Ο άνθρωπος που έκανε τα εκατομμύρια στραγάλια

Ο άνθρωπος που έκανε τα εκατομμύρια στραγάλια

Ο «ΠΕΝΤΑΚΟΣΑΡΙΚΟΣ» γράφει για το φαινόμενο Βασίλης Γκαγκάτσης. Το πρωί, εις διπλούν κακουργηματικά κατηγορούμενος, το μεσημέρι γενικός διευθυντής της Σούπερ Λιγκ και το απόγευμα συμβουλάτορας του Γ. Βασιλειάδη.

ΔΙΠΛΟΒΑΡΔΙΑ για τον Βασίλη Γκαγκάτση. Τον άνθρωπο που έκανε τα εκατομμύρια στραγάλια. Σήμερα Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, στο εδώλιο για τη κάρτα Υγείας της ΕΠΟ. Αύριο Τετάρτη 19/12 ξανά στο σκαμνί για την υπόθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπέλλου Ελλάδος της περιόδου 2004-06. Και στις δύο υποθέσεις για κακουργηματική απιστία εις βάρος της Ομοσπονδίας. Με τον Β. Γκαγκάτση να καλείται να εξηγήσει για ποιους λόγους αρνήθηκε προσφορές, 7 εκατομμυρίων ευρώ για να δώσει τη δουλειά στη Stadium την εταιρία του φίλου του Πασχάλη Παπαδόπουλου έναντι μόλις 1.1 εκατ. ευρώ. Με προβλεπόμενες ποινή σε περίπτωση ενοχής πέντε έως δέκα χρόνια φυλάκισης. Δύο ακόμα συνεχόμενες μέρες στη δουλειά για το γενικό διευθυντή της Σούπερ Λιγκ. Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Με τον εισαγγελέα της έδρας να έχει προτείνει την ενοχή του στη περιβόητη υπόθεση της Κάρτας Υγείας της ΕΠΟ. Μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια. Είκοσι χρόνια τώρα ο Βασίλης, έχει λιώσει αμέτρητα ζευγάρια παπούτσια για να πηγαίνει και να έρχεται στα δικαστήρια. Πάντα σαν κατηγορούμενος. Και συνήθως για κακουργήματα. Το μέγεθος του Βασίλη, δεν είναι για πλημμελήματα και ψιλοδουλειές.

Ο ΑΒΡΑΑΜ ΛΙΝΚΟΛΝ είναι που έχει πει, «μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, όλους για πολύ καιρό, αλλά όχι όλους για όλο τον καιρό». Δεν είχε υπόψη του όμως τον Βασίλη. Από τον περασμένο αιώνα, καταφέρνει να ξεγελάει( άλλοι το λένε δούλεμα) κόσμο και κοσμάκη. Ο βίος και η πολιτεία του Βασίλη Γκαγκάτση στα βαθιά νερά του ελληνικού ποδοσφαίρου αρχίζει το Νοέμβριο του 1997. Στις περιβόητες εκλογές της ΕΠΟ στην Αλεξανδρούπολη. Όντας ένας από τους πλέον πετυχημένους (και ακριβοπληρωμένους) αθλητικούς δικηγόρους αποφασίζει σε ηλικία 42 ετών να κλείσει το γραφείο του. Για να εγκατασταθεί στην Ομοσπονδία σαν (άμισθος) γενικός γραμματέας. Το 2ΟΟ1 εκλέγεται πρόεδρος. Τον Δεκέμβριο του 2008 παραιτείται.

ΓΙΑ ΕΝΤΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ο Βασίλης είναι ανεπάγγελτος. Παρά το γεγονός, ότι ζει δύο οικογένειες. Μία στη Αθήνα μία στη Θεσσαλονίκη. Οι φίλοι του, στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, θα έπρεπε να τον είχαν τιμήσει. Για τον αλτρουισμό του και την ανιδιοτελή προσφορά του στο άθλημα. Εις βάρος της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας και της τσέπης του. Για έντεκα χρόνια οι φορολογικές του δηλώσεις είναι μηδενικές. Πλην κάποιων κερδών από το «Πάμε Στοίχημα». Όταν ξέρεις ποδόσφαιρο, όταν είσαι μέσα στα πράγματα, όταν έχεις πληροφόρηση από πρώτο χέρι, κλείνεις δελτία και κερδίζεις. Τον αρπάζουνε ωστόσο για ανακριβές πόθεν έσχες και τρώει πρωτόδικα πέντε μήνες φυλακή. Για να ασκήσει στη συνέχεια αίτηση αναίρεσης. Καθώς βρίσκεται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ υποχρεώνεται σε παραίτηση. Παραίτηση-συναλλαγής προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης στο δικαστήριο που εκκρεμεί; Όπερ και εγένετω. Μετά την ΕΠΟ, τον Δεκέμβριο του 2008 αρχίζει το μακρύ ταξίδι της επαγγελματικής αποκατάστασης.

