Πληθαίνουν τα σύννεφα για την Aegean Marine Petroleum Network με πλήθος αγωγών μετόχων που βάζουν στο στόχαστρο τις πρακτικές της διοίκησης Μελισσανίδη, με τον τελευταίο να καταφεύγει ξανά σε απειλές κατά δημοσιογράφων.
Στο κόσμο των επιχειρήσεων –και δη των εισηγμένων σε μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια όπως αυτό της Νέας Υόρκης– το τι γράφεται και λέγεται για μια επιχείρηση είναι από τις πιο καθοριστικές παραμέτρους για την ικανότητά της να διατηρεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να αντλεί κεφάλαια και να βλέπει τη μετοχή της να διατηρεί υψηλή αποτίμηση.
Για αυτό το λόγο και το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες η συχνότερη είδηση στα διεθνή οικονομικά πρακτορεία για την Aegean Marine Petroleum Network είναι ότι ένα ακόμη μεγάλο αμερικανικό δικηγορικό γραφείο οργανώνει ομαδική αγωγή εναντίον της για εξαπάτηση των μετόχων, μάλλον δεν είναι και η καλύτερη δημοσιότητα.
Μόνο που δεν είναι θέμα δημοσιότητας απλώς… Στην πραγματικότητα αυτό που ζούμε και που είναι η μεγαλύτερη κρίση που έχει περάσει ποτέ μια εταιρεία που υποτίθεται ότι ήταν το «πετράδι του στέμματος» ανάμεσα στις επιχειρήσεις συμφερόντων Μελισσανίδη. Και είναι μια κρίση που στο στόχαστρο βάζει πια τον ίδιο και την αντίληψή του για τη διοίκησή του μια επιχείρησης.
Υπενθυμίζουμε ότι όλα αυτά ξεκίνησαν όταν μια ομάδα «ακτιβιστών μετόχων», δηλαδή εκπροσώπων fund που δεν θέλουν να βλέπουν την επένδυσή τους να απαξιώνεται επειδή η διοίκηση «κάνει παιχνίδι», κατάφεραν να μπλοκάρουν τη συμφωνία με την οποία όχι μόνο η Aegean Marine Petroleum θα αγόραζε και μάλιστα σε ακριβή τιμή την HEC, εταιρεία του Μελισσανίδη με εξειδίκευση στη διαχείριση αποβλήτων, με τέτοιους όρους (παροχή μετοχών σε αντάλλαγμα) που θα έκανε τον Μελισσανίδη να αποκτήσει ξανά τον έλεγχο μιας εταιρείας από την οποία είχε αποχωρήσει το 2016 και μάλιστα εισπράττοντας ένα όχι ευκαταφρόνητο τίμημα για τις μετοχές που κατείχε.
Για τους «ακτιβιστές μετόχους» η εξαγορά της HEC ήταν στην πραγματικότητα απλώς ένα κόλπο για να αποκτήσει χωρίς μεγάλο κόστος ο Μελισσανίδης ξανά τον έλεγχο της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρείας με όρους που σήμαινε ότι οι υπόλοιποι μέτοχοι απλώς θα έχαναν.
Η αποτροπή της συμφωνίας, που έγινε υπό το βάρος σχετική δικαστικής προσφυγής σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε το δρόμο και για ανατροπές στη διοίκηση της Aegean Marine Petroleum όπου πλέον εκπροσωπούνται και έχουν τον πρώτο λόγο οι συγκεκριμένοι μέτοχοι και όχι αυτοί που απλώς ήθελαν να εκτελούν τις εντολές του Μελισσανίδη.
Αποτέλεσμα των αλλαγών στη διοίκηση ήταν να γίνει εσωτερικός έλεγχος των οικονομικών της επιχείρησης που αποκάλυψε ουκ ολίγους «σκελετούς στο ντουλάπι». Καταρχάς, η εταιρεία ανακάλυψε 200 εκατομμύρια εισπρακτέων συναλλαγών που «δεν είχαν υπόσταση», δηλαδή εγγράφονταν στο ενεργητικό της επιχείρησης που απλώς δεν είχαν γίνει. Η ανακοίνωση ότι η Aegean διαγράφει αυτά τα εισπρακτέα ποσά προκάλεσε αίσθηση και οδήγησε τη μετοχή της να υποχωρήσει κατά 75%.
