Ο Αργεντινός σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ, βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης με αφορμή το φιλικό της Αργεντινής με το Ισραήλ, που την τελευταία στιγμή άλλαξε έδρα και αντί της Χάιφα θα διεξαχθεί στην Ιερουσαλήμ.
Τον Σεπτέμβριο του 2017 ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφτηκε την Αργεντινή. Ανάμεσα στις πολλές συναντήσεις με τον πρόεδρο της λατινοαμερικάνικης χώρας Μάκρι, που παρουσιάστηκαν στα μίντια ως προσπάθεια για ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων ενώ στην πραγματικότητα είχαμε να κάνουμε για αγοραπωλησίες όπλων, τεχνολογίας και ανταλλαγής πληροφοριών, ο Νεντανιάχου εξασφάλισε ένα πανάρχαιο όπλο: ένα φιλικό παιχνίδι μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων των δυο χωρών πριν από το Μουντιάλ.
Η ιδέα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που προέρχεται από κάποιους που ουδεμία σχέση έχουν με το ποδόσφαιρο και απλά θέλουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το γεγονός, μόνο θετικά δεν εκλήφθηκε από το τεχνικό επιτελείο της Αργεντινής. Η ομάδα θα έπρεπε να διακόψει την προετοιμασία της για το Μουντιάλ, να ταξιδέψει 2.500 χιλιόμετρα από τη Μόσχα και να αντιμετωπίσει μια ομάδα που οριακά είναι στην πρώτη 100 της κατάταξης της FIFA. Δε βγάζει και πολύ νόημα, έτσι; Λιγότερες προπονήσεις, περισσότερα ταξίδια, περισσότερη κούραση και μεγαλύτερος κίνδυνος τραυματισμών.
Ωστόσο εδώ έχουμε να κάνουμε με ανταπόδοση πολιτικής χάρης και εξυπηρέτησης με αποτέλεσμα η ομοσπονδία της Αργεντινής να μην μπορεί να αρνηθεί.
Το 2018 το Ισραήλ γιορτάζει την 70ή επέτειο από την ίδρυσή του και το συγκεκριμένο φιλικό παιχνίδι αποτελεί κομμάτι των εορταστικών εκδηλώσεων. Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι το φιλικό θα διεξαγόταν στην τουριστική Χάιφα και το σχετικά καινούριο γήπεδο της πόλης. Ωστόσο την τελευταία στιγμή τα σχέδια άλλαξαν. Μη ξεχνάτε ότι πριν από μερικούς μήνες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ακόμη μια προκλητικά ανιστόρητη πράξη του αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ενώ ως τώρα ουδείς τολμούσε να το πράξει χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί ειρηνική λύση στην περιοχή ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.
Η απόφαση του Τραμπ ήταν να φέρει νέα αναστάτωση και εξεγέρσεις στην περιοχή με αποτέλεσμα ακόμη και ειρηνικές διαμαρτυρίες να καταλήγουν με τεράστιες λίστες νεκρών.
Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Παλαιστίνης απέστειλε επιστολή στον Λιονέλ Μέσι αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το γήπεδο όπου θα διεξαχθεί ο αγώνας με το Ισραήλ χτίστηκε πάνω στα χαλάσματα ενός από τα 418 χωριά Παλαιστινίων που ισοπεδώθηκαν από το Ισραήλ πριν από 70 χρόνια, το χωριό Μαλχά», ενώ συμβολικά την επιστολή υπογράφουν 70 παιδιά από την Παλαιστίνη.
Την ίδια στιγμή κορυφώνεται η καμπάνια στο διαδίκτυο #ArgentinaNoVayas και #NothingFriendly στην οποία προβάλλονται μεταξύ άλλων και οι αντιδράσεις καλλιτεχνών όπως της Σακίρα, συζύγου του συμπαίκτη του Μέσι στη Μπαρτσελόνα Πικέ, η οποία ακύρωσε τις συναυλίες της στο Τελ Αβίβ.
Παράλληλα προβάλλονται δηλώσεις ποδοσφαιριστών της Παλαιστίνης που συμμετείχαν στην ειρηνική διαμαρτυρία και δέχτηκαν πυροβολισμούς με αποτέλεσμα να τραυματιστούν από σφαίρες όπως ο Μοχάμεντ Χαλίλ Ομπέιντ.
Όλα αυτά όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσαν αντιδράσεις ακόμη και στην Αργεντινή, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει ο μεγαλύτερος αστέρας της Αλμπισελέστε, ο Λιονέλ Μέσι. Οι άνθρωποι που πληρώνει για δημόσιες σχέσεις, σίγουρα έχουν αρκετή δουλειά για να συμμαζέψουν το προφίλ του αρχηγού της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Αργεντινής!
