Το τεράστιο σκάνδαλο με την «Κάρτα Υγείας», οι κολλητοί και το φάντασμα πάνω από μια υπόθεση που στοίχισε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ!
Πρόκειται ίσως για την πιο πολυφορεμένη λέξη στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Λέξη και έννοια που έχει την τιμητική της προφανώς και στο ποδόσφαιρο. «Σκάνδαλο». Μια λέξη που δημιουργεί από μόνη της πρωτοσέλιδα.
Το ακούς και γεμίζεις από περιέργεια. Σε προκαταβάλει το αυτονόητο αίσθημα της Δικαιοσύνης. Πολλές φορές σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Θες την αλήθεια. Θες να δεις ενόχους να καταδικάζονται. Θες να νιώσεις πως βρίσκεσαι υπό την ομπρέλα μιας ευνομούμενης πολιτείας που φροντίζει να προστατεύει και τους κανόνες και τους πολίτες αυτής της χώρας.
Πόσω δε μάλλον όταν πρόκειται για δημόσιο χρήμα. Και ειδικά σε αυτή την τελευταία δεκαετία που η Ελλάδα υποφέρει.
Δεν είναι βεβαίως όλα σκάνδαλα. Τις περισσότερες φορές τη λέξη αυτή την κάναμε… καραμέλα, λες και απώτερος σκοπός ήταν να την ισοπεδώσουμε στη συνείδηση μας. Όπως δεν είναι εύκολο μέσα από τα… πλοκάμια της επικοινωνίας, του νταραβεριού και της διαπλοκής να ξεχωρίσεις «στημένες υποθέσεις» και «συμβόλαια θανάτου συνειδήσεων» από την πραγματικότητα. Από τα αληθινά σκάνδαλα. Εκείνα που σπανίως επιβεβαιώνονται και σπανιότερα αποκαλύπτονται σε ολόκληρη τη διάσταση τους.
Προς τι όμως, αυτός ο κάπως γενικώς πρόλογος; Διότι στις μέρες που ακολουθούν έχουμε μπροστά μας την εξέλιξη μιας τέτοιας υπόθεσης, από την οποία περιμένουμε κάποια στιγμή να γίνουμε σοφότεροι.
Γιατί αν υπάρχει ένα πραγματικό σκάνδαλο γύρω από το Ελληνικό ποδόσφαιρο με εκατομμύρια ευρώ να κάνουν… φτερά, αυτό δεν είναι άλλο από την περίφημη «Κάρτα Υγείας». Μια υπόθεση που ξεκίνησε με τις καλύτερες προθέσεις και τελικά το μόνο που εξασφάλισε ήταν εκατομμύρια ευρώ σε κάποιους επιτήδειους και βαριές τιμωρίες για τους εμπλεκόμενους στο άμεσο μέλλον.
Πρόκειται για ένα κατά τα άλλα φιλόδοξο σχέδιο ελέγχου, μέσω ειδικών μετρήσεων, της υγείας περίπου 300.000 ποδοσφαιριστών όλων των κατηγοριών και των πρωταθλημάτων, το οποίο μολονότι στήθηκε από το 2005, ουσιαστικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ και προκάλεσε περιουσιακή ζημία στην ΕΠΟ, που σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας υπερβαίνει τα 29 εκατομμύρια ευρώ.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση, κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζουν συνολικά 31 πρόσωπα από τα οποία τα 23 κατηγορούνται για τις ενέργειες και τις παραλείψεις τους ως μέλη της ΕΠΟ, ενώ οι υπόλοιποι οκτώ, είναι στελέχη της εταιρείας με την οποία υπογράφηκαν οι συμβάσεις το 2005 και το 2010.
Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία σε απιστία, επειδή σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα «ιατρικά κέντρα» που η ΕΠΟ φιλοδοξούσε να ιδρύσει σε κάθε Ενωση – μέλος της, ουδέποτε εξασφάλισαν άδεια λειτουργίας. Επομένως, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ενώ οι ποδοσφαιριστές υπολογίζεται ότι είναι 300.000 μέχρι την καταγγελία της σύμβασης από την ίδια την ΕΠΟ, τον Μάρτιο του 2013, έγιναν μόλις 15.513 μετρήσεις.
Παρά ταύτα οι διοικήσεις της ΕΠΟ δεν έκαναν χρήση του άρθρου 23 της σύμβασης που υπέγραψαν με την αντισυμβαλλόμενη εταιρεία που είχε αναλάβει την προμήθεια και τη συντήρηση των ιατρικών μηχανημάτων. Αρθρο που απάλλασσε την ομοσπονδία από κάθε ευθύνη καταβολής της συμφωνηθείσας αμοιβής, με αποτέλεσμα μέχρι την καταγγελία της σύμβασης να καταβληθούν στην αντισυμβαλλόμενη 13 εκατομμύρια ευρώ.
