Η έκρηξη Μποροβήλου για το «διπλό» πέναλτι με τον ΠΑΟΚ, η «απάντηση» Καραπαπά για τη γραμμή της Nova και η δικαίωση του Ολυμπιακού για την ελλιπή χρήση του VAR στην Ελλάδα.
Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνάντηση το μεσημέρι. Και μια σειρά από συμπεράσματα που αν μη τι άλλο επιβεβαιώνουν αυτό που έχουν καταλάβει οι περισσότεροι. Αυτό που εξηγεί σε κάθε τόνο ο Ολυμπιακός εδώ και μήνες: Η χρήση του VAR στην Ελλάδα γίνεται μάλλον στην… τύχη. Δίχως τις υποδομές που απαιτούνται, δίχως τα «εργαλεία» που θα εξασφαλίσουν την ορθή χρήση του. Δίχως τις προδιαγραφές που μπορούν να εγγυηθούν πως η τεχνολογία θα πάει όντως το ποδόσφαιρο πιο μπροστά ανάλογα με την επένδυση που έγινε από τον Έλληνα φορολογούμενο. Διότι αν κοιτάξει κανείς με προσοχή τα ποσά που δόθηκαν, τα ποσά που πρέπει να δοθούν, και τις ελλείψεις που ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τον δείκτη της καχυποψίας; Θα καταλάβει πως έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε.
Όλα με τη σειρά τους όμως. Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας έγινε το μεσημέρι σεμινάριο για το Video Assistant Referee από την ΚΕΔ προς τις 14 ΠΑΕ της Superleague 1. Σε αυτό, εκτός από τους Περέιρα, Μαρίν, Λίντμπεργκ και Κουκουλάκη, συμμετείχε και ο ειδικός εκπαιδευτής VAR της FIFA, o Κάρλος Χεσούς Γκόμεθ. Ήταν εκεί ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Ήταν εκεί ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, ο εντεταλμένος της FIFA Χέρμπερτ Χούμπελ κλπ. Εκεί επίσης και οι εκπρόσωποι των καναλιών που εμπλέκονται στις τηλεοπτικές μεταδόσεις της Σούπερ Λιγκ 1.
Σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που αναπτύχθηκε λοιπόν δεν είχαμε παρά την επιβεβαίωση όλων των παραπάνω. Το VAR η Ελλάδα το αγόρασε 13,5 εκατ ευρώ. Σχεδόν τα διπλά χρήματα από ότι η Ιταλία (7εκατ). Η διαφορά είναι ότι για τους γείτονες πλήρωσαν οι ομάδες. Εδώ η πληρωμή έγινε από τον Έλληνα φορολογούμενο και παρουσιάστηκε ως ένα έργο της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προς το ποδόσφαιρο μας. Δώρο με τα… λεφτά των άλλων!
Το VAR των Ιταλών είναι ένα πλήρες πακέτο. Με τις γραμμές οφσάιντ, με την goal line technology κλπ. Εδώ από τις πρώτες κιόλας αγωνιστικές επιβεβαιώθηκε πως ούτε γραμμή οφσάιντ υπάρχει για τον VARista, ούτε φυσικά το goal line που δίνει «στίγμα» αν η μπάλα περάσει την τελική γραμμή.
Κάθε παιχνίδι πρωταθλήματος σύμφωνα με όσα ακούστηκαν από την ΚΕΔ στοιχίζει 5.000 ευρώ, για να έχει την συνδρομή του VAR. Μαζί με τα πλει-οφ η σχετική πράξη οδηγεί στο συμπέρασμα πως η video τεχνολογία πέρα από το αρχικό ποσό αγοράς της επιβαρύνει κατά 6.000.000 ευρώ τον χρόνο. Σε μια συνεργασία με προοπτική πενταετίας.
Μεταξύ μας; Τα ποσά που είπε η ΚΕΔ δεν είναι αληθινά. Δεν υπολογίζουν σε κάθε ματς μια σειρά από κόστη (πχ καλωδιώσεις). Η δική μας πληροφορία είναι πως κατά μέσο όρος ένας αγώνας Σούπερ Λιγκ μόνο για το VAR στοιχίζει 8.000 ευρώ. Και προσοχή: Τα χρήματα αυτά φεύγουν από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Από τον φορολογούμενο δηλαδή. Αυτόν που πιθανότατα θα πρέπει να επιβαρυνθεί και με τα επιπλέον. Για παράδειγμα η Goal Line Technology -που δεν έχουμε- στοιχίζει μόνη της 6 εκατ ευρώ για 5 χρόνια. Χάσατε το μέτρημα; Δεν είστε μόνοι.
