Οι πέντε αποχωρήσεις και τα συμβόλαια που «γλίτωσε» η ΑΕΚ υπερκαλύπτουν το ποσό της αγοράς του Μάρκο Λιβάγια από την Λας Πάλμας αλλά και τα χρήματα για τη συμφωνία με το νέο προπονητή της Μαρίνο Ουζουνίδη
Ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Από εκείνες που τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δίνουν μια άλλη διάσταση στις ως τώρα επιλογές της ΑΕΚ. Της πρωταθλήτριας που αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την πετυχημένη συνταγή, που την οδήγησε στην πιο επιτυχημένη σεζόν των τελευταίων 24 ετών.
Τι γράφει λοιπόν ως εδώ το κοντέρ; Πως η Ένωση μέσα σε ένα δεκαήμερο, «έχασε» τους Χριστοδουλόπουλο, Γιόχανσον, Αραούχο, Ανέστη σε ότι αφορά στο ρόστερ της, και βέβαια ότι αποφάσισε να προχωρήσει και σε αλλαγή προπονητή κλείνοντας τον «δεύτερο» κύκλο του Μανόλο Χιμένεθ σε φόντο κιτρινόμαυρο. Την ίδια στιγμή κατάφερε αφενός να συμφωνήσει με τον Μαρίνο Ουζουνίδη, που δικαίως θεωρείται το καλύτερο «όνομα» Έλληνα προπονητή αυτής της εποχής, αλλά βεβαίως κατάφερε να κρατήσει και τον Μάρκο Λιβάγια που τη σεζόν που πέρασε ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στο χορτάρι.
Η αγορά του Λιβάγια από την Λας Πάλμας στοίχισε 1.8 εκατ ευρώ. Το συμβόλαιο του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου ήταν της τάξης των 270.000 ευρώ. Ο Χιμένεθ έπαιρνε 600.000 ευρώ τον χρόνο. Ο Γιόχανσον 400.000 ευρώ τον χρόνο. Αντίστοιχα το συμβόλαιο του Ανέστη ήταν της τάξης των 180.000 ευρώ, ενώ ο δανεισμός του Αραούχο έβαζε την ΑΕΚ στην υποχρέωση να καλύπτει το ποσό των 600.000 ευρώ στον Αργεντινό επιθετικό. Συνολικά λοιπόν από εκείνους που αποχώρησαν η Ένωση, «γλίτωσε» μια επιβάρυνση της τάξης των 2 εκατ ευρώ (2.050.000 ευρώ, για την ακρίβεια) δίχως να υπολογίζεται η εφορία στις συνεργασίες αυτές.
Στην πραγματικότητα λοιπόν κάνοντας τη σχετική σύγκριση καταλαβαίνει κανείς πως η εξοικονόμηση αυτών των χρημάτων είναι που… πλήρωσε την Λας Πάλμας για τον Κροάτη επιθετικό. Η πεντάδα Λάζαρος, Ανέστης, Γιόχανσον, Χιμένεθ και Αραούχο και η αποχώρηση τους, «έβγαλε» το ποσό για την αγορά του Μάρκο Λιβάγια. Πόσα χρήματα χρειάζονταν η ΑΕΚ για να κρατήσει αυτούς τους 5; Ο Λάζαρος στον Ολυμπιακός υπέγραψε με «εγγυημένα» 550.000 ευρώ. Ο Χιμένεθ ζητούσε κάπου στο εκατ ευρώ, αλλά λογικά θα τα έβρισκε με την Ένωση και με κάτι λιγότερο (850.000 ευρώ).
Ο Γιόχανσον ζητούσε 600.000 ευρώ (το συμβόλαιο του Μάνταλου, που για τους πρωταθλητές είναι κάτι σαν μονάδα μέτρησης καθώς συχνά πυκνά διάφοροι ποδοσφαιριστές το επικαλούνται). Ο Ανέστης ήθελε και εκείνος μια αύξηση που θα ανέβαζε τις αποδοχές του κοντά στις 300.000 ευρώ, ενώ για τον Αραούχο η Λας Πάλμας ζητά 4-5 εκατ ευρώ προκειμένου να τον παραχωρήσει. Αφήνοντας τον Αργεντινό έξω από την συζήτηση, μιας και το ποσό αυτό που απαιτεί η μεταγραφή του απλά δεν το συζητά η ΑΕΚ, καταλαβαίνει ότι η ανανέωση των τεσσάρων το κόστος των 2.050.000 ευρώ το ανέβαζε στα 2.300.000 ευρώ μόνο για συμβόλαια.
Ο Ουζουνίδης τα βρήκε με τους πρωταθλητές στις 400.000 ευρώ, άρα μαζί με το 1.800.000 του Λιβάγια το έξοδο ανεβαίνει στα 2.200.000 ευρώ. Ακόμη και έτσι λοιπόν, και με τους δύο στην εξίσωση η ΑΕΚ κέρδισε και 100.000 ευρώ.
Προσοχή: δεν παριστάνουμε τους λογιστές ούτε ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι υποχρεωμένος να δίνει λογαριασμό σε κανέναν για τις επιλογές που «προκρίνει» σε ότι αφορά στο μπάτζετ του κλαμπ. Κανείς ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να δίνει εξηγήσεις για αυτά. Όμως αυτό το καλοκαίρι η ΑΕΚ είχε ανάγκη να επενδύσει πάρα πολύ στην ομοιογένεια της, με θέα στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ προκειμένου να μπει στους ομίλους και να βάλει στα ταμεία της 35 εκατ ευρώ.
Η ομοιογένεια της, σε σχέση με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ ήταν ένας από τους λόγους που τις έδωσαν το πρωτάθλημα. Με τόσες αλλαγές προφανώς αυτό το πλεονέκτημα χάνεται. Από την άλλη, σίγουρα δεν είναι λογικό όταν τα έσοδα ανεβαίνουν να μην ανεβαίνει και το μέγεθος της επένδυσης. Η ΑΕΚ για την πορεία της στο Γιουρόπα Λιγκ την σεζόν που τελείωσε έβαλε στα ταμεία της ένα ποσό περί τα 10 εκατ ευρώ. Ποσό που υπερκάλυψε το περσινό της μπάτζετ. Φέτος πάει για τα 35 εκατ ευρώ του Τσάμπιονς Λιγκ. Χάνοντας τους πρωταγωνιστές της, ρισκάρει πάρα πολλά… Περισσότερα από ότι θα προέβλεπε κάποιος ψύχραιμος παρατηρητής της κατάστασης για ένα κλαμπ που ολοένα και «μεγαλώνει».