περιβαλλοντικής προστασίας– στο ΕΚΠΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο;
Γιατί δεν περίμενε τα τελικά αποτελέσματα των μετρήσεων που κάνει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος ύστερα από ανάθεση τα; Περιφέρειας Αττικής και τα οποία αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες;
Γιατί έπρεπε να βγάλει μια ανακοίνωση που σε τελική ανάλυση τους ισχυρισμούς της εταιρείας φαίνεται να δικαιώνει;
Και πέραν του ζητήματος που προκύπτει με τέτοια «πορίσματα», δεν θα πρέπει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος να απαντήσει εάν πρόκειται να κάνει κάτι ώστε το Σώμα Ελεγκτών Περιβάλλοντος να έχει όλο τον εξοπλισμό που απαιτείται;
Γιατί η εύκολη δικαιολογία ότι ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προμηθεύτηκε κατάλληλο εξοπλισμό δεν απαντά επί της ουσίας στο τι πρόκειται να κάνει αυτή η κυβέρνηση, που άλλωστε υποτίθεται ότι ήρθε στην εξουσία για να μην κάνει αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Γνωρίζει την υπόθεση ο κ. Υπουργός;
Όμως, ο υπουργός δεν έμεινε μόνο σε αυτά.
Προσπάθησε να παρουσιάσει την όλη αντιπαράθεση όχι ως αγώνα των κατοίκων αλλά ως σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία δεν κατονόμασε.
Και εάν η Oil One είναι όντως μια επιχείρηση συγκεκριμένων συμφερόντων οι κάτοικοι ή οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες ποιων συμφερόντων είναι εκπρόσωποι;
Από την άλλη βλέποντας τη συνέντευξη γεννάται ένα ερώτημα: γνωρίζει πραγματικά την υπόθεση ο υπουργός;
Γνωρίζει όλη την ακολουθία αποφάσεων, επί των ημερών τόσο της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά όσο και του Αλέξη Τσίπρα, που επέτρεψαν όχι απλώς να συνεχίσουν να λειτουργούν οι παλαιές εγκαταστάσεις της BP, αλλά ουσιαστικά να τροποποιηθεί η άδεια και από αποθήκευση ουσιαστικά πετρελαιοειδών, τώρα να υπάρχει εκεί μια ολόκληρη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων λιμανιών;
Γνωρίζει τον τρόπο που τελικά με αυτή τη μεθοδολογία επιτράπηκε να λειτουργεί μια επιχείρηση που εάν είχε πάει να πάρει άδεια ως νέα επιχείρηση αυτή θα έχει εξαρχής απορριφθεί;
Όπως, επίσης, πώς είναι δυνατό να εμφανίζεται ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος να μη γνωρίζει ότι μια επιχείρηση επεξεργασίας υγρών πετρελαιοειδών αποβλήτων, που λειτουργεί με βάση αδειοδότηση από το υπουργείο του από το 2015, έχει καταθέσει μελέτη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής με την οποία ζητά να τροποποιηθεί η με αρ. 6119/3662/Φ12/2018/23.07.2018 ΑΕΠΟ για την Oil One ΑΒΕΕ και να της επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις να διοχετεύει τα επεξεργασμένα απόβλητά της απευθείας στη θάλασσα μέσω αγωγού και όχι στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη της ΑΕΠΟ;
Εάν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος δεν ενδιαφέρεται για το εάν πρέπει η όχι να δοθεί η δυνατότητα σε μια εταιρεία να ρίχνει επεξεργασμένα απόβλητα στο Σαρωνικό, ποιος θα πρέπει να ενδιαφερθεί;
Μπορεί να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο δίπλα σε καζάνια;
Ο υπουργός κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα γίνει ανάπλαση της περιοχής για να δημιουργηθεί Μητροπολιτικό Πάρκο και Κέντρο Καινοτομίας στην περιοχή των Λιπασμάτων. Είναι όντως μια σημαντική δέσμευση.
Όμως, μπορεί φανταστεί κανείς Μητροπολιτικό Πάρκο δίπλα σε καζάνια και δίπλα σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαιοειδών αποβλήτων, στο οποίο συχνά πυκνά θα υπάρχει η έντονη δυσοσμία και το οποίο θα έχει πάντοτε τον κίνδυνο ατυχήματος;
Για να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι όσο περισσότερο δίνεται το μήνυμα ότι η Oil One μπορεί να λειτουργεί κανονικά στην περιοχή, ανοίγει ο δρόμος ώστε άλλες δύο εγκαταστάσεις στην περιοχή, που διατηρούν τις παλαιές άδειες επίσης να χρησιμοποιηθούν με συνέπεια ακόμη μεγαλύτερη περιβαλλοντική υποβάθμιση: οι δεξαμενές των ΕΛΠΕ, που είναι ανενεργές, και το εργοστάσιο τσιμέντου της Lafarge που σήμερα λειτουργεί μόνο ως χώρος συσκευασίας.
