Τα τηλεοπτικά της ΕΡΤ ήταν μόνο το... ορεκτικό από τις αμαρτίες που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση: Βία, πόλεμος παραγόντων, διαιτησία, ποδόσφαιρο και μπάσκετ είναι η κορυφή της λίστας των προβλημάτων που καλείται να λύσει η νέα κυβέρνηση.
Το εύκολο για τη Νέα Δημοκρατία θα ήταν να ακυρώσει όλα θολά τηλεοπτικά συμβόλαια της ΕΡΤ, τα οποία ούτως ή άλλως πάσχουν νομικά απ’ όπου και να τα πιάσει κανείς, τινάζοντας παράλληλα στον αέρα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η καταστροφική τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατρέψει τον επαγγελματικό αθλητισμό σε χαρά του «δώσε και σε μένα μπάρμπα» με τους παράγοντες να έχουν απλώσει το χέρι τους προς την κυβέρνηση, δίνοντάς της φυσικά τα κατάλληλα ανταλλάγματα. Ετσι πορεύτηκε ως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνοντας και βρίσκοντας στην ποδοσφαιρική πιάτσα πρόθυμους συνεργάτες.
Αυτές οι εποχές όμως τελειώνουν. Η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να προκαλέσει ασφυξία στην αγορά κλείνοντας εντελώς την κάνουλα της ΕΡΤ, ωστόσο επέλεξε μια μεσοβέζικη λύση ξεκινώντας νέες διαπραγματεύσεις και προσφέροντας μειωμένα συμβόλαια. Ετσι αφενός εξασφαλίζει ότι τα πρωταθλήματα δεν θα τιναχτούν στον αέρα, αφετέρου καταρρίπτει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ μιας και υπάρχει η κοινωνική παραδοχή ότι το κρατικό χρήμα σε επιλεγμένες ομάδες – επιχειρηματίες προκαλεί ανισονομία η οποία ως γνωστό λειτουργεί ως λίπασμα για την ποδοσφαιρική διαφθορά που αναπτύσσεται ταχύτατα σε τέτοιο περιβάλλον.
Η κυβέρνηση δίνει τον τόνο
Η επιστροφή της λογικής και της νομιμότητας είναι το ζητούμενο για τη νέα κυβέρνηση. Με την ΕΡΤ έδειξε τα πρώτα της δείγματα γραφής. Το θέμα είναι ότι όταν η κυβέρνηση «κόβει» τα έξοδα, δίνει και τον τόνο στους υπόλοιπους. Ετσι για παράδειγμα τη σημερινή εποχή, δεν μπορεί η κυβέρνηση να βάζει μαχαίρι στα τηλεοπτικά συμβόλαια και η ΕΠΟ από την άλλη πλευρά να έχει αυξήσει τις μισθοδοσίες της κατά 30%, δε μπορεί να έχει αυξήσει τα έξοδα για τη διαιτησία κατά 100% χωρίς να υπάρχει το παραμικρό αποτέλεσμα, ούτε μπορεί να απασχολεί επτά δικηγόρους με μισθούς που ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ μηνιαίως (δείτε αναλυτικά εδώ) και την ίδια στιγμή να αφήνει τον πραγματικό αιμοδότη του ποδοσφαίρου, τους ερασιτεχνικούς συλλόγους δηλαδή, στην πείνα!
Το ίδιο παρατημένα με τους ερασιτεχνικούς συλλόγους είναι και τα γήπεδα, για τα οποία είχαν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια πριν από δυο δεκαετίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τα παχυλά τηλεοπτικά συμβόλαια προς τις «επιλεγμένες» ΠΑΕ και τους ιδιοκτήτες τους, φρόντισε να χρηματοδοτήσει και το περίφημο VAR, το οποίο διαφημίζεται κοντά δύο χρόνια, αλλά όπως πάει ούτε κι εφέτος θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Ωστόσο το χρήμα πέφτει κανονικά. Όπως και σε όλα τα στελέχη του κομματικού στρατού του ΣΥΡΙΖΑ που διορίστηκε σε κομβικές θέσεις σε ομοσπονδίες.
