Ο Αχιλλέας Μπέος επέστρεψε στον Βόλο, κουβαλώντας τη λούμπεν αντίληψή του για την αυτοδιοίκηση και το ποδόσφαιρο και τον τραμπούκικο αυταρχισμό του.
Για μια πόλη με την πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ιστορία του Βόλου ήταν ούτως ή άλλως εξαιρετικά προβληματικό το γεγονός ότι βρέθηκε να έχει «αιρετό άρχοντα» τον Αχιλλέα Μπέο.
Έναν άνθρωπο βγαλμένο από τις πιο λούμπεν παραδόσεις και του αθλητισμού και της αυτοδιοίκησης.
Ο Αχιλλέας Μπέος κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι δήμαρχος.
Έχει παραπεμφθεί αρχικά σε βαθμό κακουργήματος και τελικά καταδικαστεί σε βαθμό πλημμελήματος για δωροδοκία-δωροληψία και παράνομο στοιχηματισμό, αδικήματα που μέχρι το 2014 σήμαιναν ότι ένας δήμαρχος τίθεται σε αργία μέχρις ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση.
Όμως, το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά τροποποίησε τον «Καλλικράτη» έτσι ώστε να απαιτείται πρωτόδικη κακουργηματική καταδίκη για να τεθεί κάποιος σε αργία.
Το αποτέλεσμα ήταν ο Μπέος να τεθεί σε αργία με την κακουργηματική παραπομπή του αλλά να βγει από την αργία με την πρωτόδικη πλημμεληματική καταδίκη του.
Ο Αχιλλέας Μπέος κανονικά δεν θα έπρεπε ούτε να περνάει έξω από ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, αφού από το 2011 η ΕΠΟ του έχει επιβάλει ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο με αφορμή την εμπλοκή του στην υπόθεση “Koriopolis” για τα στημένα παιχνίδια της περιόδου 2008-2011, υπόθεση για την οποία τελικά καταδικάστηκε.
Ο Αχιλλέας Μπέος εμπλέκεται σε μια σειρά από υποθέσεις που αμαύρωσαν σε βάθος ετών την πορεία του ελληνικού ποδοσφαίρου με τα απόνερά τους να τα συναντάμε ακόμη και σήμερα.
Ποιος ξεχνάει ότι καταδικάστηκε για απόπειρα εκβίασης του διαιτητή Δαλούκα, για την υπόθεση του ανύπαρκτου πέναλτι στο ματς Άρη – Παναθηναϊκού, στη δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος 2010-11, που τίναξε στον αέρα την τότε προσπάθεια να απαλλαγεί το ελληνικό ποδόσφαιρο από τις κάθε λογής παράγκες;
Ποιος ξεχνάει, επίσης, ότι το 2017 ήταν ο Αχιλλέος Μπέος που έδωσε πραγματική μάχη για να γίνει στον Βόλο το τελικός κυπέλου ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, σε ένα γήπεδο που όλοι έλεγαν ότι είναι εντελώς ακατάλληλο για τέτοιο αγώνα καθώς ο αστυνομικός διευθυντής επέμεινε ότι δεν υπήρχαν όροι ασφαλείας, με αποτέλεσμα μερικά από τα χειρότερα επεισόδια που έγιναν ποτέ σε ποδοσφαιρικό αγώνα;
Αυτός ο άνθρωπος, που εξελέγη με την «υπόγεια» υποστήριξη της Χρυσής Αυγής, που έβαλε ανθρώπους του ποδοσφαιρικού του μηχανισμού σε θέσεις ευθύνης, που έφερνε μπράβους και κλακαδόρους στα δημοτικά συμβούλια, που τα πάει καλά μόνο με τους εργολάβους και τους ανθρώπους της νύχτας, που αποκάλεσε «κοπρόσκυλα» τους εργαζομένους του δήμου και «κουφάλες» τις καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων, είναι σήμερα ο δήμαρχος μιας μεγάλης και ιστορικής πόλης της χώρας.
Αυτός ο άνθρωπος, έφερε μπράβους αλλά και τα ΜΑΤ μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, για να μπορέσει να προχωρήσει ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης ουσιαστικά της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου.
Το αποτέλεσμα ήταν να δεχτούνε επίθεση διαμαρτυρόμενοι πολίτες αλλά ακόμη και δημοτικοί σύμβουλοι (έναν εκ των οποίων, τον Ν. Κανελλή, τον συνέλαβε η αστυνομία ύστερα από απαίτηση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου).
Ο Αχιλλέας Μπέος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον Βόλο ως φέουδό του, μεταφέρει πρακτικές «παράγκας» και ουσιαστικά «υποκόσμου» σε ένα χώρο, αυτόν της αυτοδιοίκησης, που κανονικά θα έπρεπε να στηρίζεται στη δημοκρατία και τη λειτουργία των θεσμών.
Όλα αυτά είναι συμπτώματα μιας βαθύτερης κρίσης, πολιτικής αλλά και θεσμικής που θα έπρεπε να μας κάνει όλους ανήσυχους. Τέτοιες πρακτικές δηλητηριάζουν το δημόσιο βίο και κανονικά δεν θα έπρεπε να έχουν θέση σε αυτόν.
Ούτε ο Βόλος ούτε οποιαδήποτε άλλη πόλη μπορεί να πάει μπροστά με λούμπεν πρακτικές και νοοτροπίες.