Οι απόστρατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που όταν ιδιωτεύουν επιλέγουν τη «ζεστή» αγκαλιά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και του Ιβάν Σαββίδη.
Μια ιδιαίτερη αγάπη στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ και ειδικά σε αυτούς που είχαν διευθυντικές θέσεις και υπηρέτησαν στη Θεσσαλονίκη φαίνεται πως έχει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Πως αλλιώς να εξηγήσει κάποιος τη διαδρομή που ακολουθούν όσοι αποστρατεύονται από το σώμα της ελληνικής αστυνομίας και πηγαίνουν στην ασπρόμαυρη ΠΑΕ;
Την αρχή έκανε ο απόστρατος ταξίαρχος Ηλίας Γεροντίδης, ο οποίος ήταν κάποτε υπεύθυνος για τα μέτρα τάξης στους αγώνες της Τούμπας. Οταν αποστρατεύτηκε άλλαξε πόστο, αλλά όχι και γήπεδο. Απλά έγινε υπεύθυνος ασφαλείας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και μέλος του ΔΣ.
Εδώ και μερικές ημέρες πόστο στην ασπρόμαυρη ΠΑΕ ανέλαβε και ο μακροβιότερος γενικός αστυνομικός διευθυντής της Θεσσαλονίκης υποστράτηγος Τρύφων Κούκιος.
Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά και απαιτούν συγκεκριμένες και ξεκάθαρες απαντήσεις από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, καθώς εδώ πλέον εμφανίζεται ένα συγκεκριμένο… μοτίβο.
Τον Οκτώβριο του 2011 ο υποστράτηγος Τρύφωνας Κούκιος τοποθετήθηκε ως γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, πόστο το οποίο κράτησε όσο κανείς άλλος στο παρελθόν.
Σχεδόν την ίδια εποχή ο Ηλίας Γεροντίδης αποστρατευόταν από την Ελληνική Αστυνομία ως ταξίαρχος, έχοντας υπηρετήσει τα τελευταία χρόνια της ενεργής καριέρας του στο Α.Τ Τούμπας – Τριανδρίας και μετέπειτα ως διευθυντής στη Β’ Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.
Την ίδια εναλλαγή ακολούθησαν οι δύο άνδρες τον Δεκέμβριο του 2018, μακριά από την αστυνομία. Ο Ηλίας Γεροντίδης αποχώρησε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τη θέση του ανέλαβε ο Τρύφων Κούκιος, ο μακροβιότερος Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης.
Ο απόστρατος ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ Ηλίας Γεροντίδης , παράλληλα παρέμεινε στο μισθολόγιο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ως υπεύθυνος ασφαλείας, ρόλο που είχε από την πρώτη στιγμή της εμπλοκής του με την ΠΑΕ παράλληλα με τη θέση του στο ΔΣ.
Για την τοποθέτηση του Ηλία Γεροντίδη, τόσο ως υπεύθυνου ασφάλειας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, όσο και στο ΔΣ της ομάδας, είχαν δημιουργηθεί ουκ ολίγα “ενδο-οικογενειακά” επεισόδια, κυρίως από τους οργανωμένους φίλους του δικέφαλου, οι οποίοι ουδέποτε είδαν με καλό μάτι αυτή την κίνηση μιας και κατά τη διάρκεια της αστυνομικής θητείας του είχαν βρεθεί ουκ ολίγες φορές αντιμέτωποι. Βλέπετε ο απόστρατος ταξίαρχος ήταν συνήθως υπεύθυνος της ΕΛ.ΑΣ για τα ματς της Τούμπας και ιδιαίτερα για αυτά που θεωρούνταν υψηλού κινδύνου.
Δεν είναι μυστικό ότι οι απόστρατοι αξιωματικοί εξακολουθούν και μετά το τέλος της καριέρας τους, να γνωρίζουν και φυσικά να μπορούν να επηρεάζουν συναδέλφους τους που παραμένουν σε καίρια πόστα του Σώματος με τους οποίους πιθανόν να είχαν και κοινή προϋπηρεσία.
Ούτε είναι φυσικά παράνομο να προσληφθεί ένας απόστρατος αντιστράτηγος στον ιδιωτικό τομέα. Είναι όμως και ηθικό όταν υπάρχουν τόσες υποθέσεις ανοιχτές; Σε ποια Σώματα Ασφαλείας και ποια Δικαιοσύνη να πιστέψει ο Έλληνας πολίτης όταν βλέπει τέτοιες κινήσεις;
Βλέπετε στο ελληνικό ποδόσφαιρο με την ΕΠΟ της εξυγίανσης, εκτός από ποδοσφαιριστές, μια ομάδα χρειάζεται να έχει και την εύνοια των διαιτητών που θα παθαίνουν ξαφνική… τύφλωση αγνοώντας αποκρούσεις με το χέρι εντός περιοχής – λέγε με Βιεϊρίνια, χρειάζεται δικηγόρους και δικαστές για να εξαφανίζονται δικαστικές ποινές ή να πέφτουν ποινές – χάδια ακόμη κι όταν εκτοξεύονται φονικές φωτοβολίδες σε εξέδρες με γυναικόπαιδα, αλλά χρειάζονται και οι σωστές επαφές με τις αστυνομικές αρχές!
Ναι, σε αυτή την βορειότερη αφρικανική χώρα, παίζει σημαντικό ρόλο το τι θα γράψουν οι αστυνομικές αρχές στις εκθέσεις τους! Για παράδειγμα αν γράψουν ότι έγιναν εκτεταμένα επεισόδια, φθορές ιδιοκτησίας κλπ, οι ομάδες που κρίνονται υπαίτιες κινδυνεύουν με αφαιρέσεις βαθμών.
Αν από την άλλη, πάθουν κι οι αστυνομικοί κρίσεις… ξαφνικής τύφλωσης, ακόμη κι όταν πρόκειται για παράτυπη είσοδο χιλιάδων οπαδών σε “λάθος” κερκίδα, ή όταν πέφτουν μολότοφ ακριβώς έξω από τις θύρες εισόδου και γράφουν ότι τα συμβάντα έγιναν “μακριά” από το γήπεδο, τέτοιου τύπου προβλήματα δεν υπάρχουν.
Πολύ δε περισσότερο, οι σχέσεις με την ελληνική αστυνομία θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο, όταν υπάρχουν ανοιχτές υποθέσεις που μπορεί να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερες ζημιές. Οταν υπάρχουν ανοιχτές δικογραφίες, στις οποίες οι σημαντικότερες μαρτυρίες είναι αυτές αστυνομικών για παράδειγμα.
Ισως θα έπρεπε κάποια στιγμή να τοποθετηθεί και επίσημα η διοίκηση της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Εκτός κι αν η… εξυγίανση έχει απλώσει και εκεί τα πλοκάμια της!