Το χρηματοδοτούμενο με ρούβλια ασπρόμαυρο οπαδικό σάιτ δεν το κρύβει: Αυτός που τους «πονάει» είναι ο Ολυμπιακός και η προπαγάνδα τους χτυπάει «κόκκινο» σε κάθε ευκαιρία.
Πριν από μερικές ημέρες είχαμε αναλύσει σε σχετικό σημείωμα το κλάμα του απαρηγόρητου Βασιλάκη Καΐλα της δημοσιογραφίας. Ο πρώην πρασινοφρουρός και νυν πρωτοπαλίκαρο της ασπρόμαυρης προπαγάνδας, όμως ξαναχτύπησε από το οπαδικό του σάιτ.
Τα θετικά αποτελέσματα του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ στους πρώτους αγώνες τους στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν η αφορμή να θυμίσουν στους αναγνώστες που τους απέμειναν ότι «η παράγκα έπεσε, το Τσάμπιονς Λιγκ επιστρέφει».
Οι άνθρωποι που έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ γραφικότητας έκαναν ένα νέο ταξίδι στον χρόνο, επιχειρώντας να επιστρέψουν στην εποχή όπου «αντικειμενικά» πάντα, οδηγούσαν τον «δικό μας» Βαγγέλη Γραμμένο στην ηγεσία της ΕΠΟ.
Ετσι με επιχειρήματα που τσακίζουν κόκκαλα, αποφάσισαν να χτυπήσουν και πάλι τον Ολυμπιακό, την ομάδα που τους πονάει διαχρονικά. Απολαύστε: «Αφού οι «ερυθρόλευκοι» απώλεσαν πια τον τίτλο, μετά από επτά συνεχόμενες κατακτήσεις, έρχονται τώρα οι δύο «Δικέφαλοι» και ετοιμάζονται αμφότεροι να… κουνήσουν το σεντόνι! Τυχαίο;» αναρωτιέται η συμπαθής συντάκτρια του σχετικού πονήματος – προφανώς κατά παραγγελία.
Οπως και ο Βασιλάκης, που κλάφτηκε πριν από μερικές μέρες για τη «χαμένη συμμαχία» ελπίζοντας να ξαναβρεθούν αγκαλιά οι πρωταγωνιστές της… εξυγίανσης που ζήσαμε όλοι στο πετσί μας την περασμένη αγωνιστική περίοδο, έτσι και η εκλεκτή αναλύτρια του οπαδικού σάιτ χαρακτηρίζει τα θετικά αποτελέσματα της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ ως «δικαίωση όλων όσοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για ένα πιο υγιές και ανταγωνιστικό ελληνικό ποδόσφαιρο».
Σωστά. Αλλωστε από την πολλή υγεία και τον πολύ ανταγωνισμό του περυσινού πρωταθλήματος φτάσαμε να έχουμε δυο ομάδες στην εξώπορτα των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Η’ μήπως όχι;
Αφού κάλυψε ένα ολάκερο άρθρο αναλύοντας ότι για όλα τα δεινά του ελληνικού ποδοσφαίρου ευθύνεται αποκλειστικά ο Ολυμπιακός, στο τέλος προσθέτει και μια… λεπτομέρεια: «Γιατί η φετινή παρουσία ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, οφείλεται πάνω απ’ όλα στην ποιοτική τους βελτίωση».
Μάλιστα. Τελικά ρε παλικάρια, ποιος φταίει που δεν είχαμε ως τώρα δυο ομάδες στους ομίλους; Ο Ολυμπιακός; Η’ μήπως η ανικανότητα των υπολοίπων να φτιάξουν ομάδες ικανές να σταθούν στην Ευρώπη και στο ιδιαίτερα απαιτητικό Τσάμπιονς Λιγκ; Μην ανεβάζετε άλλο τις τιμές του… σανού που πουλάτε.
Η πραγματική ιστορία της δεκαετίας
Επειδή ζούμε στην εποχή των fake news, των κατασκευασμένων ή/και ψευδών ειδήσεων, ας δούμε μερικές λεπτομέρειες που προφανώς χαλάνε τη… σούπα που μαγειρεύουν με τόση μαεστρία στο σάιτ που δεν αντέχει την αλήθεια.
