Δεν έχουν τελειωμό τα σκάνδαλα, οι χοντράδες και οι παρατυπίες της παρέας που έχει βαλθεί να εξαφανίσει από τον χάρτη το ελληνικό ποδόσφαιρο παίζοντας το παιχνίδι των χαλίφηδων που αυτή υπηρετεί.
Το μοτίβο φαινόταν από την αρχή. Από τη στιγμή που μπήκε μπρος η… μηχανή της «εξυγίανσης» που έχει κάνει κιμά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Από τότε που όλως τυχαίως μπήκαν στην ΕΠΟ, φορώντας τον μανδύα της επιτροπής παρακολούθησης, άνθρωποι που πλαισίωναν κυβερνητικά στελέχη, καθώς και άνθρωποι που έλυναν και έδεναν σε ποδοσφαιρικές ομάδες, την ίδια στιγμή που στον συνεταιρισμό της Σούπερ Λίγκας εμφανιζόταν ως μοναδική λύση για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο «αμαρτωλός» πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης.
Σκάνδαλο από τη μία, σκάνδαλο κι από την άλλη. Ολοι όμως στον κοινό αγώνα της δήθεν εξυγίανσης. Τι κι αν από ώρα σε ώρα περιμένουμε ακόμη μια δικαστική απόφαση για τις παλιές αμαρτίες του Βασίλη Γκαγκάτση (κάρτα υγείας), αμαρτίες για τις οποίες η εισαγγελική πρόταση είναι «ένοχος».
Τι κι αν πλέον σειρά στα σκάνδαλα και στις αμαρτίες στην ΕΠΟ, παίρνει ο υιός Γκαγκάτση, ο οποίος ως εκπρόσωπος της Σούπερ Λίγκας στην εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ ψήφισε υπέρ του συμβιβασμού με τον πρώην υπάλληλο της ομοσπονδίας Γιάννη Παπαδόπουλο, χωρίς να έχει πάρει σχετική έγκριση από το συμβούλιο του συνεταιρισμού; Το ίδιο ισχύει και για τον εκπρόσωπο της ΑΕΚ στην ΕΠΟ, ασχέτως αν για τον ίδιο υπάρχει η δικαιολογία ότι η ψήφος του αφορά έναν νυν συνεργάτη του, μιας και ο Παπαδόπουλος εργάζεται πια στην ΑΕΚ. Στην ΑΕΚ όπου εργαζόταν ως εκτελεστικός διευθυντής και ο νυν γενικός γραμματέας της ΕΠΟ Αλέξης Δέδες. Θεσμικά την υπόθεση ανέδειξε και ο πρόεδρος της ΑΕΛ Αλέξης Κούγιας, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ είπε ότι οι υπεύθυνοι έχουν ποινικές ευθύνες.
Ψιλά γράμματα βέβαια, ασχέτως αν αυτά θα στοιχίσουν στην ΕΠΟ περίπου 350.000 ευρώ, τα οποία θα μπουν στις τσέπες του πρώην υπαλλήλου της ΕΠΟ, ο οποίος ακόμη βρίσκεται στα δικαστήρια για τις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται και για τις οποίες είχε απομακρυνθεί από την ομοσπονδία.
Πριν από λίγο καιρό to10.gr είχε επαναλάβει το προφανές, ότι δηλαδή η όλη μάχη της «εξυγίανσης» γίνεται για το πάπλωμα της διαιτησίας. Σιγά – σιγά αρχίζει να φαίνεται ξεκάθαρα και ο τρόπος με τον οποίο, η συμμορία των σκανδαλιάριδων που ελέγχει την ΕΠΟ, προσπαθεί να ολοκληρώσει το έργο της.
Χαρακτηριστική είναι η νέα δικαστική περιπέτεια που αναμένεται να μπλεχτεί ο “δικός μας” Βαγγέλης Γραμμένος και οι υπόλοιποι της παρέας. Οπως έγινε γνωστό η Ομοσπονδία Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδας (ΟΔΠΕ) κατέθεσε αγωγή ζητώντας ακύρωση του κανονισμού διαιτησίας! Το θέμα το έχει αναδείξει η ομοσπονδία διαιτητών από τον Αύγουστο του 2017 τόσο προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο, όσο και προς τον διάδοχο του Χαράλαμπου Σταύρου Κοντονή στο υφυπουργείο Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη.
Από τη στιγμή που άλλαξε ο αθλητικός νόμος επί Κοντονή, η ΟΔΠΕ σημείωσε την ανακολουθία ανάμεσα στην αθλητική νομοθεσία και τις κανονιστικές ρυθμίσεις σχετικά με τον θεσμικό ρόλο και τη λειτουργία της ομοσπονδίας διαιτητών. Οπως ανέφερε μάλιστα σχετική της ανακοίνωση «ενώ (σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο) οι ομοσπονδίες και οι σύνδεσμοι διαιτητών διατηρούν τον θεσμικό τους ρόλο, την αυτοτέλεια και την ανεξάρτητη λειτουργία τους (κάτι που συμβαίνει σε όλα τα άλλα αθλήματα) η δική μας ομοσπονδία και οι σύνδεσμοι-μέλη της (χωρίς να προβλέπεται κάποια εξαίρεση στο Νόμο), τίθενται τεχνηέντως στο περιθώριο.
Πιο απλά η διαιτησία ποδοσφαίρου από ένας ανεξάρτητος θεσμός μεταφέρεται τεχνηέντως στον ολοκληρωτικό διοικητικό, οικονομικό και αθλητικό έλεγχο των παραγόντων και την χειραγώγηση της από αυτούς. Η διαδικασία αυτή (που μεθοδικά δρομολογήθηκε τα τελευταία χρόνια) είναι η βασική αιτία για το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει το ποδόσφαιρο μας και είναι βέβαιο ότι (εάν συνεχιστεί) θα έχει ακόμα πιο ολέθριες συνέπειες στο άμεσο μέλλον».
Η ομοσπονδία διαιτητών από τότε είχε διαβλέψει τον κατήφορο, ενώ επανήλθε με νέα της ανακοίνωση και παρέμβαση τον περασμένο Οκτώβριο. Και πάλι δίχως κανένα αποτέλεσμα, αφού είναι προφανής η διάθεση κυβέρνησης και των «δικών μας» παιδιών της ΕΠΟ να παραμείνουν οι Ελληνες διαιτητές ελεγχόμενοι.
Ετσι η ΟΔΠΕ προχώρησε σε αγωγή θεωρώντας ότι ο νόμος Κοντονή κατήργησε τη διάταξη για το αυτοδιοίκητο που προβλεπόταν από τον νόμο Ορφανού και ως εκ τούτου θεωρούν τον παρόντα κανονισμό διαιτησίας παράνομο και άκυρο!