Στην Ισπανία και την υπόλοιπη Ευρώπη το ποδόσφαιρο ανθίζει, την ώρα που στην Ελλάδα της Εξυγίανσης οι ομάδες ζουν σε απαξία και περιμένουν κρατικές «ενέσεις» για να τη βγάλουν.
Σε όλη την Ευρώπη το ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι. Είναι μια απολύτως κερδοφόρα επιχείρηση, που δημιουργεί θέσεις εργασίας και αποφέρει τρομερά έσοδα, όχι μόνο στις ομάδες, αλλά και στα κρατικά ταμεία. Σε όλες τις χώρες, εκτός της Ελλάδας, το ποδόσφαιρο έχει σημαίνονται ρόλο. Και του συμπεριφέρονται άπαντες ως ένα «προϊόν», που αποτελεί βασική πηγή εσόδων, κράτους και εργαζομένων.
Στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, ο πρόεδρος της ισπανικής Liga, Χαβιέρ Τέμπας, αφού υπερασπίστηκε τη δομή της επιχειρηματικότητας στο ισπανικό ποδόσφαιρο, θύμισε ότι η LaLiga αποτελεί το ήδη 1,37% του ΑΕΠ της χώρας, όπως και ότι την τρέχουσα σεζόν οι 42 ομάδες που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της διοργανώτριας αρχής, θα συμβάλουν με 1,314 δισ. ευρώ στα ταμεία της χώρας. Το ποσό αυτό δεν είναι αυθαίρετο, δεν προέκυψε από κάποια αμφιβόλου αξίας, υπόστασης και αντικειμενικότητας εταιρεία-φάντασμα, αλλά είναι νούμερο στο οποίο κατέληξε μελέτη της LaLiga.
Οπως αποκάλυψε ο Τέμπας, τα πρωταθλήματα της Primera και της Segunda Division είναι αποτελούν τον σημαντικότερο τομέα εισαγωγών στην Ισπανία! Οπως υποστήριξε, εισήχθησαν 870 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα από τις δραστηριότητές τους. Με τον Ισπανό παράγοντα να επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει άλλος τομέας στην Ισπανία που να μας ανταγωνίζεται».
Το εντυπωσιακό είναι ότι η LaLiga φροντίζει να προσφέρει βοήθεια και σε άλλα αθλήματα, με πολύ χαμηλότερα έσοδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι συνεισέφερε 30 εκατομμύρια ευρώ σε άλλες ομοσπονδίες, την ώρα που το ισπανικό κράτος τους δίνει 70 εκατομμύρια! Επιπλέον, η αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο δεν έπληξε τα έσοδα. Καθώς φέτος αυξήθηκε η πώληση στα τηλεοπτικά. Στις ΗΠΑ 4%, στο Μεξικό 25% και στη Μέση Ανατολή 60%.
Την ίδια ώρα την Ελλάδα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο από ό,τι στην Ισπανία. Το κράτος πληρώνει τις ομάδες, αντί να ισχύει το αντίθετο. Και μάλιστα… επιλεκτικά. Μέσω της ΕΡΤ. Θα μπορούσε να είναι κι αυτό μια άποψη, εάν δεν είχε συγκεκριμένα κίνητρα…
Σε συνέντευξη που παραχώρηση την Παρασκευή στον ΣΠΟΡ FM, ο ιδιοκτήτης του Ατρόμητου, Γιώργος Σπανός, υποστήριξε πως για όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 2 χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τα προβλήματα των ομάδων ευθύνεται το «σπάσιμο» της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η οποία επιδιώχθηκε από συγκεκριμένους συλλόγους, για συγκεκριμένους λόγους και με κίνητρα απολύτως κερδοσκοπικά, όχι για το σύνολο, αλλά για την… τσέπη τους.