Οι πρώτες μεταγραφές φέρνουν και τις πρώτες φουρτούνες στον ΠΑΟΚ
Ο Πεντακοσάρικος είναι γνωστό ότι είναι λαρτζ. Δεν είναι τσίπης σαν τον Βασιλάκη τον Δεκάρικο, να τα λέμε αυτά και να τα γράφουμε. Πριν τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, σας είχαμε αναλύσει το διοικητικό μπάχαλο που επικρατεί στον πρωταθλητή του χόρτου (του πράσινου χόρτου, γιατί στο άλλο χόρτο η μάχη για τον τίτλο είναι σκληρή), στην ομάδα με τους περισσότερους βαθμούς και τα λιγότερα ματς, στην ομάδα που έπεσε θύμα ολοκαυτώματος χειρότερο απ’ αυτό των Ναζί, όπως μας αποκάλυψε ο προπονητής της.
Εντάξει, όλοι καταλάβαμε. Δε χρειάζεται και πολύ μυαλό. Το βλέπεις και το ακούς πλέον παντού. Ο ΠΑΟΚ, λέει, έκλεισε τον Σρνα. Παιχτούρα από τις λίγες στα νιάτα του. Οι παλαιότεροι στο μάνατζερ (στο ηλεκτρονικό παιχνίδι), ξεκινούσαμε τις μεταγραφές της Ανω Ραχούλας που αναλαμβάναμε τσιμπώντας από τη Σαχτάρ τον Ρατς αριστερά και τον Σρνα δεξιά. Δίδυμο που σε πήγαινε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ…
Τέλος πάντων. Εκλεισε, λέει ο Σρνα, αλλά δεν ανακοινώνεται. Και πώς να ανακοινωθεί δηλαδή, αν δε συμφωνήσει ο Ιβάν Σαββίδης; Περιμένουν, λέει, την απάντησή του μεγαλομέτοχου, για να κλείσει την καριέρα του ο Σρνα στον ΠΑΟΚ έπειτα από την εισήγηση που έκανε ο μπαμπάς Λουτσέσκου στον υιό Λουτσέσκου με τη σύμφωνη γνώμη του κοινού φίλου και πρώην υπαλλήλου της Σαχτάρ Ντόνετσκ όπου έκανε διεθνείς σχέσεις Λούμπος Μίχελ. Μια ωραία ατμόσφαιρα.
Βέβαια ο Μίχελ έχει παραιτηθεί από τα πέρυσι, αλλά αφού μιλάει μια χαρά τα ρώσικα, δεν τον διώχνει ο Ιβάν. Την ίδια στιγμή όμως, ο ΠΑΟΚ είναι σε αναζήτηση τεχνικού διευθυντή και εξετάζει διάφορες περιπτώσεις. Πότε θα κλείσει, πότε θα αξιολογήσει το υπάρχον υλικό, πότε θα συνεννοηθεί με τον προπονητή, πότε θα κάνει τις εισηγήσεις του, αυτά είναι μάλλον ασήμαντες λεπτομέρειες.
Αλλωστε στον ΠΑΟΚ είναι γεγονός ότι οι διοικούντες ξέρουν καλύτερα από τον καθένα να παίζουν την… κολοκυθιά πετώντας τις ευθύνες δεξιά και αριστερά. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο πλερώνων Ιβάν δε ζητάει λογαριασμό και ευθύνες.
Δείτε για παράδειγμα τι συμβαίνει με τις περίφημες ακαδημίες του ΠΑΟΚ. Ακαδημίες για τις οποίες ξοδεύονται περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ ετησίως τα τελευταία χρόνια και ουσιαστικά δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα πραγματικά αξιόλογο. Οι τελευταίοι παίκτες που προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα και κατόρθωσαν να βρουν θέση, το κατάφεραν πριν το 2012 και την έλευση (των εκατομμυρίων του) Σαββίδη: Πέλκας, Κάτσε, Κίτσιου, είναι οι χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις και η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα ο μεταξύ πάγκου και εξέδρας Κουλούρης.
