Ο θρίαμβος της Κροατίας οι αυξομειώσεις των αποδόσεων στα σημερινά ματς του Γιουρόπα Λιγκ.
Το ζήσαμε και αυτό. Φτάνει στο τέλος του το Παγκόσμιο Κύπελλο και στον τελικό δεν έχουμε ούτε μία από τις Εθνικές «υπερδυνάμεις» που μας είχαν συνηθίσει στο να πρωταγωνιστούν σε αυτή τη διοργάνωση.
Η Βραζιλία (πρώτο φαβορί πριν ξεκινήσει το Μουντιάλ) μας χαιρέτησε από τα προημιτελικά. Η Γερμανία (δεύτερο φαβορί) βυθίστηκε στο βάλτο της φάσης των ομίλων. Η Ισπανία (τρίτο φαβορί) είδε το θεσμό σαν παιδική κατασκήνωση χωρίς ομαδάρχη (προπονητή) και την απέκλεισε στους «16» η Ρωσία, την οποία περνούσε 60 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Η Αργεντινή (πέμπτο φαβορί) για να περάσει από τον πρώτο γύρο έπρεπε να ματώσει για να νικήσει στο παρά κάτι τη Νιγηρία.
Η Αγγλία (έβδομο φαβορί) εμφάνισε τάσεις αυτοχειρίας για πολλοστή φορά στο θεσμό και ώθησε ξανά όλους όσοι τη χλευάζουν δικαίως ή αδίκως στο να γελάσουν με την ψυχή τους με αίσθηση δικαίωσης.
34 εκατομμύρια ευρώ έγραψε η αγορά του 1-Χ-2 στο διάσημο ανταλλακτήριο και επειδή η έδρα του είναι βρετανική, αντιλαμβάνεστε ότι τα περισσότερα χρήματα χάθηκαν. Και επειδή η εν λόγω ομάδα παραμένει δημοφιλέστατη παγκοσμίως λόγω της Premier League, το ποσό υπερπολλαπλασιάζεται. Με το που εντοπίσουμε ειδικό ρεπορτάζ στον ξένο Τύπο, θα μιλήσουμε ακόμα πιο συγκεκριμένα.
Αφού λοιπόν αποκλείστηκαν όλοι αυτοί φτάνουμε στο σημείο να λογίζουμε ως «υπερδύναμη» τη Γαλλία (τέταρτο φαβορί) που δεν έχει μαγέψει κανέναν, αλλά το γεγονός ότι (πέραν του Εμπαπέ) κάνει τα βασικά καλύτερα από τον καθένα, την κάνει να φαίνεται κλάσεις ανώτερη από όλους τους προαναφερθέντες.
Όσο για την Κροατία (10ο φαβορί), δεν έκανε τίποτα …μεμπτό. Κέρδισε μια ομάδα αβοήθητη που παραδόθηκε στο δεύτερο ημίχρονο. Ξέμειναν από δυνάμεις από το 30’ οι Βρετανοί και ο Σάουθγκεϊτ έβγαλε 90 λεπτά με μία αλλαγή και σε θέση που κάθε άλλο παρά «πονούσε» το σύνολό του. Ούτε τα χαφ φρέσκαρε (ο Χέντερσον όσο και να έτρεχε δεν μπορούσε να κάνει τη διαφορά) ούτε την άμυνα (ο Γουόκερ ήταν η «κερκόπορτα» σε κάθε κροατική επίθεση).
Και τώρα ξαφνικά παθαίνουμε ένα πολιτιστικό σοκ, αφού από το Μουντιάλ περνάμε στον πρώτο προκριματικό γύρο του Europa League. Δεν θα περάσουμε σε σαφείς προτάσεις για ομάδες χωριών, νησιών και κωμοπόλεων. Όποιος πει ότι γνωρίζει απ’ έξω κι ανακατωτά τις Πρόγκρες Νίντερκορν, Χαφναρφιόρντουρ, Τρακάι, Μπαλζάν, Πετροκάμπ και τις άλλες συγγενείς …δυνάμεις, απλά λέει ψέματα.
Θα αναφέρουμε μόνο πώς κινούνται οι αποδόσεις σε κάποια ματς που έχουν δεχτεί ποντάρισμα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που συγκεντρώνουν συνήθως οι προαναφερθείσες ομάδες στα πρωταθλήματά τους.
Πέφτουν λοιπόν τα εξής σημεία:
Τρανς Νάρβα – Ζελέζνιτσαρ 2
Λεβάντια Ταλίν – Ντάνταλκ 2
Ανόρθωση – Λάτσι 1
Πετροκάμπ – Όσιγεκ 2
Ρασίνγκ Ουνιόν – Βιτορούλ 2
Μπούντουτσνοστ – Τρένσιν 1Χ