Τι πρέπει να κάνουν οι Big 4 στην Ευρώπη για να βγάλουμε το κεφάλι πάνω από το νερό

Ακριβώς 24 ελληνικά ματς στη φάση των ομίλων. Και μπόλικες πιθανότητες ακόμη και για τρία εισιτήρια Φλεβάρη. Η Big 4 έχει μια… δουλειά να κάνει. Όχι για τους άλλους. Για την ίδια…

Σέντρα λοιπόν απόψε για την ελληνική Big 4 στα κύπελλα Ευρώπης και η αλήθεια είναι πως αυτή η μαζική συμμετοχή μας έλλειψε: Έπαψε πολλά χρόνια να θεωρείται δεδομένο πως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ θα επιχειρούν ταυτόχρονα στα κύπελλα Ευρώπης μόλις βγάλουν τα κοντομάνικα. Και αυτή η διαπίστωση εξηγεί πολλά περισσότερα από την αναμονή σε τούτη την αφετηρία.

Εξηγεί πως φτάσαμε στο σημείο να είμαστε σήμερα στο Νο19 του διεθνούς ranking έχοντας χάσει την ουσιαστική μας επαφή με το γόητρο και το χρήμα του Champions League, αλλά και την ίδια συμμετοχή στην κεντρική σκηνή του ποδοσφαίρου. Μην πάτε μακριά άλλωστε: Έπειτα από επτά χρόνια επιστρέφει απόψε σε φάση ομίλων ο Παναθηναϊκός και η νταμπλούχος ΑΕΚ είναι ένα κλαμπ που πέρσι δεν είχε καν δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά με βάση την τελική της κατάταξη στο πρωτάθλημα του ΄22.

Κάπως έτσι γνωρίζουμε προκαταβολικά ότι του χρόνου η κατάσταση θα είναι χειρότερη: Διότι ότι και να συμβεί φέτος, το επόμενο καλοκαίρι
– Ο πρωταθλητής θα αρχίσει από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League.
– Ο Κυπελλούχος θα παίξει στον πρώτο προκριματικό του Europa League.
– Ο 2ος και ο 3ος του πρωταθλήματος στον 2ο προκριματικό του Conference League.

Τα πέντε φετινά εισιτήρια θα γίνουν τέσσερα. Και αν η προσπάθεια που ξεκινά απόψε δεν φέρει κάτι μεγάλο, τότε αυτό θα παραμείνει ως δεδομένο και για τη σεζόν 2025-26.

Τι ψάχνουμε; Την προνομιούχο 15η θέση (δίνει 5 ευρωπαϊκά εισιτήρια), που αυτή τη στιγμή την κρατούν οι Νορβηγοί με 3,500 βαθμούς περισσότερους από τους δικούς μας (23,125) στην συγκομιδή της τελευταίας πενταετίας.

Πέρσι με μοναδικό εκπρόσωπο τον Ολυμπιακό στους ομίλους (ήταν η 12η σερί συμμετοχή, πάει για την 13η) μαζέψαμε μόλις 2,125 άρα προφανώς ο καθένας αντιλαμβάνεται και τον συντελεστή δυσκολίας. Αντικειμενικά και αν κάποιος ρομαντικός πίστευε ότι το ποδόσφαιρο μας λειτουργεί με σχέδιο θα έλεγε πως φέτος ο στόχος είναι η Ελλάδα να «μαζέψει» τη διαφορά προκειμένου του χρόνου να κάνει την τελική της αντεπίθεση για την επιστροφή της στο σημείο από όπου ξεκινήσαμε φέτος.

Υπάρχει όμως ένα πλεονέκτημα για τους Big 4 που κλείνει το… μάτι και που σίγουρα δεν μπορεί να το παραβλέψει κανείς. Αυτό που υπενθυμίζει πως είμαστε οι μοναδικοί σε αυτό το «καζάνι» που συνεχίζουμε με τέσσερις ομάδες. Οι Νορβηγοί, το Ισραήλ (25, 625- 16η ) και η Πολωνία (22,375- 21η ) έχουν 2/4 σε σχέση με ότι ξεκίνησαν. Η Ουκρανία (25,600- 17η) είναι 2/5 και η Κροατία (22,525- 20η) με μια ομάδα από τις τέσσερις που ξεκίνησαν, ενώ οι Τσέχοι (25,050-18οι) συνεχίζουν με 3/4. Αυτό το 4/5 της Ελλάδας είναι asset, ειδικά από τη στιγμή που εξαιρώντας την ΑΕΚ που έχει μπλέξει σε έναν όμιλο δίχως προηγούμενο (Άγιαξ, Μαρσέιγ, Μπράιτον) οι άλλοι τρεις έχουν πραγματικά πολλές πιθανότητες να συνεχίσουν τον Φλεβάρη.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να βάλει από «κάτω» την άπειρη Μπάτσκα Τόπολα, ο Παναθηναϊκός τη Μακάμπι Χάιφα και ο ΠΑΟΚ να τα καταφέρει με την Ελσίνκι και την Αμπερντίν: Δεν είναι δεδομένο, αλλά τέλος πάντων δεν το λες και βουνό να έχουμε τρεις ομάδες έστω στο Conference League με την αλλαγή του χρόνου. Ειδικά ο Παναθηναϊκός με τη Μακάμπι δίνει ένα ζευγάρι που αν η ομάδα του Γιοβάνοβιτς τα καταφέρει, οι Ισραηλινοί μένουν δίχως ομάδα για τη συνέχεια.

Σε αυτά τα 24 ματς των ομίλων χρειαζόμαστε νίκες. Χρειαζόμαστε βαθμούς. Χρειαζόμαστε ομάδες που ακόμη και αν σύντομα καταλάβουν ότι το πράγμα δεν πάει όπως το θέλουν, να μην σταματήσουν. Και το χρειαζόμαστε από όλους. Επιβάλλεται ένα μίνιμουμ που έστω θα «μαζέψει» τη διαφορά. Την επόμενη φορά λοιπόν μην πανηγυρίσεις το γκολ που δέχτηκε ομάδα που δεν υποστηρίζεις. Διότι με έναν τρόπο, το δέχεται και η… δική σου.

Η βαθμολογία της UEFA:

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από