Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας με το τηλεφώνημα στον Στουρνάρα έκανε απλώς μια ακόμη επίδειξη τζάμπα μαγκιάς.
Έχει πάρει φόρα στον κατήφορο ο Πολάκης και δεν ξέρει τι κάνει.
Μετά τις επιδείξεις δήθεν τσαμπουκά από το facebook, ήρθε η ώρα να προχωρήσει ακόμη παραπέρα.
«Στριμωγμένος» από τα ερωτήματα για το δάνειο που έλαβε από την «αμαρτωλή» Attica Bank, αποφάσισε να κάνει «ρελάνς».
Πήρε τηλέφωνο τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και αφού τον ευχαρίστησε για τον έλεγχο στο δικό του δάνειο, μετά άρχισε να του απαιτεί να διατάξει έλεγχο στα δάνεια άλλων πολιτικών, κομμάτων και ΜΜΕ.
Μάλιστα τον απείλησε ότι εάν δεν το κάνει, θα πάει εκεί και δεν θα φεύγει μέχρι να δώσει ο Στουρνάρας τη σχετική διαταγή.
Σε μια πρωτοφανή κίνηση ηχογράφησε κιόλας την συνομιλία και την έδωσε στο γνωστό τιτάνα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας Κώστα Βαξεβάνη.
Δεν θα σταθώ στο ίδιο το γεγονός ότι σε μια ευρωπαϊκή χώρα, μέλος της ευρωζώνης, ένας υπουργός δεν μπορεί ούτε να διατάξει, ούτε να απειλήσει, ούτε να εκβιάσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Και αυτό το έχει υπογράψει και ο Πολάκης όταν ακολούθησε τον Τσίπρα στην κωλοτούμπα του 2015 που μας κράτησε μέσα στο ευρώ, άρα και στο ειδικό καθεστώς του διοικητή της ΤτΕ.
Ούτε καν στο γεγονός ότι ένας υπουργός δίνει στη δημοσιότητα τηλεφωνική συνομιλία με τον διοικητή της ΤτΕ, την ώρα που η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει έχει π.χ. αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου σε εκείνη τη συνεδρίαση που σκυλοβρίστηκαν Καμμένος και Κοτζιάς.
Θα προσπεράσω ακόμη και το γεγονός ότι ο Πολάκης επιδεικνύει εμφανή άγνοια – ανάρμοστη για υπουργό που τηλεφωνεί στον διοικητή της ΤτΕ– ως προς το πώς λειτουργούν οι διαδικασίες εποπτικού ελέγχου των τραπεζών, που είναι διαφορετικές για τις συστημικές από τις μη συστημικές.
Γιατί από το 2014, τις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Εurobank, Πειραιώς, Alpha) τις εποπτεύει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) και τις υπόλοιπες, όπως την Attica Bank, οι εθνικές εποπτικές αρχές, εν προκειμένω η Τράπεζα της Ελλάδος.
Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για έναν υπουργό που θεωρεί ότι πολιτικός λόγος είναι τα ποστ στο facebook και παρότι γιατρός θεωρεί καθήκον του το δημόσιο κάπνισμα.
Το βασικό θέμα είναι ότι ο Πολάκης πουλάει τζάμπα μαγκιά.
Πιο τζάμπα δεν γίνεται.
Γιατί τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, στα οποία αναφέρεται έχουν ελεγχθεί και από την Τράπεζα της Ελλάδος και από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Τα μόνα που δεν έχουν ελεγχθεί είναι τα προσωπικά δάνεια βουλευτών που αναφέρει, τα στοιχεία για τα οποία όμως περιλαμβάνονται στα «πόθεν έσχες» τους.
Μάλιστα υπάρχει και πόρισμα της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία ελέγχου που ζητάει να γίνουν για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.
Το πόρισμα αυτό, που αντανακλά τη γνώμη του δικού του κόμματος, έχει σταλεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από το 2017 η οποία το διαβίβασε στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και η οποία το συσχέτισε με άλλα πορίσματα και στοιχεία και έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες κανονική προκαταρκτική ποινική έρευνα καλώντας μάρτυρες για εξηγήσεις.
Δηλαδή, πλέον το θέμα έχει φύγει από την Τράπεζα της Ελλάδος και έχει πάει στη Δικαιοσύνη.
Προς τι λοιπόν η επίδειξη μαγκιάς από τον Πολάκη για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ που έχουν ελεγχθεί και τώρα τα εξετάζει και η δικαιοσύνη;
Υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό ήθελε, να πάνε αυτά τα δάνεια στη δικαιοσύνη, για να υπάρξουν κυρώσεις.
Προς τι λοιπόν οι απαιτήσεις στον Στουρνάρα να τα ελέγξει, οι απειλές κ.λπ;
Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή. Γιατί μια φορά πιάστηκαν και αυτοί με τη γίδα στην πλάτη. Μια «νομότυπη» έστω γίδα στην πλάτη (3,5 φορές πάνω από την αντικειμενική αξία, η εκτίμηση εμπορικής αξίας – πόσοι δανειολήπτες έχουν τέτοια μεταχείριση σε υποθήκη;). Και ξαναθυμήθηκαν τη στάνη των άλλων και άρχισαν να φωνάζουν γι’ αυτή.
Μόνο που αυτό σε κανένα βαθμό δεν σημαίνει και βήματα στην πραγματική διαφάνεια ως προς τα οικονομικά των κομμάτων και ως προς τον πόλεμο στη διαπλοκή.
Είναι τυχαίο ότι μόλις ολοκληρώθηκε μια πρώτη φάση συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση όπου δεν έγινε και καμιά σοβαρή κουβέντα για τη συνταγματική κατοχύρωση της διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων;
Καθόλου τυχαίο δεν είναι. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα άλλα κόμματα, όταν φωνάζουν για τα οικονομικά των κομμάτων, εννοούν των άλλων κομμάτων. Για τα δικά τους σφυρίζουν κλέφτικα.