Αναζητώντας κίνητρο στο πιο άνοστο παιχνίδι του αθλήματος.
Κάποιοι από εσάς θα έχετε ακούσει την έκφραση «ούτε στη φυλακή δεν το κάνουν αυτό». Σύμφωνα με την επικρατούσα εξήγηση, η εν λόγω φράση χρησιμοποιείται για να περιγράψει δραστηριότητες ή ασχολίες που στερούνται κάθε ενδιαφέροντος σε τέτοιο βαθμό, ώστε ούτε ένας φυλακισμένος, με όλη την απελπισία του, δεν θα κατέφευγε σε αυτές για να σκοτώσει την ώρα του.
Κρατήστε το αυτό. Θα αναφερθούμε πάλι αργότερα. Ας δούμε τον μικρό τελικό. Στο ποδόσφαιρο απονέμεται τρόπαιο και όχι μετάλλια για να δίνεται έμφαση στην τρίτη θέση. Ύστερα από χρόνια όλοι θυμούνται τον τροπαιούχο και ξεχνούν ακόμα και τον έτερο φιναλίστ. Πού να περισσέψει μυαλό για να αναδυθούν αναμνήσεις από τη συνάντηση του τρίτου με τον τέταρτο;
Γι’ αυτό πρόκειται για το πιο άνοστο, άοσμο και άχρωμο παιχνίδι όχι μόνο του Μουντιάλ, αλλά ολόκληρου του ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι. Όταν δύο ομάδες τα δίνουν όλα για να περάσουν στον τελικό και αντί να διεκδικούν τη δεύτερη θέση υποβιβάζονται σε αγώνα κατάταξης τυπικού χαρακτήρα, ποιος συνετός επαγγελματίας ποδοσφαιριστής θα βρει δύναμη να τα ξαναδώσει όλα ή να κινδυνεύσει με τραυματισμό λίγο πριν αρχίσουν οι μικρής διάρκειας διακοπές του και λίγο πριν μπει στις υποχρεώσεις του συλλόγου του που τον πληρώνει;
Αυτές οι συνθήκες καθιστούν τον εκάστοτε μικρό τελικό σχεδόν αντιστοιχηματικό. Ο κάθε ένας που θα προσπαθεί να μαντέψει το αποτέλεσμά του θα πρέπει να φανταστεί πώς θα είναι το κλίμα σε κάθε ομάδα μετά την απογοήτευση που υπέστη στον ημιτελικό. Ποιοι έχουν ακόμα δύναμη και εγωισμό να δώσουν ένα τελευταίο ματς; Ποιοι κρατούν αναμμένη ακόμα τη φλόγα που είχαν όταν ξεκινούσε η διοργάνωση;
Όντως μιλάμε για μαντεία. Πάντα ζυγίζουμε δεδομένα και ποντάρουμε, βασιζόμενοι στο ότι παίκτες και ομάδες θα αποδώσουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους. Όταν αυτά τα στοιχεία τίθενται υπό αμφισβήτηση, αυτό το ματς δεν το παίζουν ούτε στη φυλακή…
Επειδή όμως όλοι εμείς που παίζουμε καθημερινά κρύβουμε μέσα μας ένα …αρρωστάκι του στοιχήματος και δεν παίρνουμε απόφαση ότι το Μουντιάλ ουσιαστικά τελείωσε από στοιχηματικής άποψης, θα σκεφτούμε ένα δρόμο και κάποιες λύσεις για να βγάλουμε και το υπ’ αριθμόν 63 παιχνίδι της διοργάνωσης.
Αν γίνουν αλλαγές στις 11άδες, θα παίξουν κάποιοι που θα ήθελαν να εμφανιστούν περισσότερο στο Παγκόσμιο Κύπελλο και θα τους έχει μείνει ένας εγωισμός να δείξουν κάποια πράγματα.
Αν ισχύσει αυτό το σενάριο, ίσως δούμε επιθέσεις εκατέρωθεν και πολλές τελικές προσπάθειες. Συνεπώς ΓΚΟΛ ΓΚΟΛ και μεγάλων αποδόσεων over 10,5 στα κόρνερ.
Και μην ξεχνάμε δύο βασικά πράγματα. Το Βέλγιο είναι ξεκούραστο κατά μία μέρα και η Αγγλία την επόμενη έπαιξε 120 λεπτά και όχι 90…
Το δεύτερο είναι ότι οι μοναδικοί που έχουν (προσωπικό) πραγματικό κίνητρο στον μικρό τελικό είναι ο Κέιν (6 γκολ) και ο Λουκάκου (4 γκολ). Ένας θα πάρει το χρυσό παπούτσι του θεσμού.