Παράλληλα η επιστροφή στη νομιμότητα δείχνει δεν έχουν πια θέση φαινόμενα του τύπου Βασίλη Γκαγκάτση, ο οποίος μολονότι είχε κακουργηματικού τύπου κατηγορίες στην πλάτη του και κατ’ επέκταση απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο σε διοικητικό πόστο, αναρριχήθηκε στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της Σούπερ Λίγκας, σε σύμβουλο του υφυπουργού Βασιλειάδη και του προέδρου της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένου, χωρίς να κουνιέται φύλλο!
Μάλιστα το γεγονός ότι η διαπιστωτική πράξη για την καθαίρεσή του υπογράφτηκε λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει τον πανικό με τον οποίο λειτουργούσαν τα στελέχη της πρώην πια κυβέρνησης μπροστά στον κίνδυνο να διωχθούν ποινικά για τις παραλείψεις τους! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκλεινε τα μάτια στις παρανομίες και τις παρατυπίες. Πλέον η νέα κυβέρνηση καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει η δουλειά χωρίς παρασπονδίες.
Ομοσπονδίες στον αέρα
Από τα σημαντικότερα προβλήματα που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση, από τους πιο άχρηστους και ανίκανους υφυπουργούς Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι σχέσεις με τις ομοσπονδίες των δημοφιλέστερων αθλημάτων, του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. Από τη μία υπάρχει ο «δικός μας» Βαγγέλης Γραμμένος και το σύστημα της δήθεν «εξυγίανσης» το οποίο βρίσκεται σε… εμφύλιο και από την άλλη υπάρχει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος και ο… μαγικός κόσμος του μπάσκετ με το πρωτάθλημα της Α1 που τις τελευταίες δεκαετίες είχε παραδοσιακά δύο διεκδικητές και πλέον έχει μείνει με έναν, τον Παναθηναϊκό.
Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του έκανε την «επανάστασή» του και ως τώρα δεν έχει εισακουστεί, ωστόσο το θέμα του είναι ακόμη μια «καυτή» πατάτα στα χέρια της κυβέρνησης. Δώρο κι αυτή από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ποδόσφαιρο τα πάντα πήγαν ασορτί με την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς δείτε τους τέσσερις τελευταίους τελικούς Κυπέλλου. Δύο έγιναν σε άδεια γήπεδα. Ενας έγινε με έναν (!) μήνα καθυστέρηση μέχρι να οριστούν οι αρεστοί στον υφυπουργό διαιτητές. Ενας πέρασε στην ιστορία για τα χειρότερα επεισόδια σε ποδοσφαιρικό γήπεδο. Ενας πέρασε στην ιστορία για τα επεισόδια που έγιναν, ενώ υποτίθεται ότι η είσοδος επιτρεπόταν μόνο σε μερικές δεκάδες προσκεκλημένων από κάθε ομάδα!
Τα ίδια και χειρότερα με τη διαιτησία. Η ΕΠΟ πληρώνει αδρά έναν ξένο αρχιδιαιτητή και εδώ και τρία χρόνια όχι μόνο δεν έχει αναδειχθεί ένας (1) Έλληνας διαιτητής επιπέδου, αλλά για τα «καυτά» ματς του ελληνικού πρωταθλήματος καλούνται ξένοι διαιτητές!
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε ως κληρονομιά και την περίφημη «αναδιάρθρωση», αυτή που θα γινόταν με χρηματοδότηση της ΕΡΤ. Σύμφωνα με τον νόμο Βασιλειάδη, για την αναδιάρθρωση, έπρεπε σε ομάδες που θα συμμετέχουν στη Football League (το πρωτάθλημα το οποίο θα διεξαχθεί με 14 ομάδες), εντός μηνός από την ψήφιση του νόμου να έχουν γίνει ΠΑΕ.
Σήμερα, πλέον, έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα του ενός μηνός που προβλέπει ο νόμος, απόντος του αρμοδίου φορέα, δηλαδή της ΕΠΟ, να ελέγξει την όλη διαδικασία. Με άλλα λόγια, δεν μπορούν θεσμικά να αγωνιστούν στη Football League τουλάχιστον 12 ομάδες.
Ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ως συνταγματικός επόπτης της νομιμότητας τι θα πράξει; Αυτό είναι ακόμη ένα ανοιχτό θέμα που έμεινε στο τραπέζι από την ανικανότητα και την ατολμία των προηγούμενων…