Υπάρχουν κάποιες στιγμές που ενώ σχεδιάζεις κάτι, τελικά τα πράγματα οδηγούνται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό έπαθε και ο Δημήτρης Μελισσανίδης σε σχέση με την Aegean Marine Petroleum, την αμερικανική και διεθνή εταιρεία του ομίλου του. Εκεί όπου είχε πρακτικά κανονίσει αυτό που μόνο ως colpo grosso μπορεί να περιγραφεί, βρέθηκε τελικά σε ακόμη δυσμενέστερη θέση. Το 2016 […]
Υπάρχουν κάποιες στιγμές που ενώ σχεδιάζεις κάτι, τελικά τα πράγματα οδηγούνται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό έπαθε και ο Δημήτρης Μελισσανίδης σε σχέση με την Aegean Marine Petroleum, την αμερικανική και διεθνή εταιρεία του ομίλου του. Εκεί όπου είχε πρακτικά κανονίσει αυτό που μόνο ως colpo grosso μπορεί να περιγραφεί, βρέθηκε τελικά σε ακόμη δυσμενέστερη θέση.
Το 2016 είχε ανακοινωθεί ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης αποχωρεί από την εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Aegean Marine Petroleum και μάλιστα με όρους συμφέροντες προς τον ίδιο και μάλλον σε βάρος της εταιρείας. Τότε ο Δ. Μελισσανίδης κατείχε περίπου το 22% της Aegean. Η διοίκηση της εταιρείας συμφώνησε να αγοράσει το μερίδιό του για περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.
Η συναλλαγή αυτή δημιούργησε προβλήματα ρευστότητας στην εταιρεία τα οποία τα κάλυψε με το να δανειστεί 20 εκατομμύρια δολάρια από την εταιρεία Grady Properties Corporation SA συμφερόντων Μελισσανίδη. Κοινώς μια «έξοδος» που ήταν προσοδοφόρα για τον ίδιο αλλά όχι και για την εταιρεία.
Πριν από μερικούς μήνες ο Δημήτρης Μελισσανίδης δοκίμασε να κάνει θριαμβευτική επάνοδο στην Aegean Marine Petroleum. Και πάλι προς δικό του όφελος και σε βάρος της εταιρείας. Αυτό θα γινόταν μέσω της εξαγοράς της Hellenic Environmental Centers (HEC), εταιρείας συμφερόντων του Μελισσανίδη από την Aegean Marine Petroleum.
Η εξαγορά θα γινόταν για το ποσό των 367 εκατομμυρίων δολαρίων, αποτίμηση υπερβολική καθώς αντιστοιχεί σε μια αποτίμηση της εταιρείας 24 φορές τα κέρδη EBIDTA του 2017 (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων), όταν για εταιρείες τέτοιο είδους η συνήθης αποτίμηση είναι 8 φορές τα κέρδη EBITDA.
Κοινώς, η Aegean Marine Petroleum ετοιμαζόταν να αγοράσει μια εταιρεία υπερτιμημένη κατά 300%.
Επιπλέον, φάνηκε ότι τόσο η εξαγορά όσο και η αποτίμηση εντάσσονταν σε ένα σχέδιο ανάκτησης του ελέγχου της Aegean Marine Petroleum από την πλευρά Μελισσανίδη. Σε μεγάλο βαθμό το ποσό της εξαγοράς θα καλύπτοντα από την έκδοση 20 εκατομμυρίων νέων μετοχών της Aegean που θα δοθούν στους τωρινούς ιδιοκτήτες της HEC, δηλαδή στον Δημήτρη Μελισσανίδη και την οικογένειά του.
Με αυτό τον τρόπο θα μειωνόταν ριζικά το ποσοστό συμμετοχής των υπολοίπων μετόχων και θα ενισχυόταν η πλευρά Μελισσανίδη, που για δεύτερη θα ωφελείτο για μια συναλλαγή γύρω από τηνAegean.
Όμως, το σχέδιο αυτό δεν ευοδώθηκε γιατί εμφανίστηκε μια ομάδα αμερικανών ερευνητών που αποφάσισαν να παρέμβουν και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μετόχων. Η ομάδα αυτή έκανε αγωγή κατά της εξαγοράς της HEC, που θα άλλαζε τον συσχετισμό στο ΔΣ και ζήτησε να υπάρξει διαφάνεια και χρηστή διαχείριση στην Aegean Marine Petroleum.
Στην προσφυγή τους έκαναν σαφή λόγο για μεθόδευση από τη μεριά της διοίκησης της εταιρείας εφόσον η ανακοίνωση της προοπτικής εξαγοράς της HEC έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση ότι η «Επιτροπή για τη Λογοδοσία» θα καταθέσει υποψηφίους για εκλογή στη διοίκηση στην επόμενη ετήσια συνάντηση των μετόχων.