Ο βαθμός δυσκολίας του Τσάμπιονς Λιγκ μπορεί να φανεί από το απλό γεγονός ότι η ΑΕΚ περίμενε 21 αγώνες της στον κορυφαίο διασυλλογικό θεσμό μέχρις ότου να πανηγυρίσει την πρώτη της νίκη σε αυτόν, κάτι που πέτυχε στην τελευταία – ως τώρα – παρουσία της στους ομίλους του κορυφαίου διασυλλογικού θεσμού το 2006 επί της Λιλ. Βέβαια θα πρέπει να καταγράψουμε ότι είχε και μια παρουσία με έξι ισοπαλίες σε εκείνον τον απίθανο όμιιλο με Ρεάλ Μαδρίτης, Ρόμα και Γκενκ το 2002.
Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του έχει καταγράψει ως τώρα τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες να μπει στους ομίλους.
Δεν είναι εύκολο… σπορ το Τσάμπιονς Λιγκ, όσο κι αν οι κολαούζοι της δήθεν εξυγίανσης που ξαφνικά έχουν βαρέσει σιωπητήριο στα απανωτά σκάνδαλα του ελληνικού ποδοσφαίρου από τότε που πήρε την καρέκλα ο «δικός μας» Βαγγέλης Γραμμένος και οι συν αυτώ στην ΕΠΟ, νομίζουν ότι μπορούν να εκτοξεύουν κατηγορίες δεξιά και αριστερά σε καθημερινή βάση χωρίς καμία απόδειξη…
Τι έγινε όμως σε αυτή την περίφημη δεκαετία από το 2007 μέχρι σήμερα στα προκριματικά των ομίλων; Γιατί άραγε δεν είχαμε δεύτερη ομάδα στους ομίλους;
Σε αυτή την… καταραμένη δεκαετία λοιπόν, γιατί δεν είχαμε τον περίφημο… πλουραλισμό στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
Βλέποντας τα αποτελέσματα παρατηρούμε ότι η ΑΕΚ μετείχε δυο φορές στα προκριματικά, ενώ τα υπόλοιπα χρόνια τα πέρασε εν μέσω βαθύτατων οικονομικών προβλημάτων, υποβιβασμών κλπ.. Η ΑΕΚ λοιπόν, αποκλείστηκε από τη Σεβίλλη το 2007 και από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας πέρυσι.
Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του πέρασε επίσης κάποιες φάσεις με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ στις «καλές» του χρονιές αγωνίστηκε στα προκριματικά και έμεινε έξω δις από τον Άγιαξ και μια φορά από τη Σάλκε. Σημειωτέον ότι και στις τρεις συγκεκριμένες προσπάθειες είχε αποσπάσει εκτός έδρας ισοπαλία 1-1!
Στις άλλες πέντε περιπτώσεις αγωνίστηκε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ ο Παναθηναϊκός. Κατάφερε μια φορά να περάσει στους ομίλους και έχοντας πραγματικά καλή ομάδα έφτασε ως τους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ τις υπόλοιπες τέσσερις αποκλείστηκε από Οντένσε, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μάλαγα και Σταντάρ Λιέγης.
Ας μην κρυβόμαστε άλλο, το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε ανέκαθεν προβλήματα βίας, ανομίας, ελέγχου της ΕΠΟ από διάφορες σκοτεινές φιγούρες, όπως συμβαίνει και τώρα. Τα λαμόγια πάντα (θα) πουλάνε τις υπηρεσίες τους και όσο υπάρχει χώρος δράσης για αυτά, τόσο το περιβάλλον θα παραμένει άρρωστο. Ωστόσο αυτό δεν αλλάζει κάποιες συγκεκριμένες σταθερές, όπως είναι το Τσάμπιονς Λιγκ ή/και το Γιουρόπα Λιγκ.