-Τον Ιούνιο του 2009 αναλαμβάνει εκτελεστικός διευθυντής στον ΠΑΟΚ. Δεν τον σήκωσε το κλίμα (ο κόσμος του ΠΑΟΚ είχε βγει στα κάγκελα ) και στις 23 Σεπτεμβρίου παραιτείται. Έχει όμως προλάβει να κλείσει μία καλή δουλειά. Τη μεταγραφή του Κουτσιανικούλη, από τον Εργοτελη. Έναντι 1.5 εκατομμυρίου Ευρώ. Άλλωστε και ο Τζώρτζωγλου που τον πούλησε και ο Ζαγοράκης που τον αγόρασε είναι κουμπάροι του. Αμοιβή 15.000 το μήνα καθαρά συν ΦΠΑ . Τα οποία είχαν κατατεθεί στο όνομα της συζύγου του, ενώ στη χειρόγραφη απόδειξη αναφερόταν «Γκαγκάτσης».

-Τον Οκτώβριο του 2012 κατεβαίνει υποψήφιος για τη προεδρία της ΕΠΟ και χάνει πανηγυρικά από τον Γ. Σαρρή. Στην πιάτσα ακούγεται ότι ζήτησε και πήρε ενίσχυση (για τον προεκλογικό αγώνα) από τον άνθρωπο που τον είχε διώξει από την ΕΠΟ το 2008. Που τον είχε υποχρεώσει δηλαδή σε παραίτηση. Έτερος σπόνσορας ο Ιβάν Σαββίδης που έκτοτε (και για ευνόητους λόγους) δεν θέλει να τον βλέπει.

-Τον Οκτώβριος του 2013 γενικός διευθυντής Πανηλειακού. Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Και οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες κάνουν εξτρά στην επαρχία.

-Τον Οκτώβριος 2015 γενικός διευθυντής στον Πανιώνιο. Ύστερα από εννιά μήνες, τον Ιούνιο του 2016, η συνεργασία λύνεται.

-Τον Νοέμβριος του 2016 καταφέρνει να πιάσει, την καλή. Προσλαμβάνεται γενικός διευθυντής στη Σούπερ Λιγκ, με ετήσια αμοιβή 100.000 ευρώ. Μία πρόσληψη 100% παράνομη αφού ο Νόμος προβλέπει κώλυμα για όσους έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα για κακούργημα. Ο Βασίλης είναι κακουργηματικά κατηγορούμενος για την υπόθεση της Κάρτας Υγείας. Το πρωί τρέχει στα δικαστήρια, το μεσημέρι ασκεί τα καθήκοντά του στη Σούπερ Λιγκ και το βράδυ συμβουλεύει τον Βασιλειάδη. Κατά παράβαση του Νόμου και εξαπάτηση των μελών της Σούπερ Λιγκ προσλαμβάνεται σαν νομικός σύμβουλος. Έχοντας μάλιστα ψηφίσει θετικά (για την πρόσληψή του) κατά παράβαση του Καταστατικού της ΕΠΟ, ο γιός του Χρυσόστομος. Με δημοσιεύματα του Τύπου να χαρακτηρίζουν τη Σούπερ Λιγκ «γιάφκα». Χωρίς κανένα αυτί, υπουργικό και μη, να ιδρώνει.

Κι αν ο Βασίλης έχει τον τρόπο του να φέρνει βόλτα τους παράγοντες δεν ισχύει το ίδιο με τον κόσμο. Το 2004 στη υποδοχή της εθνικής ομάδας που κατέκτησε, το Γιούρο αποδοκιμάστηκε από 70.000 φιλάθλους. Η τελευταία φορά που πάτησε το πόδι του σε γήπεδο αγνοείται. Κι όταν πήγαινε, έβρισκε καταφύγιο για λόγους ασφαλείας, στις σουίτες. Στο Καραϊσκάκη, δεν μπορεί να περάσει ούτε απ’ έξω. Την τελευταία φορά που πήγε στην Τούμπα, τον γιουχάρανε. Στο ΟΑΚΑ σε παιχνίδι, της ΑΕΚ ή του Παναθηναϊκού, ούτε να το διανοηθεί. Για τον κόσμο της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, σε αντίθεση με τους Μελισανίδη -Αλαφούζο είναι persona non grata. Αυτός είναι ο εκλεκτός του Βασιλειάδη.

