Το παζλ της βίας, της ακροδεξιάς και της ασυλίας στη Θεσσαλονίκη

Το παζλ της βίας, της ακροδεξιάς και της ασυλίας στη Θεσσαλονίκη

Τα περιστατικά βίας που αγγίζουν τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, η ακροδεξιά και η προσπάθεια συγκάλυψης

Για άλλη μια φορά, με αφορμή τραγικό περιστατικό οπαδικής βίας, περίσσεψαν οι γενικές καταγγελίες και οι «δεσμεύσεις» ότι θα ληφθούν μέτρα.

Όμως, για την ταμπακέρα κουβέντα δεν γίνεται.

Και η ταμπακέρα είναι αυτό που ήρθε στο προσκήνιο, δεν ήταν απλώς ένα παράδειγμα οπαδικής βίας.

Ήταν και μια ψηφίδα σε ένα παζλ βίας που αφορά ιδιαίτερα τον ΠΑΟΚ.

Και για το οποίο χρόνια τώρα δεν γίνεται η συζήτηση που αναλογεί.

Δεν κρούει κανείς τον κώδωνα του κινδύνου.

Δεν λαμβάνονται μέτρα.

Και ας είναι μεγάλη η ακολουθία των περιστατικών.

Τόσο μεγάλη ώστε να μην μπορεί κανείς να υποστηρίξει στα σοβαρά ότι είναι «μεμονωμένα περιστατικά».

Στις 26 Νοεμβρίου 2017 οπαδοί του ΠΑΟΚ επιτίθενται σε Πακιστάνους μετανάστες στην Αθήνα που γιόρταζαν στην πραγματικότητα μια θρησκευτική γιορτή, σε ένα περιστατικό που έδειξε πόσο ριζωμένα μπορεί να είναι ρατσιστικά αντανακλαστικά ακόμη και σε οπαδούς μιας ομάδας που φτιάχτηκε από πρόσφυγες.

Στη 21 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στη συγκέντρωση έχει ισχυρή παρουσία η ακροδεξιά. Ομάδα ακροδεξιών, ορισμένοι από αυτούς με ρούχα με διακριτικά του ΠΑΟΚ επιτίθεται σε δύο καταλήψεις του αντιεξουσιαστικού χώρου και πυρπολεί τη μία από αυτές, την κατάληψη Libertatia, ενώ σχετικές δηλώσεις κάνει για το θέμα και ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Ένα μήνα αργότερα φίλοι της Προοδευτικής Έκρηξης Τούμπας, ομάδας με σαφώς αντιφασιστικά χαρακτηριστικά, που έδινε ματς στη Σταυρούπολη με την Ελπίδα Σταυρούπολης δέχονται επίθεση από ακροδεξιούς. Πολλοί θα μιλήσουν τότε και για παρουσία ακροδεξιών οπαδών του ΠΑΟΚ.

Ο ίδιος ο Μπουτάρης στις 19 Μαΐου 2018, στη διάρκεια εκδήλωσης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού δέχεται επίθεση από ακροδεξιούς τραμπούκους.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2021 ακροδεξιοί επιτίθενται σε αριστερούς φοιτητές που μοίραζαν προκηρύξεις έξω από σχολικό συγκρότημα στη Θεσσαλονίκη. Στις 28 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται φοιτητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ίδιο σχολικό συγκρότημα και δέχεται μεγάλη επίθεση από δεκάδες ακροδεξιούς. Δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα υποστηρίξουν ότι και πάλι έχουμε την ίδια σχέση ανάμεσα σε ακροδεξιά και μερίδα οπαδών του ΠΑΟΚ.

Στις 3 Οκτωβρίου 2021 μέλη της ΚΝΕ στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης δέχονται επίθεση από ομάδα ακροδεξιών. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται ένας τριαντάχρονος που συνελήφθη και άλλα τρία άτομα που ταυτοποιήθηκαν αλλά απέφυγαν τη σύλληψη. Και οι τέσσερις αναγνωρίστηκαν ως οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας οπαδοί του ΠΑΟΚ επιτίθενται στα «κεντρικά» της Θύρας 4. Η «Θύρα 4» είναι ο σύνδεσμος οπαδών που θεωρείται ότι έχει συγκρουστεί περισσότερο με την ακροδεξιά και αρκετοί θα αποδώσουν την επίθεση σε ακροδεξιούς οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Πόσο μεμονωμένα είναι τελικά όλα αυτά τα περιστατικά;

Βεβαίως υπάρχει πάντα το «άλλοθι» ότι όλα αυτά αφορούν τους οπαδούς και η ομάδα δεν φέρει ευθύνη.

Τι γίνεται, όμως, όταν άνθρωποι που «ακουμπούν» τον ΠΑΟΚ εμπλέκονται σε περιστατικά βίας;

Στις 5 Ιανουρίου 2020 ο Βούλγαρος οπαδός του Άρη Μποτζατζίσκι βρίσκει το θάνατο όταν τον χτυπάει αυτοκίνητο ύστερα από επίθεση που δέχεται από ομάδα οπαδών του ΠΑΟΚ. Η έρευνα της υπόθεσης από τις διωκτικές αρχές στρέφονται σε 48χρονο οργανωμένο οπαδό και άνθρωπο που γνωρίζει ηγετικά στελέχη του ΠΑΟΚ και ο οποίος προφυλακίζεται για την υπόθεση και τελικά καταδικάζεται για πλημμελήματα αν και αθωώνεται για την ηθική αυτουργία.

