Conference League: Η μεγάλη συζήτηση που άνοιξε η πρόκριση του ΠΑΟΚ

Conference League: Η μεγάλη συζήτηση που άνοιξε η πρόκριση του ΠΑΟΚ

Το νεοσύστατο Conference League και οι κουβέντες δίχως νόημα γύρω του.

Εις το όνομα του Conference League η συζήτηση που εξελίσσεται από το βράδυ της Πέμπτης στην ποδοσφαιρική Ελλάδα μετά το επίτευγμα της πρόκρισης του ΠΑΟΚ –με δύο νίκες- στους προημιτελικούς της νεοσύστατης διοργάνωσης. Προφανώς, λογικό. Στα μέρη μας δεν απολαμβάνουμε συχνά τέτοια προνόμια: Έχει να συμβεί από το 2003 μια πρόκριση στους προημιτελικούς. Στον δε ΠΑΟΚ έγινε μόνο μια φορά, στο μακρινό 1974. Καμία έκπληξη λοιπόν για το θέμα της κουβέντας.

Οι προεκτάσεις είναι που μοιάζουν παράξενες. Διότι λες και ξαφνικά ανακαλύψαμε την πενικιλίνη. Είναι «ταιριαστή με τα κυβικά μας η τρίτη τη τάξει διοργάνωση της UEFA», λέει. Είναι «ένα μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι», λέει. Και μήπως τελικά κάνει λάθος ο Ολυμπιακός, η μοναδική ομάδα της χώρας που παίρνει στα σοβαρά τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, που «επιμένει να ψάχνει το παραπάνω είτε μέσω του Champions League, είτε μέσω του Europa League»; Και να τα λένε οι οπαδοί στα social media, δικαιολογείται. Το να τα λένε όμως επαγγελματίες δημοσιογράφοι και τέλος πάντως άνθρωποι που θεωρητικά ξέρουν δύο πράγματα παραπάνω, είναι πραγματικά απογοητευτικό. Ου μην και τίποτα χειρότερο.

Άλλο επίπεδο

Σαφώς το Conference League έχει μικρότερο συντελεστή δυσκολίας από τις άλλες δύο διοργανώσεις. Ουσιαστικά άλλωστε για αυτό δημιουργήθηκε από την UEFA. Για να ανεβάσει το αγωνιστικό επίπεδο του Europa League. Για να απομακρύνει μπόλικους από εκείνους που δεν έχουν δυνατότητες να σταθούν στο ψηλότερο σκαλοπάτι. Όπως σαφώς με λίγη τύχη στις κληρώσεις δημιουργείται ένα καλό πεδίο πιθανοτήτων για μια ενδιαφέρουσα διαδρομή σαν αυτή που σχηματίζει με συνέπεια ο ΠΑΟΚ (που για να φτάσει εδώ απέκλεισε την 3η ομάδα της Δανίας και τη 5η του Βελγίου). Και αν η βαλίτσα πάει μακριά σχηματίζεται και ένα σχετικά καλό έσοδο: Ο Δικέφαλος αυτή τη στιγμή έχει βάλει στα ταμεία του κάπου 10 εκατ ευρώ. Όχι άσχημα.

Το κόστος

Όλο αυτό όμως δεν μπορείς να το προσχεδιάσεις. Και σίγουρα δεν μπορεί να αποτελέσει στόχο για κανένα club πρωταθλητισμού. Για να συμμετάσχεις στο Conference League πρέπει πριν να έχεις χάσει το πρωτάθλημα και φυσικά να αντιμετωπίσεις τις αναταράξεις μιας τέτοιας εξέλιξης. Και η απώλεια του πρωταθλήματος δεν είναι μόνο γόητρο ή ένας τίτλος λιγότερος. Είναι η υποχρέωση να αλλάξεις τα οικονομικά σου δεδομένα. Να προσαρμοστείς σε ένα πολύ πιο περιορισμένο μπάτζετ με βάση το FFP, όταν ο βασικός ανταγωνιστής σου –εκείνος δηλαδή που κέρδισε το πρωτάθλημα- μπορεί να σκαρφαλώσει σε άλλα οικονομικά μεγέθη βάζοντας εξ αρχής τις βάσεις για να κατακτήσει και το επόμενο.

Η αλήθεια των αριθμών

Μεταξύ μας: Είναι ντροπή για το ελληνικό ποδόσφαιρο ότι το νο2 του, μια ομάδα πρωταθλητισμού δηλαδή, αγωνίζεται απευθείας στο Conference League. Και είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι πέραν του Ολυμπιακού κανείς άλλος εδώ και χρόνια δεν συνεισφέρει ουσιαστικά στην «ειδική βαθμολογία» της χώρας. Ο φετινός ΠΑΟΚ και οι 13000 βαθμοί του είναι εξαίρεση. Συνολικά στην πενταετία η βαθμολογία του στην Ευρώπη είναι 25.000. Δηλαδή τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια μαζί μόλις 12.000. Η βαθμολογία της πενταετίας της ΑΕΚ είναι 20.000. O Ολυμπιακός έχει 41.000 σχεδόν δηλαδή όσο οι δύο άλλοι μαζί. Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό πως φτάσαμε πέρσι το καλοκαίρι στο 20 του ranking: Ο Ολυμπιακός τη τελευταία 10ετία έχει συνεισφέρει 100.000 βαθμούς. Ο ΠΑΟΚ 54.500, η ΑΕΚ 21.000, ο Παναθηναϊκός 11.000 και ο Άρης 5.000. Ο Ολυμπιακός 100.000 και οι άλλοι τέσσερις μαζί 90.500. Για αυτό φτάσαμε εδώ…

