Από τον αγγλικό εμφύλιο στο φεγγάρι

Από τον αγγλικό εμφύλιο στο φεγγάρι

Παραμονή Πρωτοχρονιάς σήμερα και σχεδόν δεν κινείται φύλλο στο στοίχημα πέραν των αγώνων της Μάντσεστερ Σίτι και της Άρσεναλ. Ευκαιρία να δούμε το αγαπημένο μας «άθλημα» με μια άλλη ματιά.

Πόσες έχει ακούσει ο καθένας μας τη φράση «το στοίχημα έχει καταστρέψει το ποδόσφαιρο». Ο …καμμένος κάθε φορά που την ακούει γελάει. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς πτυχίο επιστημονικό για να αντιληφθεί το λάθος της. Απλά επειδή στη σύγχρονη Ελλάδα τα μαθαίνουμε όλα μετά τους ξένους, σχηματίζονται απόψεις που αλλού θεωρούνται απλά αστείες.
 
Όσοι θεωρούν ότι το στοίχημα έχει καταστρέψει το ποδόσφαιρο, καλό θα ήταν να γνωρίζουν ότι στην Αγγλία, τις ΗΠΑ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπήρχε στοίχημα πριν καν εμφανιστεί το οργανωμένο ποδόσφαιρο στη χώρα μας!
 
Η πλειοψηφία των Ελλήνων μπορεί να άρχισε να το μαθαίνει από το 2000, αλλά εκτός συνόρων ποντάρουν οργανωμένα από το 1886! Τότε δύο τύποι έφεραν την ιδέα να ιδρύσουν την αρχαιότερη στοιχηματική εταιρεία στην Αγγλία που μεσουρανεί και στις μέρες μας (Ladbrokes).
 
Και αν μιλάμε ειδικά για την Αγγλία, έχουν παιχτεί απίστευτα στοιχήματα εδώ και αιώνες. Πέραν του ιπποδρόμου, ο οποίος ανθεί από την αρχαιότητα παντού. Στη Μεγάλη Βρετανία γράφουν τα ιστορικά αρχεία ότι τέθηκαν για πρώτη φορά αποδόσεις σε γεγονός μη ιπποδρομιακό γύρω στο 1645. Τι γινόταν τότε; Ο αγγλικός εμφύλιος και κάποιοι πόνταραν στο ποια παράταξη θα επικρατήσει!
 
Όταν εμφανίστηκε το οργανωμένο ποδόσφαιρο στη χώρα, το στοίχημα προϋπήρχε με νόμους και διατάξεις, απαγορεύσεις και επαναφορές.
 
Και μαζί με το τζόγο υπήρχε και η καχυποψία. Για παράδειγμα όταν ένα ματς δεν κυλούσε όπως θα περίμεναν οι πιο πολλοί, ακούγονταν «γνώμες» σαν αυτές που ακούμε και εδώ από το 2000 και μετά. Με αποκορύφωμα το ντέρμπι Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του 1915. Οι «κόκκινοι» ήταν βαθμολογικά αδιάφοροι και οι «διάβολοι» κινδύνευαν με υποβιβασμό. Οι παίκτες των δύο ομάδων τα συμφώνησαν όλα λοιπόν. Η αδύναμη Γιουνάιτεντ νίκησε 2-0 και ποδοσφαιριστές της είχαν ποντάρει όχι μόνο στο σημείο, στο διπλό, αλλά στο ακριβές σκορ! Έγινε σκάνδαλο, ακολούθησε δίκη και τιμωρήθηκαν ποδοσφαιριστές με δια βίου αποκλεισμό από το άθλημα. Και όλα αυτά το 1915. Έγινε το έγκλημα, υπήρξε και η τιμωρία.
 
Αυτό είναι ένα παράδειγμα σχετικά με το ποδόσφαιρο. Σταδιακά η στοιχηματική βιομηχανία στη χώρα αναπτυσσόταν τόσο πολύ, ώστε ο καθένας θα μπορούσε να ποντάρει ό,τι του υπαγόρευε η φαντασία του.
 
Και μιας και μιλάμε για φαντασιακές καταστάσεις, σχεδόν κανείς δεν πίστευε κάποτε ότι ο άνθρωπος θα πατούσε ποτέ στο φεγγάρι. Οι πρώτες ενέργειες για αυτό το εγχείρημα άρχισαν να γίνονται στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Το κοινό τις έμαθε στα τέλη της δεκαετίας του 50’ και στις αρχές του 60’ ο «William Hill» έθεσε σε στοιχηματικό το εξής ερώτημα; Θα πατήσει ο άνθρωπος στο φεγγάρι; Και η απόδοση του «ναι» ήταν 1000! Η εταιρεία έχασε εκατοντάδες χιλιάδες λίρες το 1969, όταν ο Νιλ Άρμστρονγκ ως κυβερνήτης της αποστολής «Apollo 11», πραγματοποίησε το ακατόρθωτο. Και το εν λόγω στοίχημα ήταν ενεργό σχεδόν 8 χρόνια. Οι ελάχιστοι που το πίστεψαν από την αρχή, τώρα θα είχαν τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα για να κατοικήσουν στον Άρη…
 
Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