Υπογράμμιζαν ότι ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η ημερομηνία της επόμενης ετήσιας συνάντησης των μετόχων, που συνήθως γίνεται τον Ιούνιο, η διοίκηση της εταιρείας ήθελε να ολοκληρώσει τη συναλλαγή μέχρι τον Απρίλιο, κάτι που θα σημαίνει ότι θα προστεθούν στη διοίκηση τέσσερα επιπλέον μέλη που θα υποστηρίζουν τις θέσεις Μελισσανίδη.
Επιπλέον, υποστήριζαν ότι με το να μειωθεί κατά το ένα τρίτο η βαρύτητα των δικών τους μετοχών, μέσα από την αύξηση των συνολικών μετοχών, μπορούσε να πάρει ο Μελισσανίδης το 33% των μετοχών και να ελέγχει μαζί με άλλους πάνω από το 50% της επιχείρησης θα μπορούν να εκλέξουν όποιους διευθυντές θέλουν και στην πραγματικότητα η ετήσια συνάντηση των μετόχων θα γίνει μια τυπική διαδικασία.
Με την προσφυγή τους οι αμερικανοί επενδυτές ζήτησαν την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εξαγοράς από την Aegean Marine Petroleum Network της εταιρείας HEC, κατηγορώντας μάλιστα τη διοίκησή της για «διεφθαρμένη εταιρική εξαγορά».
Τα επιχειρήματά τους ενίσχυε η ανάλυση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Stifel, ο αναλυτής της οποίας Benjamin Nolan ανέφερε ότι διακρίνονται «τόσο πολλές παραβιάσεις στην εμπιστοσύνη των μετόχων με την απόφαση της Aegean να αγοράσει την Hellenic Environmental Centers που είναι δύσκολο ακόμη και να καταλάβουμε πώς οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι χειρότερη».
Έγραφα τον περασμένο Μάρτη ότι στην αγωγή τους οι Αμερικανοί επενδυτές «επισημαίνουν ακόμη ότι παρότι ο Μελισσανίδης τυπικά έχει αποχωρήσει από την εταιρεία, εντούτοις υπάρχουν πλήθος ενδείξεις ότι εξακολουθεί να ασκεί έλεγχο σε αυτή με διάφορους τρόπους, από τη συστέγαση σε κοινά γραφεία στον Πειραιά της Aegean και άλλων εταιρειών έως το γεγονός ότι τα έντυπα του ομίλου παρουσιάζουν όλες αυτές τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της Aegean Marine Petroleum Network ως να ανήκουν στον ίδιο όμιλο, συμφερόντων Δ. Μελισσανίδη. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι μέλη της διοίκησης της Aegean Marine εργάζονται και σε επιχειρήσεις συμφερόντων Μελισσανίδη όπως για παράδειγμα ο Σπύρος Φωκάς που είναι μέλος της διοίκησης του ΟΠΑΠ ή ο Σπύρος Γιαννιώτης, επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών στην Aegean Marine που ταυτόχρονα είναι και στέλεχος οικονομικό σε άλλες επιχειρήσεις συμφερόντων Μελισσανίδη.
Πέραν αυτών επισημαίνουν και σημαντικές οικονομικές συναλλαγές που υπάρχουν ανάμεσα στην Aegean Marine και τις άλλες εταιρείες του ομίλου Μελισσανίδη. Υποστηρίζουν ότι η Aegean Marine αγοράζει αποκλειστικά καύσιμα από την Aegean Oil, η HEC ναυλώνει πλοία από την Aegean Marine σε προνομιακές χαμηλές τιμές, ενώ υποστηρίζουν ότι ο Μελισσανίδης φόρτωσε την εταιρεία με 205 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του αποθηκευτικού σταθμού στο λιμάνι της Φουτζέιρα στη Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Κατηγορούν ακόμη την εταιρεία ότι κατά την ανακοίνωση της εξαγοράς της HEC δεν έκαναν πλήρη ενημέρωση για τυχόν συγκρουόμενα συμφέροντα σε σχέση με τη διαδικασία.
Για παράδειγμα δεν ανέφεραν ότι η «ειδική επιτροπή» που αποτίμησε τη προτεινόμενη εξαγορά χρησιμοποίησε την εταιρεία Clarkons Patou που έχει ιστορικό συναλλαγών με την Aegean, ούτε ανέφεραν ότι η Aegean και η HEC λειτουργούν από τα ίδια γραφεία στον Πειραιά, ιδιοκτησίας Μελισσανίδη.
Σημειώνουμε εδώ ότι στις ΗΠΑ δίνεται πάντα μεγάλη έμφαση ως προς την εταιρική διακυβέρνηση στο να υπάρχει πάντοτε πλήρης και τεκμηριωμένη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού και των μετόχων.
