Το ποδόσφαιρο που μας αξίζει

Το ποδόσφαιρο που μας αξίζει

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στο πρόσφατο παρελθόν του ελληνικού ποδοσφαίρου, την τελευταία δεκαετία ας πούμε, παρατηρούμε ότι οι παθογένειές του όχι μόνο παραμένουν ίδιες κι απαράλλαχτες, αλλά στην πορεία προστέθηκαν και νέες.

Μετά τις απόλυτα… επιτυχημένες παρεμβάσεις της δήθεν εξυγίανσης στον θεσμό του Κυπέλλου, που έχει μετατραπεί σε μια αποκρουστική και καθόλα βαρετή διοργάνωση, έρχεται η ώρα να «πειράξουν» και το πρωτάθλημα. Όχι πως είναι εύκολο, αφού για να περάσουν οι αλλαγές χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία και συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις εκείνοι που πρέπει να πειστούν είναι οι “μικρομεσαίοι”, αλλά σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η ΑΕΚ θα καταθέσει τις προτάσεις της στο συμβούλιο του συνεταιρισμού.

Βέβαια, μιλάμε για ένα πρωτάθλημα που ξεκίνησε χωρίς να έχει υπογραφεί και εγκριθεί η προκήρυξή του πρωταθλήματος… Ο συνεταιρισμός της Σούπερ Λιγκ πήγε στα δικαστήρια την ΕΠΟ, από την οποία νικήτρια αναδείχθηκε η ομοσπονδία και η απόφασή της να υποβιβαστούν τρεις ομάδες από τη μεγάλη κατηγορία και μια τέταρτη να δώσει αγώνα μπαράζ.

Για το Κύπελλο Ελλάδας και την απόλυτη παρακμή του, τα έγραψαν νωρίτερα ο Κώστας Καίσαρης (εδώ) και ο Βαγγέλης Μπραουδάκης (εδώ). Οι άνθρωποι δεν έχουν καν το “θάρρος” να αντιγράψουν κάποιο επιτυχημένο μοντέλο. Αντιθέτως επιβεβαιώνουν με τις αποφάσεις τους ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να επιβεβαιώνουν το πόσο υπόδουλοι είναι στους εκάστοτε χορηγούς – χαλίφηδες…

Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία. Από τις αρχές της χιλιετίας, τις εποχές που το χρήμα έρρεε άφθονο και το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε βρει αρκετούς πραγματικούς επενδυτές, έγιναν μελέτες από εξειδικευμένες εταιρείες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, οι οποίες διαχρονικά βγάζουν το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα! Φοβερό; Κι όμως, το φοβερό δεν είναι αυτό, όσο το γεγονός ότι ο συνεταιρισμός της Σούπερ Λιγκ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ακολούθησε τις προτροπές των ειδικών! Ούτε μια φορά, έτσι για αλλαγή βρε παιδί μου!

Οι άνθρωποι που βγάζουν το ψωμί τους κάνοντας ποδοσφαιρικο-επιχειρηματικές μελέτες σε όλο τον πλανήτη επαναλαμβάνουν ακούραστα, ότι μια χώρα σαν την Ελλάδα οριακά σηκώνει 12 ομάδες στην πρώτη κατηγορία. Το ιδανικό είναι 10 ομάδες στην μεγάλη κατηγορία και 10 στη δεύτερη επαγγελματική κατηγορία για τον βέλτιστο ανταγωνισμό. Αυτά βέβαια είναι όνειρα θερινής νυκτός, καθώς όσο θα πέφτει το χρήμα από την τηλεόραση, καμία αλλαγή δεν πρόκειται να προχωρήσει. Εφέτος αν δεν έβαζε το χεράκι της η ΣΥΡΙΖΕΡΤ αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού και διαβρώνοντας τον ανταγωνισμό, θα υπήρχε μια ανάγκη να κοιτάξουν κατάματα το μέλλον τους οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ και να πάρουν τις γενναίες αποφάσεις που χρειάζονται. Μπας και κουνηθεί δηλαδή κάτι συνολικά, μπας και επιστρέψει πραγματικά ο κόσμος στα γήπεδα όλης της χώρας και όχι μόνο στα γήπεδα των “μεγάλων”.

Το πρόβλημα είναι ότι ουδείς επιθυμεί πραγματικά να υπάρξουν τομές. Οι «μικροί» του πρωταθλήματος πορεύονται με το τηλεοπτικό συμβόλαιο, ενώ οι «μεγάλοι» δεν θέλουν να μειωθούν οι ομάδες καθώς θα χάσουν κομμάτι της δύναμής τους! Ας μην κοροϊδευόμαστε, διαχρονικά έτσι δουλεύει το σύστημα στην Ελλάδα. Οι “μικροί” για να επιβιώσουν πλευρίζουν κάποιον από τους μεγάλους. Οχι απαραίτητα με την “κακή” έννοια, αλλά έτσι γίνεται. Είτε για να πάρουν κάποιους δανεικούς ποδοσφαιριστές, είτε για να έχουν κάποιον σίγουρο αγοραστή των δικών τους ταλέντων. Επομένως αν οι ομάδες μειωθούν σε 10, οι ισορροπίες θα γίνουν πολύ πιο… ευαίσθητες και ο έλεγχός τους ενδεχομένως να γίνει πιο… ακριβός!

Ετσι οι όποιες αλλαγές στο πρωτάθλημα θα είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