Τρομερές στιγμές υπόσχεται η εφαρμογή του VAR στο ελληνικό πρωτάθλημα, όταν και όποτε αυτό γίνει, όταν και όποτε αυτό ξεκινήσει, όταν και όποτε καταλήξουν οι… άρχοντες της εξυγίανσης στο πόσες και ποιες ομάδες θα συμμετάσχουν. Πάντως τα εξαπτέρυγα της εξυγίανσης VARάνε από παντού.
Δεν ξέρω αν το έχετε πάρει χαμπάρι, αλλά στη σημαντικότερη ποδοσφαιρική γιορτή, το Μουντιάλ, λίγο προτού συμπληρωθεί καλά – καλά η πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων η κουβέντα για τη διαιτησία και την εφαρμογή του περίφημου VAR συνοψίζεται στην χαρακτηριστική σκηνή της ελληνικής κωμωδίας «Ο Ατσίδας» όπου ο Ντίνος Ηλιόπουλος έλεγε «δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα»…
Η FIFA μετά τις πρώτες αποφάσεις που έλαβαν οι διαιτητές με τη χρήση του VAR έσπευσε να διαρρεύσει την ικανοποίησή της για τη χρήση της τεχνολογίας και το πόσο βοηθάει το ποδόσφαιρο. Από κοντά φυσικά έσπευσαν και οι «δικοί μας»… μύστες του αδιάβλητου ποδοσφαίρου.
Τα εξαπτέρυγα της… εξυγίανσης ντε, οι ορντινάντσες των πιστολέρο, οι οποίοι έσπευσαν να ενημερώσουν εμάς τους ιθαγενείς ότι δυο VAR την ημέρα, την παράγκα κάνουν πέρα. Ανακάλυψαν το φάρμακο δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν (Ματθαίος Δ’ 23, Θ’ 35 και Ι’ 1). Αλήθεια.
Ας δούμε τώρα τι πραγματικά προσφέρει το VAR και πώς οι κάθε λογής παράγκες και παραγκάρχες θα εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο μετατρέποντας ακόμη και αυτό το υπερόπλο που έχουν στα χέρια τους σε κολυμπήθρα διαιτητικών λαθών, ενίοτε ακόμη και εγκλημάτων.
Το εναρκτήριο ματς του Μουντιάλ ανάμεσα στη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία οδεύει προς τη λήξη του και ο Ντένις Τσερίτσεφ σημειώνει ένα υπέροχο γκολ με εξωτερικό φάλτσο ανεβάζοντας τον δείκτη του σκορ στο 4-0. Αλλά ο Αρτέμ Ντζιούμπα που του έστρωσε τη μπάλα με το κεφάλι ήταν οφσάιντ. Λίγο, αλλά οφσάιντ. Ο βοηθός διαιτητή ακολουθώντας τις οδηγίες άφησε τη φάση. Θα μπορούσαν να την ελέγξουν οι εντεταλμένοι διαιτητές του VAR και στη συνέχεια να ακύρωναν το γκολ.
Δεν το έκαναν, μολονότι λίγα πράγματα θα άλλαζαν όσον αφορά τον νικητή της αναμέτρησης, αλλά πολλά θα άλλαζαν αναφορικά με την αξιοπιστία του νέου συστήματος. Ηταν μια φάση, την οποία ελάχιστοι είδαν, ενώ ακόμη λιγότεροι σχολίασαν.
Αυτή ήταν μια οριακή φάση οφσάιντ, από αυτές που υποτίθεται ότι τουλάχιστον θα έπρεπε να λύνονται στο «πιτς φιτίλι» και χωρίς κανένας να μπορεί να διαμαρτυρηθεί. Δεν είναι κάποιο πέναλτι όπου μπαίνει στην εξίσωση και το «δυναμόμετρο» στις ανατροπές ή ο χάρακας και το μοιρογνωμόνιο σε επαφή της μπάλας στο χέρι αμυνόμενου.
Κι όμως, τέτοιες φάσεις θα υπάρξουν πολλές. Και στην τελική, πάλι κάποιος επόπτης θα επιλέξει να μην τις δει και κάποιοι από το VAR επίσης θα κάνουν τα στραβά μάτια. Εκεί που βολεύει, για αυτούς που βολεύει. Απλά η παράγκα θα μπορεί να μετονομαστεί σε VARάγκα και οι παραγκάρχες θα πάρουν προαγωγή σε… VARώνους!
Την ίδια στιγμή βέβαια, στην Ελλάδα οι κακομοίρηδες που τις μονές μέρες ορκίζονται στον πιστολέρο και τις ζυγές ξεπλένουν τον Γιαννάκη και τον Θωμά του «διοικητή», ετοιμάζουν το έδαφος για την κάθαρση που θα φέρει το VAR στο κατά τα άλλα υπέροχο ποδοσφαιρικό προϊόν της χώρας.
Στη Ρωσία βέβαια, το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό. Η ομοσπονδία της Βραζιλίας έστειλε τρισέλιδη επιστολή προς της FIFA απαιτώντας εξηγήσεις για τη μη χρήση του VAR σε κομβικές επίμαχες φάσεις του αγώνα της Σελεσάο με την Ελβετία, όπου η «Νάτσι» ισοφάρισε με τον Τσούμπερ να κάνει επιθετικό φάουλ στον Μιράντα, ενώ επιπλέον δεν δόθηκε πέναλτι σε ανατροπή του Γκαμπριέλ Ζεσούς.
Επιπλέον τη Δευτέρα ακόμη μια «υπερδύναμη» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου έκανε «θόρυβο» για τη μη χρήση του VAR. Συγκεκριμένα η Αγγλία ζητάει δύο πέναλτι σε εμφανείς ανατροπές του Χάρι Κέιν από τον Φεριανί Σάσι και τον Γιασίν Μερία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η FIFA θα διερευνήσει το κατά πόσο ο επιφορτισμένος VAR διαιτητής Σάντρο Ρίτσι εξέτασε τις φάσεις και συμβούλευσε αναλόγως τον διαιτητή στον αγωνιστικό χώρο Βίλμαρ Ρόλνταν.
Για να μην κακίζουμε εντελώς της διεθνή συνομοσπονδία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σε αντίθεση με τα όσα (δεν) γίνονται σε αυτή τη γωνιά της πιο βόρειας αφρικανικής χώρας, η FIFA αναμένεται να προβεί σε συνέντευξη Τύπου κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ αναλύοντας τις φάσεις της επιλογής της, ενώ θα κάνει και δημόσιο απολογισμό στο τέλος της διοργάνωσης.
Το μόνο σίγουρο είναι αυτό που to10.gr έχει αναλύσει εκτενώς τους τελευταίους μήνες, ότι δηλαδή το VAR δεν είναι ικανό από μόνο του να λύσει τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν οι διαιτητές παίρνουν εντολές και έχουν την κάλυψη των παρατηρητών και των αρχιδιαιτητών και της ομοσπονδίας, αυτό θα γίνεται είτε υπάρχει η βοήθεια της τεχνολογίας είτε όχι.