Και οι αποδείξεις

Τα έσοδα από τα κύπελλα Ευρώπης στη σημερινή μορφή του ελληνικού ποδοσφαίρου –ειδικά με τη συνθήκη covid- είναι περισσότερα από όλα τα υπόλοιπα έσοδα μαζί. Πρέπει κάποιος να είναι αφελής για να πιστέψει ότι μπορεί στα αλήθεια μια ομάδα να βάλει στο σημάδι της λοιπόν τη συμμετοχή σε μια διοργάνωση που εκ των πραγμάτων όχι μόνο θα τη ζημιώσει αλλά με έναν τρόπο θα ναρκοθετήσει και το μέλλον της. Ο Ολυμπιακός χάνοντας φέτος τους ομίλους του Champions League υποχρεώθηκε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 10 εκατ ευρώ. Η ΑΕΚ ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5 εκατ ευρώ μιας και αποκλείστηκε από τα προκριματικά το καλοκαίρι. Και ο ΠΑΟΚ έκανε 5 εκατ ευρώ αύξηση τον Δεκέμβρη για να κλείσει τον κύκλο του 2021.

Οι δρόμοι

Πως φτάνεις στο Conference League σαν πρωταθλητής; Με δύο τρόπους. Είτε αν αποκλειστείς στα προκριματικά του Champions League και έπειτα στα playoffs του Europa League. Είτε αν τερματίσεις τρίτος στον όμιλο σου στο Europa League. Ουσιαστικά δηλαδή με την προϋπόθεση να έχεις αποτύχει μέσα στην ίδια σεζόν σε τουλάχιστον δύο προηγούμενους ευρωπαϊκούς στόχους. Τους ομίλους του Champions League και τα έσοδα άνω των 30 εκατ ευρώ. Και τους ομίλους του Europa League που για την ιστορία η 2η θέση τους  εξασφαλίζει περισσότερα έσοδα από μια παρουσία στους «8» του Conference League.

Τι έπρεπε να κάνει;

Ο Ολυμπιακός δηλαδή φέτος έπρεπε να αποκλειστεί από τη Λουντογκόρετς και μετά από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας για να βρεθεί απευθείας στους ομίλους του Conference. Σκέφτεστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Ή έπρεπε να μείνει τρίτος στο γκρουπ του Europa League, στο οποίο ξεκίνησε με δύο νίκες (Αντβέρπ, Φενέρμπαχτσε) διεκδικώντας την πρώτη θέση και την απευθείας πρόκριση στους «16» του θεσμού. Τι έπρεπε δηλαδή να κάνει ακριβώς; Να προσπαθήσει να βγει τρίτος; Και πως γίνεται ένα τέτοιο πράγμα; Είπαμε να τα λένε όλα αυτά άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πολλά στο ποδόσφαιρο είναι θεμιτό.

Τα μεγέθη

Η Άιντραχτ του άρπαξε την πρώτη θέση στον όμιλο του Europa League και την απευθείας πρόκριση στους «16». Η Άιντραχτ που σήμερα είναι στους «8» της διοργάνωσης έχοντας αποκλείσει τη Μπέτις. Η Αταλάντα τον άφησε εκτός στα νοκ άουτ του Φλεβάρη, που επίσης σήμερα είναι στους «8» και ένα από τα βασικά φαβορί για την κατάκτηση της διοργάνωσης. Ο Ολυμπιακός σε μια χρονιά που δεν ήρθε κάτι μεγάλο στην Ευρώπη απέκλεισε τη Φενέρ, απέκλεισε την Αντβέρπ που είναι πάνω από την Γάνδη στη βαθμολογία του βελγικού πρωταθλήματος. Πέρσι απέκλεισε επί της ουσίας τη Μαρσέιγ στον όμιλο του Champions League. Την ομάδα δηλαδή που πρέπει να αποκλείσει ο ΠΑΟΚ για να φτάσει στους ημιτελικούς του Conference. Τι ακριβώς λοιπόν να συγκρίνουμε;

Έτυχε

Ο Δικέφαλος του Βορρά δεν είχε ποτέ στόχο το κάτι παραπάνω στο Conference League. Το καλοκαίρι ο Ραζβάν Λουτσέσκου υποσχέθηκε το πρωτάθλημα στο κοινό της ομάδας. Όσο ήταν «μέσα» στο κόλπο μέχρι τον Νοέμβρη, ο Δικέφαλος δεν ασχολούνταν με την Ευρώπη. Το ίδιο θα έκανε αν ήταν μέσα στο κόλπο και τον Φλεβάρη. Δεν επένδυσε ποτέ στο Conference League. Βρήκε σε αυτό έναν τρόπο να «σώσει» τη χρονιά και μπράβο του. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί τις μπαρούφες που κυκλοφορούν από χθες…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