Το Moneyball του Ραζβάν Λουτσέσκου

Το Moneyball του Ραζβάν Λουτσέσκου

Στην πόρτα του Φλεβάρη ο Ραζβάν Λουτσέσκου κάνει κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον από το να έχει τον ΠΑΟΚ στην κορυφή της Super League και «ζωντανό» σε τρεις διοργανώσεις.

Για τον Ραζβάν Λουτσέσκου θα υπάρχει πάντα εκείνος ο διαχωρισμός που ο ίδιος επέλεξε. Ο εξαιρετικός προπονητής και ο… άλλος: εκείνος που συχνά-πυκνά χρησιμοποιώντας τον δημόσιο λόγο του δεν ξέρει που να σταματήσει.

Χωρούν σταθερά μέσα στο ίδιο σκουφάκι, είναι κρίμα όμως ότι ο δεύτερος πολλές φορές επισκιάζει τον πρώτο. Διότι ο 55χρονος τεχνικός πέρα από κορυφαίος στην ιστορία του ΠΑΟΚ, όσο τα χρόνια περνούν εξελίσσεται σε μια ιδιαίτερη περίπτωση, case study, για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται ακόμη εδώ στα μέρη μας για το ίδιο το παιχνίδι. ‘Ενας κανονικός «μάνατζερ» που ασχολείται με όλα.

Δεν είναι πως χτυπώντας τη πόρτα του Φλεβάρη, έχει τον Δικέφαλο του Βορρά μόνο πρώτο στη βαθμολογία της Super League έπειτα από την χθεσινή του επικράτηση επί του Παναθηναϊκού και μάλιστα με την καλύτερη επίθεση (55) και την καλύτερη άμυνα (15) στο πρωτάθλημα. Δεν είναι ότι διατηρεί το club «ζωντανό» σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις με βέβαιη παρουσία στους ημιτελικούς του κυπέλου και τους «16» του Conference League. Δεν είναι καν το ποδόσφαιρο που παρουσιάζει και οι εντυπώσεις που κερδίζει από Κυριακή σε Κυριακή.

Είναι κυρίως ότι όλα αυτά τα κάνει σε μια σεζόν που σχεδόν όλοι τον είχαν χαμένο από χέρι.

Στη πρώτη δίχως τον «Ρόμπιν» του, Κριστιάνο Μπάτσι που έπειτα από έξι χρόνια αποφάσισε να τραβήξει τον δικό του δρόμο αφήνοντας «άδεια» την διπλανή θέση στον πάγκο. Δίχως υποστήριξη από κάποιο τεχνικό διευθυντή. Με τον Ιβάν Σαββίδη μόνο από το… Skype. Τον γιό του ιδιοκτήτη, τον Γιώργο -η σχέση τους πέρασε από σαράντα κύματα στην πρώτη θητεία του Ρουμάνου- σε.. απόσταση. Τους καλύτερους της περσινής σεζόν (Ντάγκλας Αουγκούστο, Ίνγκι Ίνγκασον, Κάλεντ Νάρει) να μην μένουν πια εδώ. Και δεδομένα με μικρότερο μπάτζετ σε σχέση με τον ανταγωνισμό (Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός).

Τα πήρε όλα αυτά μαζί ο Λουτσέσκου. Και δεν τα έκανε δικαιολογίες όπως εύκολα θα μπορούσε. Μοιάζει να τα χρησιμοποιεί ως πλεονεκτήματα. Με την ελευθερία κινήσεων που εγγυάται η μοναξιά του, σχημάτισε με λιγότερα από 5 εκατ ευρώ για μεταγραφές μια νέα αγωνιστική εκδοχή που πατά σε μια ενδιαφέρουσα περσινή βάση, αλλά και σε μερικές καλοκαιρινές «κλοπές».