Το… φάντασμα που λείπει απ’ το κάδρο
Εχει όμως αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια γύρω από αυτή την υπόθεση; Παρότι όντως έχει προχωρήσει πολύ, παρότι υπάρχει ήδη μια μακρά λίστα με κατηγορούμενους η αίσθηση που υπάρχει σταθερά είναι πως κάτι… λείπει. Πως κάποιος λείπει. Κάποιος που πλανάται σαν… φάντασμα πάνω από αυτή την ιστορία, αλλά που ως εδώ το όνομα του κάποιοι το κρατούν μακριά από το εδώλιο.
Στην υπόθεση αυτή υπάρχουν πρόσωπα που συνδέονται άμεσα με σχέσης εξάρτησης και φιλίας. Οι περισσότεροι μοιράζονται και την ιδιότητα του κατηγορούμενου. Όχι όμως δεν βρίσκονται όλοι μαζί στο σκαμνί. Όχι όλη η… παρέα. Λείπει μάλλον η ψυχή του «πάρτι». Απο το παζλ λείπει ένα κομμάτι. Ένας απο τους πρωταγωνιστές της παρέας που με όλους είναι φίλος και συνεργάτης (και όταν λέμε με όλους εννοούμε τους κατηγορούμενους) αλλά το δικό του όνομα δεν ενεπλάκη ποτέ!
Μπορεί το… φάντασμα να διαφεύγει από την τσιμπίδα του νόμου, έτσι; Επειδή απλά μπορεί; Η’ μήπως υπάρχει κάποιο… γρανάζι του συστήματος που είναι απ’ ευθείας συνδεδεμένο με την κυβέρνηση ή/και όσους ξεψάχνισαν την υπόθεση και αποφάσισαν να «μοιράσουν» τα κατηγορητήρια; Ας μείνουμε όμως – προς το παρόν – στα πρόσωπα της υπόθεσης.
Βασικό πρόσωπο της υπόθεσης είναι ο Αριστείδης (Άρης) Σταυρόπουλος. Πρώην συνεργαζόμενος με την ΠΑΕ Ολυμπιακός με τις παλαιότερες διοικήσεις και διευθύνων σύμβουλος της «PC Systems» απο τις 25/11/2011 ως τις 16/7/2012, της εταιρίας δηλαδή που ανέλαβε το περίφημο έργο.
Ο «Άρης» ο οποίος παρέμεινε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που εμπλέκεται στο σκάνδαλο της «Κάρτας Υγείας», κάνει καριέρα στο διεθνές ποδόσφαιρο ως… παρατηρητής! Όχι, δεν πρόκειται για κακόγουστο αστείο αλλά για πραγματικότητα.
Ένα ποδοσφαιρικό σκάνδαλο το οποίο τον έχει στο σκαμνί μαζί με φίλους και συνεργάτες του – όπως οι πρώην πρόεδροι της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης και Σοφοκλής Πιλάβιος – δεν ήταν αρκετό για να του στερήσει μια καλοπληρωμένη καριέρα παρατηρητή στις διεθνείς συνομοσπονδίες…
Προσέξτε τώρα. Ο συγκεκριμένος κύριος ήταν Διευθύνοντας Σύμβουλος στην εταιρεία «PC Systems» όταν οι τσέπες των επιτήδειων γέμιζαν με δεκάδες εκατομμύρια! Και οι κακές γλώσσες μιλάνε για τσέπες φίλων του! Είναι μια κακή σύμπτωση προφανώς. Οι φίλοι του όπως και ο ίδιος είναι κατηγορούμενοι. Όλοι εκτός έναν…
Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η απολογία του Σταυρόπουλου που έχει προγραμματιστεί στο δικαστήριο για τις 27 Σεπτεμβρίου, ειδικά από τη στιγμή που η έδρα επιμένει ερευνώντας την συγκεκριμένη υπόθεση στις… σχέσεις των ανθρώπων της εταιρείας με τους ανθρώπους της ΕΠΟ!
Και πως να μην επιμένει όταν κάποιοι κατηγορούμενοι (όπως ο Μαζαράκης της ΕΠΣ Κεφαλληνίας, που βρέθηκε στο σκαμνί χωρίς να έχει σχέση με την όλη ιστορία) φωνάζουν στην ίδια αίθουσα «γιατί είμαι κατηγορούμενος εγώ και όχι ο…» βάζοντας ονοματεπώνυμο στο… φάντασμα της ιστορίας.
Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι ανάμεσα στους κατηγορούμενους από την πλευρά της ΕΠΟ βρίσκονται πρώην στελέχη της που είχαν ψηφίσει αρνητικά για τη σύναψη της «αμαρτωλής» σύμβασης το 2005, αλλά και πρώην στελέχη της ομοσπονδίας που δε συμμετείχαν καν σε εκείνη τη διαδικασία! Και την ίδια στιγμή εκτός κατηγορητηρίου και μακριά από τα φώτα του συγκεκριμένου σκανδάλου παραμένει το… φάντασμα!