Παράλληλα, η έρευνα αποκάλυψε ένα ευρύτερο φάσμα κακοδιαχείρισης που δεν περιοριζόταν απλώς στην εγγραφή ανυπόστατων συναλλαγών αλλά περιλάμβανε και πληρωμή ακριβών υπηρεσιών σε συμβουλευτική εταιρεία συμφερόντων Μελισσανίδη αλλά και πληρωμή ακριβού ενοικίου στο κτίριο της Aegean στον Πειραιά ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και στελέχη του «προηγούμενου καθεστώτος» που απομακρύνθηκαν σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.
Αυτή η εικόνα διαρκούς κακομεταχείρισης σε βάρος μετόχων, αυτή η αίσθηση ότι ουσιαστικά η προηγούμενη διοίκηση δρούσε σε βάρος της επιχείρησης και της μετοχής της και προς ίδιον όφελος ήταν επόμενο να ανοίξει την όρεξη των δικηγορικών γραφείων. Και εδώ δεν μιλάμε για απλές καταθέσεις δικογράφων. Οι ομαδικές αυτές αγωγές σημαίνουν ότι πλέον τα οικονομικά της εταιρείας κυριολεκτικά θα ξετιναχθούν για να αποδειχτεί η εξαπάτηση και να διεκδικηθούν μεγάλες αποζημιώσεις. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασίας θα είναι στην πραγματικότητα να βγουν στο φώς ακόμη περισσότεροι «σκελετοί στο ντουλάπι» και βέβαια η ίδια η προηγούμενη διοίκηση και ο Μελισσανίδης να βρεθούν στο στόχαστρο και της αμερικανικής δικαιοσύνης.
Την ίδια ώρα όσο περισσότερο οι πρακτικές της εποχής Μελισσανίδη θα βρίσκονται στο στόχαστρο αγωγών και δικαστηρίων τόσο περισσότερο η τωρινή διοίκηση της Aegean σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών θα προσπαθεί όχι απλώς να διαχωριστεί από αυτόν αλλά να αποκαλύπτει στοιχεία ώστε να δείξει ότι είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει τα «κακώς κείμενα».
Είναι προφανές επίσης ότι η όλη εξέλιξη είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον ίδιο τον Μελισσανίδη. Η Aegean Marine Network Petroleum ήταν η βασική διεθνής εταιρεία του και αυτή πάνω στη οποία «έχτιζε» τις διεθνείς δραστηριότητές του, που σε μεγάλο βαθμό πέρναγαν μέσα από συναλλαγές άλλων εταιρειών του με αυτή. Με το να αποκοπεί από αυτές τις δραστηριότητες αντιμετωπίζει συνολικό πρόβλημα και άρα αναγκαστικά αναδιπλώνεται μόνο στις ελληνικές επιχειρηματικές δραστηριότητές του. Αντίστοιχα, τυχόν δικαστική του εμπλοκή με τις αμερικανικές αρχές θα έχει επίσης σοβαρό αντίκτυπο όχι μόνο στην επιχειρηματική του δράση αλλά και στη δημόσια παρουσία του ως αθλητικού παράγοντα.
Όλα αυτά μπορούν να εξηγήσουν και τον εκνευρισμό του αλλά και το γιατί επιστρέφει σε πρακτικές στις οποίες είχε «διακριθεί» στο παρελθόν όπως να απειλεί δημοσιογράφους απλώς και μόνο επειδή κατέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τις επιχειρήσεις του. Τελευταίο θύμα, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, ο εκδότης της εφημερίδας FMVoice Νίκος Μανεσιώτης που είχε ρεπορτάζ για τα προβλήματα του Μελισσανίδη στην Αμερική. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο Μανεσιώτης, ο Μελισσανίδης τον πήρε τηλέφωνο, τον εξύβρισε και τον απείλησε ότι «θα του τινάξει το σπίτι στον αέρα».
Πηγή: UNFOLLOW