Αλλάζει δραματικά το ελληνικό ποδόσφαιρο από το καλοκαίρι και μετά που λήγει η σύμβαση με τη NOVA για τα δικαιώματος τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων πρωταθλήματος.
Το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο έτσι όπως το γνωρίσαμε από την εμφάνιση της συνδρομητικής τηλεόρασης και μετά είναι πολύ πιθανό να αλλάξει δραματικά το επόμενο χρονικό διάστημα και πάντως από το καλοκαίρι και μετά που λήγει η σύμβαση με τη NOVA για τα δικαιώματος τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων πρωταθλήματος. Σας το είχε προαναγγείλει άλλωστε ο ΔΙΕ-ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ.
Οι δυο πλευρές συνεταιρισμός και NOVA θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία μέχρις τις 15 Ιανουαρίου. Βέβαια όταν μιλάμε για τον συνεταιρισμό της Σούπερ Λίγκας μιλάμε για δεκαπέντε αντί για δεκαέξι ομάδες αφού ο ΠΑΟΚ έχει βγει εκτός κεντρικής διαχείρισης υπογράφοντας ξεχωριστή σύμβαση με το συνδρομητικό κανάλι. Το πουλόβερ της κεντρικής διαχείρισης έχει ήδη αρχίσει να ξηλώνεται…
Για να μιλάμε συγκεκριμένα, μέχρι της 15 Ιανουαρίου είναι σε ισχύ η πρόταση ανανέωσης της σύμβασης από την πλευρά της NOVA έναντι του ποσού των τριάντα εκατομμυρίων. Το ποσό αυτό σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας είναι μόλις ένα εκατομμύριο μειωμένο σε σχέση με την ισχύουσα σύμβαση. Η Σούπερ Λίγκα δεν έχει συμφωνήσει με την πρόταση αλλά δεν έχει προχωρήσει σε κάποια αντιπρόταση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Λίγκα σκέφτονται πως είναι δυνατό να πετύχουν μια καλύτερη προσφορά αν προχωρήσουν οι διαδικασίες για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην FORTHNET που βρίσκονται σε εξέλιξη. Γιατί μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο σε περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και συνεχών περικοπών αυτό παραμένει αναπάντητο ερώτημα…
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως ακριβώς σκέφτονται στην Σούπερ Λίγκα. Γεγονός είναι πάντως πως η περσινή προσπάθειά τους να αναζητήσουν άλλες προσφορές δεν στέφθηκε από επιτυχία. Ο ΟΤΕ έφτασε στα 22 εκατομμύρια και η ΕΡΤ μόλις τα 10 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με όσα έγιναν τότε γνωστά και δεν διαψεύστηκαν. Επομένως…
Το πρόβλημα επιβίωσης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι μεγάλο και όλα κρέμονται από μια κλωστή. Η διάθεση του συνεταιρισμού να συνεργαστεί με τη NOVA ώστε το προϊόν να καταστεί ελκυστικότερο, δεν έχουν καρποφορήσει. Πριν από δυο χρόνια είχε με πρωτοβουλία του συνδρομητικού καναλιού συζητηθεί πρόταση για μείωση των ομάδων από δεκάξι σε δώδεκα με πλέι οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Με το σύστημα αυτό τα ντέρμπι θα ήταν πολύ περισσότερα ο ανταγωνισμός μεγαλύτερος και οι ομάδες πιο εύρωστες οικονομικά κάτι που θα είχε ευεργετικέ συνέπειες και στην ευρωπαϊκή παρουσία τους. Η πρόταση αν και υιοθετήθηκε αρχικά έμεινε στα συρτάρια.
Η NOVA σε καιρούς κρίσης με μειωμένα έσοδα ποια περιθώρια έχει να φερθεί πλουσιοπάροχα τη στιγμή μάλιστα που οι προτάσεις της για αναβάθμιση του προϊόντος δεν γίνονται αποδεκτές και μεγάλες ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός ισορροπούν σ τεντωμένο σχοινί και διακυβεύεται η παρουσία τους στην Σούπερ Λίγκα; Υπό την έννοια αυτή γεννιούνται απορίες για την απροθυμία της Σούπερ Λίγκας να συζητήσει σοβαρά την πρόταση που υπάρχει.
Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο για τις λεγόμενες μικρές ομάδες που εξαρτούν την επιβίωσή τους αποκλειστικά από την συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Έτσι, αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες κι άλλες ομάδες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΠΑΟΚ και να προχωρήσουν σε ξεχωριστές συμφωνίες. Κάτι τέτοιο θα τινάξει στον αέρα την κεντρική διαχείριση και θα επιβάλλει βίαιη αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος αφήνοντας εκτός νυμφώνος ομάδες με ελάχιστο κόσμο άρα και εμπορικό ενδιαφέρον. Το πρωτάθλημα όπως το ξέραμε θα αποτελέσει παρελθόν.