Από το ινστιτούτο Φλωρεντίας, στο ινστιτούτο… αναξιοπιστίας

Από το ινστιτούτο Φλωρεντίας, στο ινστιτούτο… αναξιοπιστίας

Το σκάνδαλο Βασιλειάδη - ΕΡΤ και τα σημεία στα οποία χάθηκε η μπάλα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει εκ νέου να τιναχτεί το πρωτάθλημα στον αέρα.

Ωραία, βγήκαν οι επτά μέχρι πρότινος τηλεοπτικά άστεγες ΠΑΕ και ευχαρίστησαν δημόσια τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη που φρόντισε να τους βρει ένα τηλεοπτικό συμβόλαιο που ούτε στα καλύτερά τους όνειρα δεν μπορούσαν να φανταστούν!

Για να καταλάβετε, μέχρι πέρυσι μια νεοφώτιστη ομάδα εισέπραττε – ανάλογα και με τη θέση στην οποία τερμάτιζε στο τέλος του πρωταθλήματος – κοντά στο ένα εκατ. ευρώ. Σήμερα ο «ανοιχτοχέρης» υφυπουργός τους προσφέρει ένα ιδιαίτερα αυξημένο συμβόλαιο!
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πάμπολλα και τα περισσότερα έχουν ήδη τεθεί από αρμόδιους και… αναρμόδιους. Το κυριότερο όμως ερώτημα έχει να κάνει με την αποτίμηση της αξίας του προϊόντος.

Πριν από δύο χρόνια, όταν η κυβέρνηση των Συριζανέλ αποφάσισε να βάλει… τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, παρουσίασε την περίφημη πια έκθεση του ινστιτούτου της Φλωρεντίας. Ανεξάρτητα με την αξιοπιστία της συγκεκριμένης μελέτης, προκειμένου να ξεκινήσει ένας διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, έστω και για τα μάτια του κόσμου, παρουσιάστηκε αυτή η έκθεση σύμφωνα με την οποία ο ελληνικός τηλεοπτικός αέρας σηκώνει τέσσερις άδειες.

Για τα εκατομμύρια που μοιράζει ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, έγινε κάποια μελέτη; Εγινε κάποια έρευνα αγοράς;

Δε θα μπούμε στην ατέρμονη συζήτηση για το κατά πόσο θα είναι κερδοφόρα μια τέτοια επένδυση για την (όποια) ΕΡΤ, καθώς δεν έχει νόημα. Ενα προϊόν ακόμη και τόσο διαλυμένο όσο το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο τα χρήματα που μπορεί να φέρει πίσω από διαφημίσεις, αλλά και η σίγουρα αυξημένη τηλεθέαση που φέρνει και φυσικά τα παράπλευρα προϊόντα (αθλητικές εκπομπές, αθλητικά δελτία ειδήσεων με «φρέσκες» ειδήσεις κλπ). Από τη στιγμή που η ΕΡΤ είναι τηλεοπτικός φορέας, καλώς ασχολείται με την αγορά τηλεοπτικών προϊόντων.

Από τη στιγμή που πληρώνει όσα ορίζει η αγορά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ακόμη κι αν σέρνεται μια συζήτηση για το κατά πόσο είναι δίκαιο σε μια ελεύθερη αγορά να υπάρχει ένα κανάλι με εξασφαλισμένα έσοδα από τις εισφορές όλων των πολιτών. Η συζήτηση αυτή δε βγάζει πουθενά, άλλωστε σε όλο τον πλανήτη υπάρχουν ανάλογες εισφορές για τα κρατικά κανάλια.

Το σκάνδαλο

Η διαφορά με τις κινήσεις που είχε κάνει στο παρελθόν η ΕΡΤ αγοράζοντας π.χ. τα δικαιώματα του Τσάμπιονς Λιγκ, του Μουντιάλ, του Euro και άλλων αντίστοιχων διοργανώσεων έχει να κάνει με το ύψος της επένδυσης σε σχέση με την αξία του προϊόντος. Αν η αξία είναι 10 και η ΕΡΤ πληρώνει 10, ουδείς μπορεί να την κατηγορήσει ακόμη κι αν τελικά «μπήκε μέσα», καθώς αυτό έχει να κάνει με το πώς κινήθηκε στο εμπορικό κομμάτι. Αν όμως, η αξία είναι 10 και πληρώνει 20 τότε μυρίζει σκάνδαλο από χιλιόμετρα…

Και εδώ ακριβώς φαίνεται η απουσία μιας μελέτης αντίστοιχης με αυτή του ινστιτούτου της Φλωρεντίας. Αν είχε γίνει μια έρευνα που έδειχνε ότι η αξία των επτά τηλεοπτικά άστεγων ομάδων της Σούπερ Λίγκας είναι 17 εκατ. ευρώ, τότε θα συζητούσαμε σε άλλη βάση. Αλλά αυτό δεν προκύπτει από πουθενά.

Ο Παναθηναϊκός για παράδειγμα, μπορεί να είναι τεράστιο μέγεθος, ωστόσο αυτή την εποχή δεν ενδιαφέρεται ουδείς για να τον παρακολουθήσει. Αν έβγαινε στη γύρα, το πολύ να έβρισκε ένα συμβόλαιο στα 2-2,5 εκατ. ευρώ. Από τον «γαλαντόμο» υφυπουργό θα πάρει 4,2, ποσό που φέρεται να είναι μεγαλύτερο ακόμη κι απ’ το μπάτζετ της ομάδας του Αλαφούζου! Ο ιδιοκτήτης του αντιπολιτευτικού τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ πήρε ένα υπέροχο καλοκαιρινό δώρο από την κυβέρνηση…

Δε συζητάμε για τις υπόλοιπες ομάδες, οι οποίες δε θα έβρισκαν συμβόλαιο ούτε στο ένα τρίτο από όσα λάμβαναν πέρυσι μέσω της κεντρικής διαχείρισης και οι οποίες πλέον έχουν σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι σε εκείνες της ίδιας δυναμικής που είχαν βρει συμβόλαια – σαφώς μικρότερης αξίας – στην ελεύθερη αγορά.

Η κρατική παρέμβαση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι ξεδιάντροπη, καθώς ακόμη και η επίφαση της παρέμβασης με προοπτική τη «διόρθωση» προηγούμενων λαθών έχει πάει περίπατο. Αυτό ήταν και το μοναδικό σοβαρό πάτημα που είχε ο Βασιλειάδης. Οτι με «όπλο» τα χρήματα της ΕΡΤ θα επιχειρούσε να φτιάξει συνολικά το ποδοσφαιρικό προϊόν, έχοντας ως μπούσουλα όλες τις μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία 15 χρόνια για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αυτές οι μελέτες που έδειχναν ότι ένα πρωτάθλημα 10-12 ομάδων είναι μονόδρομος.

Τελικά ο Βασιλειάδης δεν εξασφαλίζει ούτε καν αυτό. Αντιθέτως μάλιστα, αυξάνει τα πιθανά έσοδα των ποδοσφαιρικών εταιρειών με διάφορα μπόνους… Πλέον η κυβέρνηση που εξασφάλισε την εξουσία προτάσσοντας το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» είναι με την πλάτη στον τοίχο και τα στελέχη της που θα υπογράψουν αυτές τις συμβάσεις είναι πολύ πιθανό να κληθούν σύντομα να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