Έρευνα-σοκ στην Ισπανία: 170 εκατ ευρώ η… χασούρα από τα πειρατικά- Τι γίνεται στην Ελλάδα

Το Παρατηρητήριο Πειρατείας και Καταναλωτισμού Ψηφιακών Μέσων ανέφερε πως το 20% των αγώνων της La Liga παρακολουθούνται από πειρατικά μέσα

Σοκ και δέος από το αποτέλεσμα της έρευνας που θέλει τα τηλεοπτικά κανάλια που έχουν τα δικαιώματα μετάδοσης της La Liga να χάνουν 170 εκατ ευρώ ετησίως από τις «πειρατικές» μεταδόσεις. Συγκεκριμένα, το Παρατηρητήριο Πειρατείας και Καταναλωτισμού Ψηφιακών Μέσων ανέφερε πως το 20% των αγώνων που παρακολουθούνται στη χώρα είναι από πειρατικά Μέσα, με 5,2 εκατομμύρια παράνομες μεταδόσεις να καταγράφονται μόνο μέσα στο 2022! Η διαφορά σε σχέση με το 2018 είναι στο 11% προς τα κάτω, ωστόσο από πέρυσι έχει παρατηρηθεί μείωση μόλις 1%.Και σε αυτές τις περιπτώσεις; Όταν χάνουν τα κανάλια, χάνει την αξία του και το προίόν άρα κατ επέκταση και οι ομάδες.

Το ζήτημα της πειρατείας οπτικοακουστικού περιεχομένου, αποτελεί πονοκέφαλο διεθνώς: Σύμφωνα με μελέτη πολυεθνικής συμβουλευτικής εταιρείας, η πειρατική μετάδοση αθλητικών γεγονότων κοστίζει στην παγκόσμια οπτικοακουστική βιομηχανία περίπου 26,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Το ζητούμενο φυσικά είναι να καταστεί δυνατή η άμεση διακοπή της προβολής των αθλητικών διοργανώσεων τη στιγμή που μεταδίδονται, δεδομένου ότι η αξία τους βρίσκεται μόνο στη ζωντανή μετάδοσή τους και ελαχιστοποιείται όταν αυτή ολοκληρωθεί. Όσοι τρέχουν την πειρατική κούρσα όμως είναι σταθερά είναι βήμα εμπρός από εκείνους που τους καταδιώκουν.

Διαβάστε επίσης: Η ιδέα του Μαρτίνεθ που έφερε… πίσω τον Μασούρα και τα δύο «επτάρια» που δείχνουν τη μεγάλη διαφορά

Και όσα για τα δικά μας; Στην Ελλάδα, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας (3166/2003), όσοι αποκτούν πρόσβαση μέσω ενός αποκωδικοποιητή που έχουν προμηθευτεί στη «μαύρη» αγορά, για παράδειγμα, σε αθλητικές διοργανώσεις, βρίσκονται αντιμέτωποι με φυλάκιση τουλάχιστον ενός μηνός και χρηματική ποινή από 500 έως 15.000 ευρώ. Επίσης, εάν ο πάροχος οπτικοακουστικού περιεχομένου κινηθεί νομικά κατά του παράνομου χρήστη, προβλέπεται η επιβολή, ως διοικητικής κύρωσης, προστίμου έως 300.000 ευρώ.

Βάσει των εκτιμήσεων και των στοιχείων για την πειρατεία στη συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα προκύπτει ότι: 1) Σε περίπου 900.000 υπολογίζονται οι χρήστες που λαμβάνουν παράνομα υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας. 2) Η απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο φτάνει τα 30 – 35 εκατ. ευρώ (Πηγή: desktop research IPTV). 3) Τα ετήσια έσοδα των «πειρατών» στην Ελλάδα ανέρχονται σε 90 εκατ. ευρώ (Πηγή: desktop research IPT). Αν αναλογιστεί κανείς ότι η συνδρομητική τηλεόραση στη χώρα μας έχει περί τους 1,5 εκατ. νόμιμους συνδρομητές συνολικά, γίνεται αντιληπτό ότι η πειρατεία καθίσταται με διαφορά ο Νο 1 παίκτης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από