Ο ρόλος του Θόδωρου Θεοδωρίδη στην χρονιά της Εξυγίανσης και η αλήθεια για όσα συμβαίνουν στα γήπεδα κάθε Κυριακή με τις «ευλογίες» του ισχυρού άνδρα της UEFA. Η παρέμβαση του πριν απο τις εκλογές της ΕΠΟ, o λόγος που έδωσε και δεν κράτησε, και ένα «υστερόγραφο» που έχει τη σημασία του!
«Ναι γίνεται. Μπορεί να γίνει» είπε και έκλεισε το τηλέφωνο. Δεν πετούσε από τη χαρά του με τη συνομιλία που μόλις είχε ολοκληρωθεί, ήταν όμως αρκετά ψύχραιμος και έμπειρος για να μετρήσει όλα τα δεδομένα και να πάρει μια απόφαση με θέα στο αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης για «ένα ποδόσφαιρο δίχως αδικίες, δίχως διαμαρτυρίες, δίχως παράπονα». Για την θεσμική αλλαγή της ομοσπονδίας που θα… μηδένιζε το κοντέρ και θα έφερνε «πίσω τις Κυριακές μας» κατά το γνωστό αφήγημα.
Ποια ήταν η υποχρέωση που μόλις είχε αναλάβει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης ως εκπρόσωπος της UEFA; Να πείσει τους δύο από τους τέσσερις ισχυρούς του Ελληνικού ποδοσφαίρου να μην εναντιωθούν σε αυτή την απόπειρα, έστω και αν αυτή θα έφερνε στην κορυφή της ΕΠΟ εκείνον που ήθελαν (και έσπρωξαν με κάθε τρόπο) οι άλλοι δύο. Τον Γραμμένο του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. «Ο δικός μας είναι» κατά τον Ιβάν Σαββίδη, που πιθανότατα δεν θα έβγαινε ποτέ αν και ο άλλος Δικέφαλος δεν ενεργοποιούσε έναν ολόκληρο μηχανισμό από τα παλιά. Από το ντουλάπι με τις αναμνήσεις της εποχής του Θωμά.
Ποιοι έπρεπε να πεισθούν και να κάνουν ένα βήμα πίσω; Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Οι Πράσινοι δεν μπήκαν καν στον κόπο να κουβεντιάσουν έπειτα από τον σφαγιαστικό περσινό δεύτερο ημιτελικό της Τούμπας όταν ηττήθηκαν με 4-0 στο ματς που ο διαιτητής Κύζας αποφάσισε ως το… τελευταίο της καριέρας του. Οι Ερυθρόλευκοι όμως ήταν εκεί. Ήταν πρωταθλητές. Και αποφασισμένοι να δώσουν μάχη. Τη δική τους μάχη απέναντι σε αυτό που έρχονταν και έδινε το… στίγμα του με ξεκάθαρο τρόπο πολύ πριν από τις εκλογές της ΕΠΟ.
Τα είπε όλα αυτά ο Θόδωρος. Τα είπε και έδωσε τον λόγο του προκειμένου να πείσει τον Ολυμπιακό να κάνει στην άκρη. Να μην εναντιωθεί στο κίνημα Γραμμένου που εκ των προτέρων έβαζε τους δύο Δικέφαλους στην… πόρτα της ΕΠΟ. Όλα 50%-50%. Όλα στα ίσα. Πως το λέει όμως ο Γιώργος Μαζωνάκης; «Τα… ίσια ανάποδα» ότι ακολούθησε!
Ο Μέλο Περέιρα είναι αρχιδιαιτητής. Ως εδώ όμως δεν είναι καν… παρατηρητής. Η ΕΠΟ φρόντισε να τοποθετήσει δίπλα του, τον Τριτσώνη και τον Κουκουλάκη. Οι δύο τους πήραν το… παιχνίδι πάνω τους από την πρώτη στιγμή. Και από τον Σεπτέμβρη άρχισαν τα όργανα. Το πέναλτι «όραμα» που είδε ο Βάτσιος στο Λαμία-ΑΕΚ. Η σφαγή του Ολυμπιακού στην Ξάνθη από τον Καλογερόπουλο, όταν δεν είδε τον Λισγάρα να σταματά σαν τερματοφύλακας το σουτ του Φορτούνη. Η… πιστολιά του Αρετόπουλου μέσα στο Καραϊσκάκη στο Ολυμπιακός-Ατρόμητος όταν ο Σεμπά είδε να του κάνουν πέναλτι δύο διαφορετικοί ποδοσφαιριστές των φιλοξενούμενων στην ίδια φάση. Εκείνη η Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη όταν ο Γραμμένος πήρε αγκαζέ το συμβούλιο της ΕΠΟ για να το πάει για συνεδρίαση στο ξενοδοχείο του Ιβάν Σαββίδη, και το απόγευμα της όταν στο ΠΑΟΚ-Ατρόμητος έγιναν «αίσχη» για να προκύψει η ανατροπή και ο άσος! Ιστορίες της 3ης, της 4ης, της 6ης, της 9ης αγωνιστικής του πρώτου γύρου. Ιστορίες που τώρα που όλοι μετρούν τα κουκιά… κρίνουν το πρωτάθλημα.
Το πρωτάθλημα παίζεται για τους δύο που βρίσκονταν από την πρώτη στιγμή πίσω από τη νέα «ΕΠΟ». Οι καλές προθέσεις της Κυβέρνησης έχουν πάει περίπατο. Ο Θόδωρος Θεοδωρίδης δεν κράτησε τον λόγο του. Αυτή είναι η πραγματικότητα δίχως καλλωπισμούς και φτιασίδια. Αυτή είναι η αλήθεια, πίσω από τις… θεσμικές «κόμπλες» και από όλα εκείνα που δεν θα επιβεβαιώσει κανείς. Η ιστορία του φετινού πρωταθλήματος της Εξυγίανσης. Και σε όποιον αρέσει!
Υγ: Δεν θα ασχοληθώ με τις κακίες που ακούγονται ότι ο Θεοδωρίδης ντίλαρε με τον Κοντονή για κάτι υποθέσεις με δικαστικό ενδιαφέρον και κάτι κάρτες υγείας. Υπερβολές κακόπιστων.