Τι σημαίνει η αναθέρμανση της σχέσης ΟΠΑΠ - Intralot και ποιες είναι οι ποδοσφαιρικές προεκτάσεις της νέας συμφωνίας των δύο εταιρειών - κολοσσών.
Λένε ότι ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός και αυτό φαίνεται ότι ισχύει απόλυτα για τους δύο «γίγαντες» στον τομέα των εν Ελλάδι τυχερών παιχνιδιών! Η σχέση ΟΠΑΠ και Intralot καθοριζόταν τα τελευταία χρόνια από τον Δημήτρη Μελισσανίδη που με την ιδιωτικοποίηση του άλλοτε κρατικού οργανισμού πήρε ένα σημαντικό κομμάτι της εταιρείας και από τον Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος από το 1990 μέσω της εταιρείας του βοήθησε στην εξέλιξη του ΟΠΑΠ και την επιτυχημένη μετάβασή του στην ηλεκτρονική εποχή.
Οι δύο άνδρες με πλούσιο ποδοσφαιρικό παρελθόν (παρόν και μέλλον) ήταν σχεδόν μόνιμα απέναντι, ωστόσο η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot για ακόμη 3 (+2) χρόνια στον τομέα των αριθμολαχείων, έστω κι αν είναι μικρότερου ύψους σε σχέση με αυτήν που είχε η εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη με τον οργανισμό τα προηγούμενα χρόνια, είναι ενδεικτική για την εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών!
Θυμίζουμε ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης τον περασμένο Μάρτιο, λίγο μετά την ανακοίνωση του ΟΠΑΠ ότι θα διακόψει τη συνεργασία με την Intralot στο κομμάτι τεχνολογικού εξοπλισμού και υπηρεσιών που λήγει το καλοκαίρι του 2018, είχε δηλώσει ότι «σκεφτόμαστε ακόμη και να φύγουμε από την Ελλάδα» εξηγώντας ότι είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά που τυγχάνει η εταιρεία του στη χώρα μας.
Η Intralot δραστηριοποιείται σε 57 χώρες όπου έχει περίπου 80 διαφορετικά συμβόλαια συνεργασιών, τα οποία το 2015 της απέφεραν έσοδα της τάξης του 1,9 δις ευρώ και όπως εξηγούσε ο άλλοτε ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού «μας ρωτάνε γιατί δεν έχουμε φύγει ακόμη. Εμείς αισθανόμαστε ελληνική εταιρεία αλλά είναι περίεργο να χάνουμε δουλειές στη χώρα μας από ανταγωνιστές που δεν μπορούν να μας ανταγωνιστούν διεθνώς. Εξετάζουμε κάθε ενδεχόμενο για είσοδο σε ξένα χρηματιστήρια και αυτά στον κλάδο μας είναι η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Χονγκ Κόνγκ»…
Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο τώρα, τι μπορεί να σημαίνει αυτή η συμφωνία; Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο κι αν οι επιχειρηματίες μετρούν σε πρώτη φάση τις πιθανότητες κέρδους που έχει κάθε συμφωνία, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η εμπλοκή τους στο ποδόσφαιρο και μάλιστα σε ευθέως ανταγωνιστικές ομάδες, δεν αποτελεί και το καλύτερο «λίπασμα» για τέτοιου είδους επενδύσεις.
Ο Σωκράτης Κόκκαλης παραμένει μέτοχος του Ολυμπιακού, τον οποίο εδραίωσε κατά τη διάρκεια της θητείας του στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από την άλλη πλευρά ο Δημήτρης Μελισσανίδης ήταν (συν)ιδιοκτήτης της ΑΕΚ την εποχή που κατακτούσε συνεχόμενους τίτλους και μετείχε ως πρώτη ελληνική ομάδα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ τώρα μπορεί να μην φαίνεται στο μετοχολόγιο της Ενωσης, αλλά δεν είναι κρυφό ότι αυτός κινεί τα νήματα.
Οι σχέσεις Κόκκαλη και Μελισσανίδη έφτασαν σε οριακό σημείο όταν ιδιωτικοποιήθηκε ο ΟΠΑΠ και από τις πρώτες κινήσεις των νέων ιδιοκτητών του οργανισμού ήταν να ροκανίσουν τη δυναμική της Intralot.
Πλέον όμως, οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει και δεν αποκλείεται ρόλο στην όλη κατάσταση να έχει παίξει ένας κοινός… παλιόφιλος που έχει συνεργαστεί και με τους δύο. Παράλληλα ο Κόκκαλης μπορεί να μην δραστηριοποιείται τόσο ενεργά στον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά οι δυο γιοι του που πρόλαβαν να πάρουν μια «γεύση» θα καλόβλεπαν μια πιθανή επιστροφή στον κόσμο της στρογγυλής θεάς…