Γιατί θα… διασκεδάσουμε με το VAR

Στο… Ελλαδιστάν ακόμη και αυτό το υπερ-εργαλείο είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει περισσότερες παρεξηγήσεις και θα γεννήσει περισσότερες θεωρίες συνωμοσίες απ’ τα προβλήματα που θα επιλύσει

Πριν από μερικές ημέρες αναφερθήκαμε στην περίπτωση του οφσάιντ της Ρωσίας, το οποίο ο επόπτης άφησε και στη συνέχεια της φάσης προήλθε το 4-0 επί της Σαουδικής Αραβίας, αλλά ουδέποτε εξετάστηκε από το VAR. Επίσης αναφέραμε τις περιπτώσεις στα ματς της Βραζιλίας, αλλά και της Αγγλίας που προκάλεσαν σωρεία διαμαρτυριών, ακόμη και με τη μορφή επίσημων επιστολών προς τη FIFA.

Ωστόσο για να πούμε την αλήθεια, πολύ θα θέλαμε να δούμε αντίστοιχα φαινόμενα και στα δικά μας μέρη. Να δούμε δηλαδή κάποιες στιγμές οι διαιτητές – σε πρώτη φάση – και το VAR να ευνοούν τους «μικρούς» και να μην τους έχουν μόνιμα κομπάρσους στο power game των μεγάλων.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ο έλεγχος της διαιτησίας και η «κάλυψη» που παρέχει το σύστημα στους κατά καιρούς «εγκληματίες» διαιτητές.

Αυτό που καταλαβαίνει πλέον και ο τελευταίος αδαής, είναι ότι ακόμη και με το VAR δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά πράγματα. Ενδεχομένως να περιοριστούν κάποια πολύ κραυγαλέα λάθη. Τίποτα παραπάνω.

Το σύστημα θα εξακολουθεί να μπορεί να ελέγχει την όλη κατάσταση. Δείτε για παράδειγμα τι συμβαίνει στο Μουντιάλ. Σε παρόμοιες φάσεις, όπου εφαρμόζεται το VAR ο ένας διαιτητής δίνει πέναλτι, ενώ ο άλλος αποφασίζει να μη σφυρίξει την εσχάτη των ποινών. Και οι δύο έχοντας συμβουλευτεί την τηλεοπτική εικόνα.

Εδώ το πέναλτι που δόθηκε υπέρ της Αυστραλίας και με το οποίο ισοφάρισε το ματς με τη Δανία.

Και εδώ η φάση για την οποία ο διαιτητής αποφάσισε να μην καταλογίσει πέναλτι στο χέρι του Ρόχο στην αναμέτρηση της Αργεντινής με τη Νιγηρία.

Αντίστοιχες… αναντιστοιχίες μπορεί να συναντήσει κάποιος σε αρκετές ακόμη κομβικές φάσεις του Μουντιάλ. Δείτε για παράδειγμα το πέναλτι με το οποίο ισοφάρισε το Ιράν την Πορτογαλία στέλνοντας την πρωταθλήτρια Ευρώπης στη δεύτερη θέση του ομίλου, αλλάζοντας ουσιαστικά τις ισορροπίες της διοργάνωσης και συγκρίνετέ το με δεκάδες αντίστοιχες φάσεις που περνούν απαρατήρητες.

Συνοψίζοντας λοιπόν και λαμβάνοντας υπόψη την ελληνική πραγματικότητα και τον τρόπο που λειτουργεί η ΕΠΟ, η ΚΕΔ και το συστηματάκι των παρατηρητών, των «βλαχοπροέδρων» της κάθε ΕΠΣ που ανεβάζει και κατεβάζει διοικήσεις επιδιώκοντας το… κατιτίς της, αυτό που μπορούμε να προβλέψουμε είναι το εξής:

** Θα υπάρξουν διαιτητές, οι οποίοι δε θα συμβουλεύονται το VAR. Εχουν κάθε δικαίωμα, καθώς παραμένουν άρχοντες των αγώνων. Δείτε απλώς τα πέναλτι που ζητάει η Βραζιλία στο ματς με την Ελβετία και η Αγγλία στο ματς με την Τυνησία.

** Θα υπάρξουν διαιτητές, οι οποίοι ακόμη κι αν συμβουλεύονται το VAR θα λαμβάνουν την απόφαση που αυτοί θέλουν, την απόφαση που «βολεύει». Δείτε τις παραπάνω φωτογραφίες.

** Θα υπάρξουν τηλε-διαιτητές στην αίθουσα με τα μόνιτορ, οι οποίοι θα «ξεχάσουν» να δουν κάποιες επίμαχες φάσεις και να ενημερώσουν αναλόγως τον διαιτητή στον αγωνιστικό χώρο. Δείτε το τέταρτο γκολ της Ρωσίας που ξεκινάει από οφσάιντ.

** Θα υπάρξουν φάσεις που θα ξεφύγουν από το μάτι των διαιτητών και των βοηθών τους και θα «διορθωθούν» από το VAR, το οποίο είναι πραγματικά ένα σημαντικό εργαλείο που στα χέρια ανθρώπων που θέλουν να βελτιώσουν το ποδόσφαιρο θα βοηθήσει πραγματικά.

** Εκεί όπου θέλουν το καλό του ποδοσφαίρου έχουν και παρατηρητές που μπορούν να καταλάβουν τα πραγματικά ανθρώπινα λάθη και τις ανθρώπινες λανθασμένες εκτιμήσεις. Εδώ είναι βέβαιο ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε παρατηρητές και αρχιδιαιτητές που θα εκτελούν εντολές.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από