Κανένα πρόβλημα, η ΑΕΚ. Ο Τίγρης;

Κανένα πρόβλημα, η ΑΕΚ. Ο Τίγρης;

Ο ΠΕΝΤΑΚΟΣΑΡΙΚΟΣ «διαβάζει» το δημοσίευμα των Financial Times και δεν βλέπει να υπάρχει θέμα με την ΑΕΚ. Για τον Τίγρη, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα έχει η αμερικανική δικαιοσύνη.

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ γράμμα διαβάζει ο «Πεντακοσάρικος». Όταν έγραφα τις προάλλες «έτοιμος να την κάνει ο Τίγρης» με αφορμή την εκ βαθέων εξομολόγηση στους ρεπόρτερ, ανήμερα της ονομαστικής του γιορτής. Διερωτώμενος αν έχει «άλλους νταλγκάδες στο κεφάλι του». Αναφέροντας «λογιστικές ακροβασίες στην Aegean» και την επίσκεψη του FBI στα γραφεία της εταιρείας στον Πειραιά. Για να έρθει στο καπάκι το δημοσίευμα των «Financial Times»: «Ερευνάται απάτη 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην Aegean Marine».

ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΣ και για να είμαστε σωστοί, καμιά ζημιά δεν έπαθε η ΑΕΚ από το άτοκο δάνειο των 2,7 εκατομμυρίων της Oil Tank Engineering and Consulting. Είτε πήγε για το γήπεδο (όπως γράφουν οι «Financial Timeς») είτε πήγε για πληρωμές παικτών. Μόνο ωφελημένη βγήκε η ΑΕΚ απ’ αυτό. Οπότε δεν υπήρχε κανένας λόγος η ΠΑΕ ΑΕΚ να σπεύσει να δώσει διευκρινίσεις. Ιδίως λέγοντας ότι «δε θα γινόταν ποτέ να έχει πάρει η ΠΑΕ ΑΕΚ ως εταιρεία ένα δάνειο για να το δώσει σε μια άλλη εταιρεία (Δικέφαλος 1924) για τη χρηματοδότηση κατασκευής του γηπέδου», όταν μόλις πριν λίγες μέρες ο διοικητικός ηγέτης της Ένωσης «γνωστοποίησε πως αναζητείται ο νομικός τρόπος ώστε τα χρήματα τα οποία θα εισπράξει η ομάδα από την φετινή της συμμετοχή στους ομίλους του Champions League, να αξιοποιηθούν όσο χρειαστεί στον κουμπαρά του νέου γηπέδου». Πάντως, όταν λέει η ΠΑΕ ΑΕΚ ότι το δάνειο αποπληρώθηκε, σημαίνει ότι και του Τίγρη να είναι αυτή η εταιρεία, τα χρήματα που έβαλε τα πήρε πίσω.

ΑΚΟΜΗ και στο ενδεχόμενο ν’ αρχίσουν να ψάχνουν κάποιοι (για ευνόητους λόγους) τα περιουσιακά στοιχεία του Δ. Μελισσανίδη, δεν υφίσταται κανένα απολύτως θέμα για την ΑΕΚ. Αφού ο διοικητικός ηγέτης δεν έχει καμία σχέση με την ΠΑΕ ΑΕΚ και δεν διαθέτει ούτε μία μετοχή της. Άρα η ΑΕΚ δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Κι εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος, τότε γιατί οι Financial Times αναφέρουν το δάνειο των 2,7 εκατ.; Είναι απλό. Για να αποδείξουν τη σχέση Μελισσανίδη-Oil Tank Engineering and Consulting, η οποία μπορεί να μην επιβεβαιώνεται (όπως είναι το πλέον πιθανό) από το μετοχολόγιό της, ενώ ο Μελισσανίδης να ισχυρίζεται (όπως και με την ΑΕΚ) ότι δεν έχει καμιά σχέση μαζί της. Με τη διαφορά ότι τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν διερευνά η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού της ΓΓΑ, αλλά η αμερικανική δικαιοσύνη.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, άρα, δεν είναι της ΑΕΚ. Τα προβλήματα είναι δύο, και τα δύο είναι του Μελισσανίδη προσωπικά. Το πρώτο, και βασικό, είναι ότι η εταιρεία Oil Tank Engineering and Consulting δεν εμφανίζεται ως θυγατρική της Aegean (όπως γράφτηκε σε αεκτζίδικο σάιτ), αλλά ως μια ανεξάρτητη εργοληπτική εταιρεία, που το 2010 ανέλαβε το έργο κατασκευής ενός τερματικού σταθμού τροφοδοσίας καυσίμων στη Φουτζάιρα. Παρά το ότι δεν είχε καμία προηγούμενη εμπειρία, ενώ επίσης δεν έχει πραγματοποιήσει κανένα έργο από το 2014. Η εταιρεία αυτή μεταξύ 2015 και 2018 (μετά δηλαδή την ολοκλήρωση του έργου) εισέπραξε από τη Aegean 185 εκατ. δολάρια, ενώ στο άρθρο αναφέρεται ότι έγινε υπέρβαση του προϋπολογισμού κατά 100 εκατ. δολάρια. Όταν όμως αυτή η εταιρεία φαίνεται να χρηματοδοτεί την ΑΕΚ, αδυνατίζει όπως και να το κάνουμε το επιχείρημα ότι δεν είχε σχέση με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ έχει να κάνει με την ατάκα του Τίγρη: «Να τα πάρω εγώ και να βάλω τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ στην τσέπη μου; (γέλια…) Λέγεται τέτοιο πράγμα; (γέλια). Λοιπόν, για να τελειώνουμε: Ευτυχώς η ζωή μου τα έφερε έτσι και δεν έχω ανάγκη από χρήματα. Έχω αρκετά». Καλώς ή κακώς, δικαίως ή αδίκως, αυτό ακριβώς εξετάζεται σύμφωνα με τους Financial Times: αν στην εταιρεία του Δημήτρη Μελισσανίδη έβαλε κάποιος το δάχτυλο στο μέλι (ή, εν πάση περιπτώσει, έκανε και μακροβούτι). Στο άρθρο αυτό η μόνη αντίδραση του Τίγρη ήταν η σιωπή, όχι τα γέλια.

ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. Αυτό που είχε πει η Agean ως τώρα, είναι ότι υπήρχαν κάποιες εικονικές λογιστικές εγγραφές και απαιτήσεις (ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων). Παρότι αυτές οι εικονικές συναλλαγές αύξαναν πλασματικά τα κέρδη της εταιρείας και κρατούσαν ψηλά την τιμή της μετοχής (ώστε να επωφελείται όποιος πουλούσε μετοχές, συμπεριλαμβανομένου του Τίγρη που πήρε 100 εκατ. δολάρια πουλώντας τις μετοχές του στην ίδια την Aegean), ουδεμία νύξη υπήρχε για το ότι κάποιος μέσα απ’ την εταιρεία έβαλε χέρι στο ταμείο. Αυτό που γράφτηκε τώρα και για πρώτη φορά μάλιστα, είναι ότι ερευνάται αν οι συναλλαγές αυτές είχαν στόχο να καλύψουν υπεξαιρέσεις χρηματικών ποσών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