Γιατί το αίτημα των κατοίκων πάντα ήταν να ακυρωθούν οι αλλεπάλληλες αποφάσεις που επέτρεψαν ουσιαστικά σε μια νέα μονάδα, την Oil One, να συνεχίσει την περιβαλλοντικά οχληρή λειτουργία της.
Και αυτό ουσιαστικά σημαίνει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης αυτής της επιχείρησης, ακριβώς για να μπορέσει να φτιαχτεί ο μητροπολιτικό πάρκο για το οποίο δεσμεύτηκε και ο πρωθυπουργός. Χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης και μετεγκατάστασης το πρόβλημα απλώς διαιωνίζεται.
Και ήταν αυτό ακριβώς που ανέδειξε με δήλωσή του στις 3 Ιουνίου 2020, ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος:
«Για άλλη μία φορά, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας με όλα τα απαραίτητα επιστημονικά τους όργανα , τη «μύτη» τους δηλαδή, επισκέφθηκαν την πόλη μας και διενήργησαν, μετά από ένα ακόμα επεισόδιο έντονης δυσοσμίας, έκτακτο έλεγχο στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής.
Οι επιθεωρητές αποφάνθηκαν ότι οι βιομηχανικές δραστηριότητες λειτουργούν υποδειγματικά, αλλά την ίδια στιγμή εκείνοι που έχουν την ευθύνη να προασπίζουν τη δημόσια υγεία, ομολογούν πως σχετικά με τη διερεύνηση της πηγής εκπομπής των ρύπων «οι επιθεωρητές δεν διαθέτουν όργανα μέτρησης οσμών»!
Μετά και από τη νέα επίσκεψή τους στον Δήμο μας, το ερώτημα που παραμένει στους κατοίκους είναι για ποιον λόγο ήρθαν.
Ας σοβαρευτούμε λοιπόν κύριοι.
Είτε το πιστοποιούν με τα «ανύπαρκτα» όργανα μέτρησής τους, είτε όχι, το πρόβλημα στην πόλη παραμένει τεράστιο και οφείλεται στη λειτουργία των βιομηχανικών δραστηριοτήτων μέσα στον οικιστικό ιστό.
Υποχρέωση του αρμόδιου υπουργείου είναι να προστατεύει την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, καθώς και το περιβάλλον. Συνεπώς οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην μετεγκατάσταση της Oil one, της Lafarge και στο «ξήλωμα» των δεξαμενών των ΕΛΠΕ.
Όλες οι υπόλοιπες κινήσεις, είναι απλά επικοινωνιακά τεχνάσματα που το μόνο που καταφέρνουν είναι να πλήττουν την ίδια την αξιοπιστία τους.»
Τελικά τι σταθμίζει ως σημαντικό ο υπουργός;
Το δικό μας ρεπορτάζ λέει ότι στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και συζητιέται το θέμα και συσκέψεις έχουν γίνει για την αντιμετώπισή του και προφανώς πλήρης γνώσης του τι συμβαίνει και του πώς φτάσαμε εδώ υπάρχει.
Μόνο που στις συσκέψεις αντί για την αντιμετώπιση του προβλήματος κυριαρχεί πολύ περισσότερο η προσπάθεια να στηριχθεί η εικόνα του υπουργού, παρά η αγωνία για να λυθεί ένα σοβαρό πρόβλημα περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
Ακόμη χειρότερα πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά βάση ο υπουργός επιθυμεί με το θέμα να ασχοληθεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου και όχι ο ίδιος με κριτήριο την αποφυγή προβλήματος στην εκλογική του περιφέρεια (Βόρειος Τομέας της Β΄ Αθηνών).
Αναρωτιέται κανείς πόσο κατάλληλος για να βρίσκεται σε μια τόσο σημαντική υπουργική θέση είναι κάποιος που την ώρα που δηλώνει εμφατικά την ανεξαρτησία του από επιχειρηματικά συμφέροντα είναι έτοιμος να δεχτεί την υποβάθμιση μιας ολόκληρης περιοχής για να μη έχει πρόβλημα με μια ποδοσφαιρική ομάδα που έχει απήχηση σε δήμους της εκλογικής του περιφέρειας.