Ως προς τους ίδιους τους όρους της συναλλαγής, οι ενάγοντες επισημαίνουν ότι ενώ το 2016 στην συναλλαγή αποχώρησης του Δ. Μελισσανίδη οι μετοχές του εξαγοράστηκαν στην τιμή των 8,81 δολαρίων ανά μετοχή ενώ τώρα εκδίδονται νέες μετοχές, που θα δοθούν σε αντάλλαγμα για την εξαγορά της HEC στην τιμή των 4,45 δολαρίων και θέτουν το ερώτημα πώς γίνεται η διοίκηση να θεωρεί τη μία στιγμή υποτιμημένη την αξία των 8,81 δολαρίων και υπερτιμημένη την αξία των 4,45 δολαρίων τον επόμενο χειμώνα, συσχετίζοντάς με μια απόπειρα να αποδοθεί ο έλεγχος στα τωρινά μέλη της διοίκησης και στον Μελισσανίδη.»
Το αποτέλεσμα αυτής της προσφυγής ήταν να «παγώσει» και τελικά να εγκαταλειφθεί το σχέδιο για εξαγορά της HEC από την Aegean Marine Petroleum, όπως ανακοινώθηκε στο τέλος του περασμένου Μαρτίου.
Άλλωστε, η γνώμη της αγοράς φάνηκε όταν τιμή της μετοχής κατακρημνίστηκε κατά 38% μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης εξαγοράς της HEC.
Όμως, τα κακά μαντάτα για τον Δημήτρη Μελισσανίδη δεν περιορίστηκαν μόνο στο ναυάγιο της εξαγοράς της HEC. Οι μέτοχοι που έκαναν την προσφυγή εναντίον του ουσιαστικά, ο Donald Moore (που ανέλαβε τη θέση του Προέδρου του ΔΣ), ο Tyler Baron της RBM Holdings LLC και ο Raymond Bartoszek έγιναν μέλη του ΔΣ της Aegean Marine και υπηρετούν την εταιρία μαζί με τους Γιάννη Ν. Παπανικολάου, Σπυρίδωνα Φωκά, Γιώργο Ι. Κονόμο και Κωνσταντίνο Κουτσομητόπουλο, ανεβάζοντας τον αριθμό των ανεξάρτητων διευθυντών στους έξι.
Ένας εξ αυτών ο Donald Moore, πρώην στέλεχος της Morgan Stanley, βρέθηκε πλέον στην θέση του προέδρου της Aegean Marine Petroleum.
H νέα διοίκηση αποφάσισε προχωρήσει σε λεπτομερή αναθεώρηση της στρατηγικής και της λειτουργικής δομής της, με στόχο τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας της και της απόδοσης κεφαλαίων.
Αυτό περιλαμβάνει την αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων της Aegean Marine και την κεφαλαιακή απόδοση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας που ασκεί και κάθε λιμένος που δραστηριοποιείται.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται ακόμη και η μετεγκατάσταση της από το κτίριο όπου βρίσκεται σήμερα και ανήκει στον ιδρυτή και πρώην βασικό μέτοχο της εταιρίας, Δημήτρη Μελισσανίδη, σε νέα γραφεία, στο πλαίσιο των ενεργειών για εξοικονόμηση κόστους.
Επιπλέον, η νέα διοίκηση αποφάσισε τον τερματισμό της συνεργασίας που είχε η Aegean Μarine για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών με την Leskira Holdings, συμφερόντων του επιχειρηματία και εφοπλιστή Δημήτρη Μελισσανίδη.
Πλέον η εταιρεία βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και των ελεγκτικών Αρχών καθώς δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα τον ετήσιο ισολογισμό της, παρ’ όλο που έχει παρέλθει η προθεσμία του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και αυτό ενισχύει τα ερωτήματα για την πραγματική οικονομική της κατάσταση.
Πλέον, οι απαιτήσεις των 638 εκατ. δολαρίων και τα αποθεματικά των 238 εκατ. δολαρίων μπαίνουν στο μικροσκόπιο τον ελεγκτών όπως και η πραγματική αποτίμηση των πλοίων της εταιρείας που πιθανότατα δεν καλύπτουν τον δανεισμό της. Η εταιρεία καλείται πλέον να πείσει τις τράπεζες και τους ελεγκτές ότι η σημερινή της εικόνα είναι ελεγχόμενη, αλλά και ότι θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει και το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο των 100 εκατ. δολαρίων μέχρι τον Νοέμβριο του 2018 σε μια δύσκολη συγκυρία.
Παράγοντες της αγοράς καυσίμων εκτιμούν γι’ αυτό το λόγο μέχρι τότε οι χρηματοδοτικές γραμμές της εταιρείας θα παραμείνουν κλειστές και κατά συνέπειά η ρευστότητά της να μειώνεται καθημερινά, κάτι που θα σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το μέλλον της εταιρείας.