Ο Άγγελος, ο Γραμμένος, οι «χαλίφηδες» Βορρά και Νότου. Η εξυγίανση τώρα «δικαιώνεται».
Μαθαίνοντας διάφορα για τη μεγάλη νύχτα που πέρασε το ελληνικό ποδόσφαιρο σκεφτόμουν τον Ζήση Βρύζα. Τον μοναδικό άνθρωπο που πάσχισε μέχρι τελευταία στιγμή να κρατήσει στον πάγκο της εθνικής ομάδας τον Μίκαελ Σκίμπε. Όχι τόσο γιατί πίστευε στον Γερμανό, αλλά γιατί ήξερε τι θα συμβεί αν εμφανίζονταν στη θέση του ο Άγγελος Αναστασιάδης. Όπως ήξερε ότι δεν υπήρχε περίπτωση εκείνος να (ξανά) συνεργαστεί μαζί του.
Οκτώ μήνες μετά ο –άφαντος από τότε- Βρύζας μοιάζει με σοφό του ποδοσφαίρου. Ο βετεράνος τεχνικός κατάφερε να μετατρέψει την εθνική ομάδα σε reality. Όπως έκανε ουκ ολίγες φορές στα πήγαινε-έλα του στον ΠΑΟΚ. Όπως έκανε κάποτε στον Παναθηναϊκό. Μέσα σε μια νύχτα ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος έγινε… Πάουλο Σόουζα, ο Μανωλάς έγινε Γιώργος Τζαβέλας και ο Άγγελός Μπασινάς κάτι σαν νέος Στράτος Αποστολάκης (τότε που προσπαθούσε να πάρει το ποτήρι με το κρασί από τα χέρια του Πορτογάλου σούπερ σταρ του Τριφυλλιού).
Λες και μπήκαν όλοι μαζί σε μια μηχανή του χρόνου. Στη «μηχανή» του ομοσπονδιακού προπονητή που όπως ακριβώς λειτουργούσε στις αρχές του αιώνα, έτσι συνεχίζει. Κόβοντας τα αποδυτήρια στα «δύο». Χωρίζοντας τους ποδοσφαιριστές στους δικούς μας, και στους άλλους που έχουν το… κακό μέσα τους.
Όχι μην το ψάχνετε αδίκως. Δεν ήταν η δήλωση του Παπασταθόπουλου που τα ξεκίνησε όλα αυτά χθες βράδυ. Ο ομοσπονδιακός προπονητής ήταν. Από τα προσκλητήρια κιόλας, όταν έκοψε τον αρχηγό Βασίλη Τοροσίδη από την αποστολή. Τον Τόρο που έπαιξε στο τελευταίο ματς της χρονιάς με τον Ολυμπιακό (στη Λάρισα) και που πέρασε τρεις εβδομάδες στον Ρέντη προκειμένου να είναι έτοιμος για τα ματς με την Ιταλία και την Αρμενία. Ήταν «μήνυμα» αυτός ο αποκλεισμός προς τους… παλιούς, επιμένουν αυτοί που ξέρουν. Δηλαδή τον Παπασταθόπουλο που είναι ο «κολλητός» του Τοροσίδη και του Μανωλά που επίσης είναι μέλος αυτής της παρέας η οποία «κράτησε» μόνη της την εθνική ομάδα σε εκείνη την πολύ δύσκολη περίοδο μετά τον Σάντος.
Κουμπάρος του Μανωλά είναι ο Σιόβας που από την εποχή της εθνικής Νέων είναι αδερφικός φίλος με τον Μήτρογλου. Με τον Πάπα και τον Τόρο έκανε πολύ παρέα ο Κώστας Κατσουράνης που είχε «πνευματικό του παιδί» στην εθνική τον Ανδρέα Σάμαρη, ο οποίος έχει συμπαίκτη στην Μπενφίκα τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο.
Τα λέμε όλα αυτά για να καταστήσουμε σαφές ότι οι ποδοσφαιριστές του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος έχουν από μόνοι τους πολύ καλές σχέσεις. Σχεδόν οικογενειακές. Και τα «βάσανα» της εθνικής τους έχουν φέρει πιο κοντά. Κάθε προπονητής λοιπόν μαζί τους έχει εύκολο έργο σε γενικές γραμμές. Και μιας και όλοι οι παραπάνω είναι παιδιά που αφενός φορούν χρόνια το εθνόσημο, αφετέρου έχουν αγωνιστεί στο εξωτερικό σε σοβαρά κλαμπ και μεγάλα πρωταθλήματα θέλουν μόνο τα βασικά. Μια καλή οργάνωση της εθνικής ομάδας, και έναν κανονικό τεχνικό στον πάγκο που δεν θα βαφτίζει το ψάρι κρέας και τον Φορτούνη σέντερ φορ. Και βεβαίως που θα κρατήσει μακριά από τα αποδυτήρια τα… τζιμάνια της ΕΠΟ που με τη σειρά τους έχουν βγει στα χαρακώματα από χθες το βράδυ.
Στον δικό τους πόλεμο, του Βορρά και του Νότου.