Πάντως για να βγει μια άκρη, θα μπορούσε το δικαστήριο για παράδειγμα μπορεί να ρωτήσει τον Σταυρόπουλο πως από διευθύνων σύμβουλος της PC Systems βρέθηκε να εκτελεί χρέη παρατηρητή σε αγώνες της UEFA. Θα μπορούσε για παράδειγμα να έχει πάρει την έξτρα δουλειά ως φίλος του Πιλάβιου, ο οποίος ως στέλεχος της ΕΠΟ ήταν επίσης παρατηρητής διεθνών αγώνων, ενώ αργότερα προωθήθηκε και ως δικαστής-διαιτητής στο Ανώτατο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης (CAS). Σπρωγμένος από το ίδιο… αόρατο χέρι! Του φαντάσματος.
Θα μπορούσε για παράδειγμα να έχει πάρει την έξτρα δουλειά χάρη στον έτερο πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ και κατηγορούμενο στη συγκεκριμένη υπόθεση Βασίλη Γκαγκάτση. Αυτός άλλωστε με τα φαντάσματα έβρισκε πάντα άκρη έχοντας το χάρισμα… Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι κατά παράβαση των νόμων του κράτους περί κολλημάτων αθλητικών παραγόντων, ο Γκαγκάτσης εκπροσωπεί τη Σούπερ Λιγκ και είναι συνομιλητής και σκιώδης σύμβουλος υπουργών της κυβέρνησης που αντί να τον κυρήξουν έκπτωτο γίνονται ομοτράπεζοί του…
Ποιος ξέρει; Μια παρεούλα ήταν όλοι. Και στην Ομοσπονδία και στην εταιρεία.
Η δικαιοσύνη λοιπόν καλείται να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση. Όχι τίποτε άλλο, αλλά γιατί όταν λείπει μόνο ένα κομμάτι από το παζλ, την εικόνα ουσιαστικά την βλέπεις και εύκολα μπορείς να βρεις τι είναι αυτό που λείπει. Ποιος λείπει; Ποιο φάντασμα «έφτιαξε» τον Πιλάβιο και τον Σταυρόπουλο; Και ενδεχομένως στη συνέχεια να ψάξει και το «γιατί». Μήπως το… φάντασμα ξεπληρώνει κάποια υποχρέωση;
Και όσο το φάντασμα παραμένει… φάντασμα δικαιολογείται απολύτως το ραγιάδικο «ναι» σε κάθε βουλή των Κοντονήδων αυτής της χώρας. Πως να μην κάνει τα χατίρια και πως να μην σκύβει το κεφάλι; Τι να κάνει; Να πάρει σάρκα και οστά και να βρεθεί κακουργηματικά κατηγορούμενος;
Η ουσία είναι ότι όχι μόνο έχει αποφύγει τη τσιμπίδα του νόμου – μέχρι τώρα – αλλά εξακολουθεί να διαφεντεύει το ελληνικό ποδόσφαιρο κινούμενο στις σκιές. Ασκεί εξουσία ακόμη και σε στελέχη (πρώην και νυν) της κυβέρνησης και φυσικά στην ΕΠΟ.
Και τι θα μπορούσε άλλωστε να κάνει από μόνο του; Να πάρει σάρκα και οστά και να εμφανιστεί αυτοβούλως στο δικαστήριο αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του; Δε γίνονται αυτά…
Και πως θα πίνει μετά τα ποτάκια του; Πως θα κονομάει εκατομμύρια για να κερνάει και τον (κάθε) Άρη που η αλήθεια είναι ότι θέλει παραπάνω από ένα ποτηράκι για να διατελέσει εν ευθυμία;
ΥΓ. Η διαπλοκή στα χρόνια της εξυγίανσης σπάει όλα τα ρεκόρ σε τέτοιο βαθμό που ο εμπλεκόμενος στο μέγα σκάνδαλο της «Κάρτας Υγείας» Σταυρόπουλος δίνει και συμβουλές στον Φούσεκ και την επιτροπεία του ποδοσφαίρου! Προσκεκλημένος μάλλον από τον ίδιο Φούσεκ! Εκτός κι αν όλα αυτά τα παράδοξα συμβαίνουν επειδή οι «εξυγιαντές» και η κυβέρνηση θέλουν να στήσουν από την αρχή το πρότζεκτ «Κάρτα Υγείας». Αυτό που άφησε τους πάντες κατηγορούμενους, εκατομμύρια σε τσέπες κάποιων επιτήδειων και ένα φάντασμα ανέγγιχτο από την τσιμπίδα του νόμου. Και να ξεπληρώνει τη μη εμπλοκή του στο σκάνδαλο κάνοντας διάφορα χατίρια…