Κι ερχόμαστε τώρα, στα εκατομμύρια που ο Βασίλης έκανε στραγάλια. Επί των ημερών του η ΕΠΟ στη κυριολεξία χρεωκόπησε. Τα έσοδα από τις συμμετοχές της εθνικής ομάδας στα Γιούρο 2004 και 2008 έχουν εκτιναχθεί. Οι χορηγοί (στις καλές εποχές της Οικονομίας) πληρώνουν αδρά. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Εθνικής είναι στο ζενίθ. Η ΕΠΟ όμως χρεωκοπεί. Το έλλειμα το 2005 βάση του ισολογισμού ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια. Φεύγοντας ο Βασίλης το 2008, αφήνει καμένη γη. Το έλλειμα έχει εκτιναχθεί στα 45 με 50 εκατομμύρια ευρώ. Όταν μάλιστα είχε πουλήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα, του Κυπέλλου, της εθνικής ομάδας για δύο και τρεις διοργανώσεις «μπροστά». Έλλειμα που σε δύο-τρία χρόνια κατάφεραν να καλύψουν οι επόμενες διοικήσεις.

Σε στραγάλια έχουν μετατραπεί και τα εκατομμύρια ευρώ στις αμέτρητες δικαστικές υποθέσεις που εμπλέκεται ο Βασίλης. Με κορωνίδα την υπόθεση της περιβόητης Κάρτας Υγείας και τη δίκη στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων να φτάνει στο τέλος της. Και την ΕΠΟ να έχει υποστεί ζημιά 30 εκατομμυρίων ευρώ. Μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια. Ιδού ο φάκελος-Γκαγκάτση με τις δικαστικές περιπέτειες που ανατρέχουν από τον περασμένο αιώνα.

-Ποινική δίωξη για άμεση συνέργεια σε απόπειρα δωροδοκίας. Η υπόθεση αφορούσε τις περιβόητες εκλογές της Αλεξανδρούπολης το 1997. Και η οποία έκλεισε με απαλλακτικό βούλευμα.
-Ποινική δίωξη για απιστία εις βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος και πλαστογραφία. Εις βάρος του Β. Γκαγκάτση και τεσσάρων του ΔΣ της ΕΠΟ. Για παρατυπίες στα προπονητικά κέντρα Αγίου Κοσμά, Ξάνθης και Φλώρινας. (06/04/06)
-Ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, με τις διατάξεις του νόμου περί διαφθοράς. Η δικογραφία αφορά οικονομική ενίσχυση ενός εκατομμυρίου ελβετικών φράγκων για την ενίσχυση των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας. Τα χρήματα κατέληξαν στον λογαριασμό του Ότο Ρεχάγκελ ως μπόνους. Ο Βασίλης έκανε μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα. (27/11/07)
-Δίωξη για απιστία και πλαστογραφία. Κατά του Β. Γκαγκάτση και δύο ακόμη στελεχών της ΕΠΟ για φορολογικές παραβάσεις και ειδικότερα, τη μη απόδοση ΦΠΑ για την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της εθνικής ομάδας. Με το πρόστιμο που είχε επιβληθεί να αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ. (25/11/08)
-Ποινική δίωξη κατά του Β.Γκαγκάτση και 47 ακόμα παραγόντων και τέως προέδρων της ΕΠΟ (Πιλάβιος Σαρρής κλπ). Για τέσσερα κακουργήματα, πλαστογραφία μετά χρήσεως κλπ. Για την υπόθεση των πλαστών φορολογικών και ασφαλιστικών ενημερωτήτων. (8/11/06)

Αυτόν τον άνθρωπο επέλεξαν για γενικό διευθυντή της Σούπερ Λιγκ. Αυτός ο άνθρωπος είναι προνομιακός συνομιλητής και άτυπος σύμβουλος του Γ. Βασιλειάδη. Αυτός που έχει φάει τη μισή του ζωή στα δικαστήρια. Αυτός που δεν τολμάει να πατήσει το πόδι του σε γήπεδο. Να τον χαίρονται.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