Η Ομοσπονδία της «Εξυγίανσης» είχε δημιουργήσει ήδη πολλά προβλήματα, πριν εμφανιστεί ο Αναστασιάδης. Η απόφαση να πάρουν την εθνική από το Καραϊσκάκη, να αλλάξουν το ξενοδοχείο που συνήθιζε να καταλύει η αποστολή και η αδιαφορία στο αίτημα των ποδοσφαιριστών να μην φύγει ο Σκίμπε (με τον οποίο φτάσαμε ένα μπαράζ μακριά από το Μουντιάλ της Ρωσίας) είναι πράγματα γνωστά. Παρά ταύτα και μετά την αλλαγή προπονητή το πρώτο δείγμα ήταν καλό στα αποδυτήρια. Το δεύτερο ημίχρονο στη Βοσνία, τον Μάρτη έφτιαξε κατά πολύ το κλίμα. Πως λοιπόν φτάσαμε ως εδώ; Αυτό το γνωρίζει μόνο ο 66άχρονος τεχνικός. Που άρχισε προφανώς να βλέπει τα… φαντάσματα του παρελθόντος να ξυπνούν μετά το ματς με τους Ιταλούς.
Η κριτική που δέχτηκε από τα ΜΜΕ για τις ακαταλαβίστικες επιλογές του στην εντεκάδα και πιθανότατα το γεγονός ότι έφτασε στα αυτιά του η δυσφορία της –μισής- ΕΠΟ σε σημείο που κάποιοι να λένε ότι «παίζει το κεφάλι του με την Αρμενία» μάλλον τον έκαναν να χάσει τη ψυχραιμία του. Και όταν συμβαίνει αυτό στο μυαλό ενός προπονητή; Σχεδόν πάντα έχει κατά νου, πως πίσω από «διαρροές», ρεπορτάζ και… κουβέντες κρύβονται οι ποδοσφαιριστές του.
Κάπως έτσι φτάσαμε Δευτέρα βράδυ αρκετοί ποδοσφαιριστές της εθνικής να εκτιμούν ότι στο ματς με την Αρμενία ο Παπασταθόπουλος θα μείνει εκτός εντεκάδας. Έπεσαν έξω. Την πλήρωσε ο Μανωλάς. Ξημερώματα έγινε γνωστό ότι οι δύο τους πήγαν στον Βαγγέλη Γραμμένο και του είπαν κάτι σαν «ή εμείς ή αυτός». Έλα όμως που ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας θα μπορούσε να πέσει στη… φωτιά για να μην δυσαρεστήσει τον Ιβάν Σαββίδη. Έλα που είναι ο μοναδικός ουσιαστικά σύμμαχος του Αναστασιάδη μέχρι αυτή τη στιγμή (πήγε άλλωστε στα αποδυτήρια πριν το ματς με την Αρμενία για να στηρίξει εμπράκτως τον κόουτς).
Και το χειρότερο; Έλα που εκείνοι που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ΕΠΟ με τον προπονητή, είναι της επιρροής Νότου. Ο Νίκος Βακάλης για παράδειγμα που χθες βράδυ στο facebook ζήτησε δημόσια συγγνώμη που στήριξε την επιλογή Αναστασιάδη. Αν τυχόν δεν έχετε ακουστά τον αναπληρωτή πρόεδρο της Ομοσπονδίας; Σίγουρα θα τον ξέρετε εξ όψεως: Από την περίφημη φωτογραφία στην κοπή πίτας της ΕΠΣ Αθηνών. Αριστερά ο Δήμητρης Μελισσανίδης, δεξιά ο Θωμάς Μητρόπουλος. Και στη μέση εκείνος.
Ξαφνικά το θέμα «ομοσπονδιακός προπονητής» λοιπόν παίρνει άλλα χαρακτηριστικά. Θυμίζει κάτι σαν… τελικό κυπέλλου, δίχως τους χουλιγκάνους στα επίσημα.
Αν ο Γραμμένος κρατήσει τον Αναστασιάδη, θα πρέπει να ξεχάσει τον Παπασταθόπουλο, τον Μανωλά. Για να τον κρατήσει όμως θα πρέπει να «νικήσει» στην Εκτελεστική Επιτροπή που τα «συστατικά» της άλλαξαν έπειτα από την επικράτηση του Μηνά Λυσσάνδρου στην Σούπερ Λιγκ. Ο ΠΑΟΚ ελέγχει τους 8 από τους 17. Άρα δεν είναι τόσο απλό.
Αν ο Άγγελος φύγει; Τότε λογικά ο Παπασταθόπουλος και ο Μανωλάς μένουν, αλλά ο Δικέφαλος του Βορρά γνωρίζει μια «ήττα» εντός της ΕΠΟ που θα συζητηθεί πολύ. Και ο ΠΑΟΚ σε αυτή την ΕΠΟ δεν θέλει να χάνει ούτε στο… τάβλι, από την ΑΕΚ.
Όπως και να έχει; Είναι βέβαιο, πως κάπου αυτή τη στιγμή ο Ζήσης Βρύζας θα τα σκέφτεται όλα αυτά και θα… γελάει!
ΥΓ. Πιθανότατα από χθες βράδυ πρέπει να κατάλαβαν και οι τελευταίοι γιατί η εθνική ομάδα δεν πρέπει να έχει Έλληνα προπονητή. Μέχρι και ο Υφυπουργός Βασιλειάδης. Αλήθεια που να χάθηκε αυτή η ψυχή;