Ελεύθερος ο Μπάμπα Ράχμαν που αλωνίζει από αριστερά (3 γκολ, 3 ασίστ). Δανεικός ο Μεϊτέ (Μπενφίκα) που αποτελεί τον μετρονόμο του στη μεσαία γραμμή. Με μόλις 450.000 ευρώ ο Οζντόεφ που μαζί με τον αναγεννημένο Τόμας Μουργκ συμπληρώνουν το τρίγωνο της μεσαίας γραμμής. Ο Κιρίλ Ντεσπότοφ τέταρτος στην παρέα Ζίφκοβιτς, Κωνσταντέλιας, Τάισον μεσο-επιθετικά. Και ένας Ρουμάνος επαγγελματίας ψυχολόγος στα αποδυτήρια για να κουράρει τους πάντες –με πρώτο τον ίδιο τον Ραζβάν.

Ο φετινός ΠΑΟΚ σκοράρει ένα γκολ κάθε 4,6 τελικές στο πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ που πήρε το νταμπλ την περίοδο 2018-2019 είχε ένα γκολ κάθε 5,3 τελικές σε μια επίδοση που πολύ λογικά είχε θεωρηθεί ως το κλειδί εκείνης της επιτυχίας! Το ένα γκολ κάθε 4,6 τελικές δεν το συναντάς γενικώς, ακόμη και σε πρωταθλήματα με μεγάλες αγωνιστικές ανισότητες όπως το ελληνικό. Η δεύτερη της βαθμολογίας ΑΕΚ ας πούμε πετυχαίνει ένα γκολ κάθε 7,8 ενώ ο Ολυμπιακός που παραδοσιακά σκοράρει αρκετά φέτος μετά ένα γκολ κάθε 7.1 προσπάθειες.

Θα μπορούσε να είναι ένα γεγονός τυχαίο, πατώντας στη «ρέντα» ενός καλού σέντερ φορ, ή ενός συνόλου που εκμεταλλεύεται καλύτερα από τα άλλα τις ειδικές κατηγορίες των γκολ (στημένες μπάλες, πέναλτι κλπ). Δεν μοιάζει όμως τέτοιο γιατί ο Λουτσέσκου έχει επιλέξει να χτίσει μια ομάδα που σκοράρουν με μεγάλη συνέπεια σχεδόν όλοι. Στην μεγάλη εικόνα –πρωτάθλημα, κύπελλο, Ευρώπη- οι Θεσσαλονικείς έχουν ως τώρα είκοσι διαφορετικούς σκόρερ.

Οι οκτώ εξ αυτών- όσοι αγωνίζονται από τη μεσαία γραμμή και μπροστά- μάλιστα του δίνουν και καταλαβαίνει: 12 γκολ ο Ζίφκοβιτς, 11 ο Ντεσπότοφ, 9 ο Μουργκ, 8 ο Τόμας, 8 ο Κωνσταντέλιας, 6 Οζντόεφ, 5 Σβαμπ, 4 Τάισον. ΠΑΟΚ δεν σκοράρει πολύ διότι είναι εύστοχος σε μια συγκυρία από εκείνες που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο, αλλά γιατί δείχνει να έχει «χτιστεί» πάνω στην ιδέα αυτής της ικανότητας. Στο να στελεχωθεί με παίκτες που έχουν αυτή την ικανότητα.

Ο Μουργκ στην Super League σκοράρει ένα γκολ κάθε 2,25 τελικές (8/18), ο Ντεσπότοφ ένα κάθε 2,7 τελικές (9/24), ο Ζίφκοβιτς ένα γκολ κάθε 4 (6/24) όπως και ο Οζντόεφ (5/20), ο Τόμας έχει ένα γκολ κάθε 4,8 (5/24). Και ο μοναδικός που το πάει για… μετεξεταστέος, ο Τάισον (1/20); Μετρά 9 ασίστ και είναι μάλλον ο καλύτερος παίκτης της χρονιάς για τον ΠΑΟΚ: Το πάει για MVP στα 36 του. Μοιάζει ιδέα προπονητή…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