Και να τα έφερνε «πίσω» η προστασία στο παιχνίδι και το τέλος της καχυποψίας; Να λέγαμε πάλι καλά. Ούτε αυτό ισχύει. Ήδη κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις για το τι ακούσθηκε σε αυτή τη περίφημη σύσκεψη. Εντυπώσεις κατά το δοκούν. Μάλλον όμως δεν έχει προκύψει πουθενά η αλήθεια. Στα πραγματικά σοβαρά θέματα. Για παράδειγμα κάποια στιγμή στο σεμινάριο προέκυψε μια προβολή βίντεο από φάσεις του πρωταθλήματος. Έδειξαν μια φάση πέναλτι που ο Ατρόμητος ισοφάρισε στον Βόλο σε 2-2, πριν την ολική ανατροπή. Έδειξαν και το περίφημο «διπλό» πέναλτι στο Αστέρας Τρίπολης-ΠΑΟΚ. Μια παράβαση στην περιοχή των νταμπλούχων που δεν δόθηκε ποτέ. Στο VAR της Τρίπολης ήταν ο διαιτητής Ευαγγέλου, που έχει ήδη βρεθεί σε αυτή τη θέση, τρεις φορές σε ματς του ΠΑΟΚ. Από τα έξι του πρωταθλήματος. Ο δικός τους… VARistas.
Σε αυτό το σημείο λοιπόν, σηκώθηκε όρθιος ο εκπρόσωπος του Αστέρα Γιώργος Μποροβηλος ρωτώντας τον υπεύθυνο του VAR: «Πως είναι δυνατόν να είναι πέναλτι αυτό στον Βόλο, και να μην δίνεται παράβαση σε κανένα από τα δύο πέναλτι στο δικό μας ματς με τον ΠΑΟΚ»; Απάντηση δεν πήρε. Όπως δεν πήρε ο Νίκος Ζαμάνης ο οποίος εξέφρασε τα παράπονά του εκπροσωπώντας τον Πανιώνιο. Όπως δεν πήρε απάντηση και ο Κώστας Κωνστάντος για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, με τους Πράσινους να είναι έξαλλοι ακόμη με την αλλοίωση αποτελέσματος στο ματς με τη Ξάνθη.
Ο εκπρόσωπος του VAR διαπιστώσεις έκανε. Και κρίσεις δίχως σοβαρό περιεχόμενο. Διαπίστωσε για παράδειγμα και εκείνος το πρόβλημα με την «γραμμή του οφσάιντ» που δεν υπάρχει στο VAR και αναγκάζει τους διαιτητές εκεί να αποφασίζουν με το «μάτι». Και όταν κάποια στιγμή ειπώθηκε πως η τεχνολογία της NOVA όλα τα χρόνια εξασφάλιζε αυτή τη «συνθήκη» στο πρωτάθλημα; Τα παιδιά της Εξυγίανσης μπήκαν στη… ρητορική που τους ταιριάζει αμφισβητώντας το συνδρομητικό. «Η γραμμή της Nova προκύπτει από ένα πρόγραμμα software. Δεν μπαίνει με το χέρι» ακούστηκε να λέει ο Κώστας Καραπαπάς, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους. Για τα… στοιχειώδη που όπως φαίνεται είτε κάποιοι τα αγνοούν όντως, είτε παριστάνουν. «Έχει δίκιο ο κύριος Καραπαπάς. Μέχρι τον Ιούλιο κανείς δεν αμφισβητούσε τη γραμμή της Nova» παραδέχθηκε προς τιμήν του ο Αλέξης Δέδες της ΕΠΟ, προς επιβεβαίωση του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού.
Μάλλον κάποιους τους βολεύει να αφήνουν τη γραμμή της Nova απ… έξω. Είναι καλύτερα να υπάρχουν αποφάσεις με το «μάτι».