Για να μπορέσει κάποιος να διακριθεί εκεί, θα πρέπει να έχει καλή ομάδα. Και όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα των ελληνικών συλλόγων την τελευταία δεκαετία. Ο Ολυμπιακός έφτασε δύο φορές στους 16 του κορυφαίου διασυλλογικού θεσμού και ο Παναθηναϊκός μία, ενώ οι ερυθρόλευκοι σε τέσσερις ακόμη περιπτώσεις συνέχισαν την ευρωπαϊκή τους πορεία μετά το Τσάμπιονς Λιγκ στο Γιουρόπα Λιγκ.
Από την άλλη πλευρά η ΑΕΚ ουδέποτε πέρασε τη φάση των ομίλων, ενώ ο ΠΑΟΚ ουδέποτε μετείχε σε αυτήν…
Η περασμένη δεκαετία της Ελλάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ
2007-08 AEK – Σεβίλλη 0-2, 1-4
Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε στους ομίλους ως πρωταθλητής και έφτασε στους 16 του θεσμού αφήνοντας πίσω του Βέρντερ Βρέμης και Λάτσιο.
2008-09 Παναθηναϊκός – Ντιναμό Τιφλίδας 3-0, 0-0
Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός αποκλείστηκε στα προκριματικά από την Ανόρθωση (0-1, 0-3), ενώ ο Παναθηναϊκός έφτασε ως τους 16 του θεσμού αφήνοντας πίσω του Ιντερ, Βέρντερ Βρέμης και Ανόρθωση.
2009-10 Παναθηναϊκός – Σπάρτα Πράγας 3-0, 1-3, Παναθηναϊκός – Ατλέτικο Μαδρίτης 2-3, 0-2
Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός απέκλεισε τη Σλόβαν Μπρατισλάβας (2-0, 2-0) και τη Σερίφ Τιρασπόλ (2-0, 1-0) και στη συνέχεια έφτασε ως του 16 του θεσμού, αφήνοντας πίσω του τις Σταντάρ Λιέγης και Αλκμααρ.
2010-11 ΠΑΟΚ – Αγιαξ 1-1, 3-3
Ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε στους ομίλους ως πρωταθλητής
2011-12 Παναθηναϊκός – Οντένσε 1-1, 3-4
Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε στους ομίλους ως πρωταθλητής, συνεχίζοντας στη συνέχεια στο Γιουρόπα Λιγκ, αφήνοντας τέταρτη τη Μπορούσια Ντόρτμουντ.
2012-13 Παναθηναϊκός – Μάδεργουελ 2-0, 3-0, Παναθηναϊκός – Μάλαγα 0-2, 0-0
Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε στους ομίλους ως πρωταθλητής, συνεχίζοντας στη συνέχεια στο Γιουρόπα Λιγκ, αφήνοντας τέταρτη τη Μονπελιέ.
2013-14 ΠΑΟΚ – Μέταλιστ 0-2, 1-1 (πέρασε στα χαρτιά ο ΠΑΟΚ), ΠΑΟΚ – Σάλκε 1-1, 2-3
Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε στους ομίλους ως πρωταθλητής και έφτασε ως τους 16 του θεσμού αφήνοντας εκτός Μπενφίκα και Αντερλεχτ.
2014-15 Παναθηναϊκός – Σταντάρ Λιέγης 0-0, 1-2
Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε στους ομίλους ως πρωταθλητής, συνεχίζοντας στη συνέχεια στο Γιουρόπα Λιγκ, αφήνοντας τέταρτη τη Μάλμε.
2015-16 Παναθηναϊκός – Μπριζ 2-1, 0-3
Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε στους ομίλους ως πρωταθλητής, συνεχίζοντας στη συνέχεια στο Γιουρόπα Λιγκ, αφήνοντας τέταρτη τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ.
2016-17 ΠΑΟΚ – Αγιαξ 1-1, 1-2
Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός αποκλείστηκε από τη Χαποέλ Μπερσεβά (0-0, 0-1) και η Ελλάδα δεν είχε εκπρόσωπο στο Τσάμπιονς Λιγκ.
2017-18 ΑΕΚ – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 0-2, 0-1
Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός αγωνίστηκε στους ομίλους αποκλείοντας Παρτιζάν Βελιγραδίου (3-1, 2-2) και Ριέκα (2-1, 1-0).