Ωστόσο, η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τις διασυνδέσεις ανάμεσα σε οπαδική βία, οργανωμένους οπαδούς και ποδοσφαιρικούς παράγοντες. Ο ίδιος ο «επίσημος ΠΑΟΚ» απλώς θα προσπαθήσει με κάθε μέσο να τονίσει ότι «δεν έχει καμιά σχέση με την υπόθεση».

Την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ και οι παράγοντες του συνεργάζονται με εν ενεργεία ή απόστρατους αστυνομικούς.

Απόστρατος αξιωματικός της αστυνομίας είναι ο Ηλίας Γεροντίδης, για σημαντικό διάστημα υπεύθυνος για θέματα ασφάλειας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ που είχε… γράψει ιστορία όταν είχε πει ότι είναι περίπου φυσιολογικό κάποιος σαν τον Ιβάν Σαββίδη να οπλοφορεί στο γήπεδο.

Μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ τοποθετήθηκε ο Τρύφων Κούκιος, πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης.

Συμβουλευτικό ρόλο την ΠΑΕ ΠΑΟΚ για ζητήματα ασφαλείας έχει αναλάβει ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας Αβραάμ Αϊβαζίδης.

Στη δίωξη παράνομης μετανάστευσης υπηρετεί ο Δημήτρης Χασεκίδης, πρώην παράγοντας του χάντμπολ του ΠΑΟΚ και μάλιστα συνδικαλιστής που είχε ως πρόεδρος της Ένωσης των Συνοριοφυλάκων συνυπογράψει ανακοίνωση που με σχεδόν… οπαδικά συνθήματα («ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ») είχε υποστηρίξει ότι υπήρχε «αήθης» επίθεση ΠΑΕ στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας της Θεσσαλονίκης.

Και ήταν από αυτή την Υποδιεύθυνη Οπαδικής Βίας από την οποία είχε περάσει η αστυνομικός Πόπη Μουρατίδη, που βγάζει φωτογραφίες με αισθητική οπαδού του ΠΑΟΚ και για την οποία είχε γραφτεί ότι ήταν η μητέρα ενός εκ των εμπλεκόμενων στην υπόθεση του θανάτου του Μποζατσίσκι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας εκ των σωματοφυλάκων του Γιώργου Σαββίδη, του… influencer με τα μαχαίρια, είναι επίσης αστυνομικός από την Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας.

Όλα αυτά σημαίνουν προσπάθεια για ασφάλεια ή προσπάθεια για προσβάσεις τους μηχανισμούς που διαχειρίζονται διάφορες κρίσιμες υποθέσεις;

Με τόσους αστυνομικούς δεν θα περίμενε κανείς η ομάδα να είχε πάρει έγκαιρα περισσότερα μέτρα ώστε να μην αμαυρώνεται σε τελική ανάλυση το όνομά της από κρούσματα βίας;

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Πάντως όταν ο Ιβάν Σαββίδης εισέβαλε στο γήπεδο με το περίστροφο εμφανές στη μέση του ένα ερώτημα που πάρα πολλοί έθεσαν ήταν γιατί δεν τον συνέλαβαν επί τόπου οι αστυνομικοί που ήταν στο γήπεδο:

Όπως έγραφε τότε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων: «Χθες Κυριακή, όλη η Ελλάδα έμεινε άφωνη, όταν στον «ποδοσφαιρικό αγώνα» στο γήπεδο της Τούμπας, μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, είδε να εισβάλλουν «φίλαθλοι» στον αγωνιστικό χώρο, παράγοντες της γηπεδούχου ομάδος με επικεφαλής τον πρόεδρο ο οποίος σε κοινή θέα ήταν ζωσμένος με όπλο, που δυστυχώς δεν προκάλεσε την άμεση και χωρίς δεύτερη σκέψη σύλληψή του από τους επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, που ήταν επιφορτισμένη με την τήρηση της τάξης.»

Ας σημειώσουμε πάντως ότι αυτή η υπόθεση δεν έχει ακόμη δικαστεί, εξαιτίας αλλεπάλληλων αναβολών…

Παραθέσαμε απλώς τις ψηφίδες ενός παζλ.

Ενός παζλ που φτιάχνει μια εικόνα όπου συναντιέται η οπαδική βία, η ακροδεξιά και διάφορες μορφές ασυλίας.

Ο τραγικός θάνατος του 19χρονου Άλκη τα επαναφέρει όλα αυτά στο προσκήνιο.

Και καθιστά επιτακτική την απαίτηση να διερευνηθούν, να αποκαλυφθούν και να ξεριζωθούν οι μηχανισμοί που ενισχύουν, συντηρούν και ενίοτε συγκαλύπτουν αυτού του είδους την οπαδική βία.

Διαφορετικά, απλώς θα μετράει ο χρόνος αντίστροφα μέχρι την επόμενη επίθεση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