Και η κορυφή του παγόβουνου; Ο Κώστας Δημητρίου, την απόκτηση του οποίου ανακοίνωσε σήμερα με κάθε επισημότητα η Βασιλεία. Ο 19χρονος διεθνής με τις «μικρές» εθνικές ομάδες αμυντικός δεν ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον ΠΑΟΚ, καθώς η προσφορά που του έγινε κρίθηκε απελπιστικά μικρή.
Ετσι ο Δημητρίου επέλεξε τον δρόμο της… ξενιτιάς σε μια ομάδα που διακρίνεται για τη στήριξή της στους νέους ποδοσφαιριστές, τους οποίους αναδεικνύει και στη συνέχεια «μοσχοπουλάει» στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους.
Τα παραδείγματα άφθονα: Γιαν Σόμερ (τερματοφύλακας, Γκλάντμπαχ), Φάμπιαν Σαρ (αριστερός οπισθοφύλακας, Λα Κορούνια), Μάνουελ Ακανζί (αμυντικός, Ντόρτμουντ), Μοχάμεντ Ελνενί (μέσος, Αρσεναλ), Γκρανίτ Τσάκα (μέσος, Αρσεναλ), Ιβάν Ράκιτιτς (μέσος, Μπαρτσελόνα), Σερνταν Σακίρι (ακραίος επιθετικός, Στόουκ Σίτι), Μοχάμεντ Σαλάχ (επιθετικός, Λίβερπουλ), Μπριλ Εμπολό (επιθετικός, Σάλκε).
Η Βασιλεία έχοντας κερδίσει 13 τίτλους στα 17 τελευταία πρωταθλήματα Ελβετίας, έπειτα από 8 σερί πρωταθλήματα έχασε την πρωτιά εφέτος από τους Γιουνγκ Μπόις και φιλοδοξεί να επιστρέψει άμεσα στην κορυφή.
Αλλά ξεφύγαμε, για τον Δημητρίου λέγαμε και για το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ τον άφησε να φύγει ουσιαστικά ελεύθερο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη μανατζερική πιάτσα, ο ΠΑΟΚ φέρεται να είχε προτείνει στον νεαρό διεθνή συμβόλαιο με αποδοχές κοντά στις 50.000 ευρώ ετησίως, ενώ η Βασιλεία του πρόσφερε τετραετές συμβόλαιο που θα του αποφέρει συνολικά 800.000 ευρώ!
Με δεδομένο ότι σήμερα που μιλάμε, υπάρχει στο τραπέζι συμβόλαιο 500.000 ευρώ για τον 37χρονο Σρνα, ο οποίος θα είναι αναπληρωματικός του Μάτος, αποδεικνύεται ότι στον ΠΑΟΚ είναι ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ’ αλεύρι.
Φυσικά δε φταίει κανείς για την απώλεια του ποδοσφαιριστή. Ούτε ο νέος διευθυντής ακαδημιών, ούτε ο παλιός, ούτε ο τεχνικός διευθυντής, ούτε ο προπονητής, ούτε οι συμβουλάτορες που «βολεύονται» ανοίγοντας μέτωπα χωρίς κανένα ουσιαστικό νόημα.
Ολες οι ομάδες βρέθηκαν κάποια στιγμή απέναντι από κάποιους ατζέντηδες που θεώρησαν ότι τους «έριξαν», όλες όμως βρίσκουν τον τρόπο να κάνουν τη δουλειά τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ατζέντης του Δημητρίου είναι ο Αντώνης Αποστολόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο της επικοινωνιακής πολιτικής του ΠΑΟΚ.
Το δε εκπληκτικό είναι ότι με τον τρόπο που κινείται ο Δικέφαλος, όλη η ευθύνη καταλήγει στον ίδιο τον Ιβάν Σαββίδη γύρω από την τσέπη του οποίου έχει στηθεί ένα πραγματικό πανηγύρι…