Το «ανθρώπινο λάθος» δεν υπάρχει πια ως δικαιολογία για τους διαιτητές. Ούτε για τον Περέιρα, που δεν εξηγεί γιατί αρνείται να δώσει την ενδοεπικοινωνία.
Το ελληνικό κράτος πλήρωσε πάνω από 13.000.000 € για το VAR. Παρόλα αυτά, αποδεικνύεται στην πράξη ότι πρόκειται για ακόμη μία μεγάλη επένδυση, που πηγαίνει στα… βράχια. Καθώς το σύστημα έχει τραγικές ελλείψεις. Σε σημείο να προκαλούνται διαρκώς προβλήματα.
Η σύμβαση που έχει υπογράψει η ΕΠΟ με την εταιρεία που έχει τη διαχείριση του VAR, έγινε με βάσει το περσινό μοντέλο διεξαγωγής των αγώνων: 3 ματς το Σάββατο, 4 την Κυριακή και 1 τη Δευτέρα. Για την 7η αγωνιστική είχαν προγραμματιστεί 5 παιχνίδια, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ότι το VAR δεν μπορεί να υποστηρίξει πέντε αγώνες σε μία ημέρα! Και αυτό διότι το match center, όπου βρίσκονται οι διαιτητές και οι τεχνικοί που χειρίζονται το VAR, δεν «σηκώνει» 5ο αγώνα!
ΕΠΟ και εταιρεία πήραν χαμπάρι την είχε συμβεί δύο ημέρες πριν την έναρξη της αγωνιστικής και έτρεχαν να αλλάξουν ώρες στα ματς, για να μην διασυρθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εκτοτε έχουν περάσει 20 ημέρες, αλλά ακόμη κανείς δεν έχει δώσει σαφή απάντηση εάν το πρόβλημα λύθηκε ή θα λυθεί με κάποιον τρόπο. Με αποτέλεσμα, για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια, να οδεύουμε σε ολοκλήρωση πρωταθλήματος χωρίς διεξαγωγή όλων (7) των αγώνων την ίδια ώρα και ημέρα. Λόγω αδυναμίας του συστήματος Video Assistant Referee.
Το VAR αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο για το ποδόσφαιρο, εφόσον λειτουργεί σωστά. Στην Ελλάδα, που έχει αγοραστεί χωρίς γραμμή και με κραυγαλέα προβλήματα, αποτελεί περισσότερο πρόβλημα, παρά λύση. Και δυστυχώς αυτό επιβεβαιώνεται διαρκώς. Με τις φωνές, αλλά και τα σκάνδαλα που προκύπτουν συνέχεια, κάθε αγωνιστική, να εκθέτουν ανεπανόρθωτα την ΚΕΔ, την ΕΠΟ, αλλά και όσους φέρουν την ευθύνη για αυτή την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.
Διότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που η πολιτεία αγόρασε το VAR (!). Και το αγόρασε «λειψό», σε πιο ακριβή τιμή από όλες τις άλλες χώρες που το χρησιμοποιούν. Αλλά παρά ταύτα, κανείς δεν ασχολείται να δει τι πραγματικά συνέβη και γιατί δόθηκαν τόσα λεφτά για ένα προβληματικό σύστημα.
Βεβαίως, είναι προφανές ότι το πρόβλημα εδώ δεν είναι μόνο τα μηχανήματα. Αλλά και ο ανθρώπινος παράγοντας. Οι ίδιοι οι διαιτητές, που άλλα βλέπουν κι άλλα δίνουν ή βλέπουν και… κάνουν ότι δεν βλέπουν. Και όλα αυτά με τις «πλάτες» της ΚΕΔ. Μιας ΚΕΔ που έχει αποτύχει οικτρά σε ό,τι έχει αναλάβει να κάνει πράξη: Και στη βελτίωση της διαιτησίας, και στην ανάδειξη νέων ταλαντούχων και ικανών διαιτητών, αλλά και στην εκπαίδευση για το VAR.
Αποτέλεσμα; Οι διαιτητές στην Ελλάδα κρίνουν κατά το δοκούν. Χωρίς κανείς να τους πειράζει. Χωρίς κανείς να τιμωρείται. Χωρίς κανείς να λογοδοτεί για μια αλλοίωση αποτελέσματος. Και όλα αυτά, με ένα σύστημα αξίας άνω των 13.000.000 €, που το πλήρωσε ο Ελληνας φορολογούμενος και το οποίο, ενώ θα μπορούσε να έχει δώσει λύση στα προβλήματα. Δημιουργεί ακόμη περισσότερες σκιές.
Προσοχή, όμως; Αυτό που δεν υπολογίζουν ορισμένοι είναι ότι από τη στιγμή που το VAR μπήκε στη ζωή μας, ο διαιτητής που βρίσκεται στο κουβούκλιο, δεν έχει τη δικαιολογία του «ανθρώπινου λάθους». Το VAR έδωσε τη δυνατότητα στους διαιτητές να δουν το ριπλέι και να αποφασίσουν. Εάν ο VAR δει κάτι εξόφθαλμο και δεν το υποδείξει ή δεν καλέσει τον ρέφερι να το δει, τότε είναι ύποπτος. Όπως ύποπτος είναι και ο διαιτητής του αγώνα που θα του υποδείξει κάτι ο VAR και θα κάνει ότι δεν άκουσε.
ΥΓ. Αλήθεια, με αυτές τις ηχογραφήσεις του VAR θα μας απαντήσει ο κ. Περέιρα τι θα γίνει; Ποιος είναι ο λόγος που το golden boy της ελληνικής διαιτησίας και των 20.000+ ευρώ τον μήνα δεν επιτρέπει στις ομάδες να κάνουν αυτό που δικαιούνται; Να ακούν τους διαιτητές; Και όσα λένε μεταξύ τους, μετά το τέλος των αγώνων; Τι έχει να κρύψει; Τι φοβάται; Μην εκτεθεί; Καλό θα είναι να του μεταφέρουν ότι όσο ήταν να εκτεθεί, εκτέθηκε. Τώρα το μόνο που κάνει είναι να επιβεβαιώνει τις προθέσεις του.