Όταν ο επικεφαλής της ομοσπονδίας της Παλαιστίνης ζητάει από τον αραβικό κόσμο να κάψουν τις φανέλες και φωτογραφίες του Μέσι αν τυχόν αγωνιστεί στο συγκεκριμένο φιλικό, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς τις διαστάσεις που παίρνει το πρόβλημα. «Μέσι μην έρθεις, μη ξεπλύνεις το πρόσωπο του ρατσισμού» είπε ο Γιμπρίλ Ρατζούμπ και εξήγησε ότι «η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Ισραήλ γίνεται για ακόμη μια φορά εργαλείο της κυβέρνησης που επιχειρεί να νομιμοποιήσει την παράνομη κατοχή της ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός πρέπει να μένουν μακριά από την πολιτική και χώρες όπως η Αργεντινή θα έπρεπε να το ξέρουν πολύ καλά το πώς το ποδόσφαιρο είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σαν… νεκροταφείο συστηματικών παραβιάσεων σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πιστεύαμε ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αργεντινής και η FIFA δεν θα επέτρεπαν να επαναλαμβάνονται τέτοια λάθη».
Επιπλέον οργανώσεις όπως το BDS Movement στέλνουν το μήνυμα σε όλο τον κόσμο θυμίζοντας ότι «η Αργεντινή και ο Μέσι έχουν πιστούς φίλους όχι μόνο στην Παλαιστίνη, αλλά σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο και θα ήταν κρίμα να διαλυθούν αυτές οι σχέσεις».
Αν θέλει να αυξήσει κάποιος το επίπεδο της ίντριγκας που δημιουργεί αυτό το φιλικό του ερχόμενου Σαββάτου στην Ιερουσαλήμ, αρκεί να αναφέρει ότι το γήπεδο όπου θα διεξαχθεί η αναμέτρηση είναι το «Τέντι», το οποίο αποτελεί έδρα της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, της ομάδας με τους περισσότερους εθνικιστές, αντι-μουσουλμάνους οπαδούς.
Πάντως, υπάρχουν και εκείνοι που βλέπουν έναν θετικό οιωνό μιας και την τελευταία φορά που κατέκτησε την κορυφή του κόσμου η εθνική ομάδα της Αργεντινής, το μακρινό 1986, πριν από τα ματς στα γήπεδα του Μεξικό όπου είχε γίνει τότε το Μουντιάλ, η παρέα του Ντιέγκο Μαραντόνα είχε αντιμετωπίσει σε φιλικό την ομάδα του Ισραήλ!
Στην προετοιμασία της για το Μουντιάλ του 1986 η Αλμπισελέστε του Κάρλος Μπιλάρδο είχε ηττηθεί από Γαλλία 2-0 στο Παρίσι, από την εθνική Νορβηγίας 1-0 στο Οσλο ενώ αργότερα είχε αναδειχθεί ισόπαλη 0-0 με την Ατλέτικο Τζούνιορ από την Κολομβία. Ωστόσο στις 4 Μαΐου του 1986 η νίκη με το εμφατικό 7-2 επί του Ισραήλ ήταν αυτή χάρη στην οποία οι παίκτες του Μπιλάρδο πίστεψαν στις δυνατότητές τους προκειμένου στη συνέχεια να φτάσουν στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πάντως, τα φιλικά με το Ισραήλ πιθανώς ως… γούρι, ακολούθησαν και το 1990 πριν το Μουντιάλ της Ιταλίας, και το 1994 πριν το Μουντιάλ στις ΗΠΑ, αλλά και το 1998 πριν τη διοργάνωση που έγινε στα γήπεδα της Γαλλίας…
Σήμερα πάντως, οι διαμαρτυρίες έχουν πολύ μεγαλύτερη απήχηση, ωστόσο πέρα από το να πλήττουν το προφίλ του Λιονέλ Μέσι κατά κύριο λόγο και της εθνικής Αργεντινής κατά δεύτερο, ελάχιστα αποτελέσματα έχουν φέρει επί της ουσίας.
Ακόμη κι αν κάποιοι θυμίζουν ότι την ώρα που ο Μέσι ετοιμάζεται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της προπαγάνδας του Ισραήλ, ο μεγάλος του αντίπαλος στις άτυπες μάχες δημοτικότητας Κριστιάνο Ρονάλντο που πανηγύρισε πριν από μερικές ημέρες την κατάκτηση του πέμπτου Τσάμπιονς Λιγκ στην καριέρα του φτάνοντας τα τρόπαια που έχει η Μπαρτσελόνα σε όλη την ιστορία της, είχε πουλήσει τη «Χρυσή Μπάλα» και το 1,4 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίτιμο τα δώρισε για να χτιστούν σχολεία για τα παιδιά της Παλαιστίνης…
Το ίδιο είχε πράξει και ως παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Κριστιάνο, όταν συμμετείχε σε δράσεις για την υποστήριξη των παιδιών στην πολύπαθη λωρίδα της Γάζας, ενώ πριν από δύο χρόνια είχε φιλοξενήσει στη Μαδρίτη ένα παιδί από την Παλαιστίνη που έχασε τους γονείς του από επίθεση ισραηλινών, ενώ το ίδιο νοσηλευόταν επί μήνες και είχε υποβληθεί σε σειρά εγχειρήσεων για να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά εγκαύματα από την επίθεση.
Οι σύγχρονοι σταρ δύσκολα παίρνουν θέση, ιδιαίτερα σε πολιτικά θέματα. Ωστόσο όταν τα πράγματα ζορίζουν, εκείνοι που προχωρούν μπροστά είναι οι πραγματικά… ζόρικοι.