Σε αντίστροφη μέτρηση Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ για την πιο σημαντική φετινή βραδιά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για εκείνη που θα δείξει και θα αποδείξει αν θα διατηρήσουμε βάσιμες ελπίδες να βγάλουμε το κεφάλι πάνω από το νερό της καταδικαστικής 18ης θέσης στο UEFA ranking ή αν θα παραμείνουμε εκεί επιτρέποντας στους υπόλοιπους να μας θυμούνται κοιτάζοντας τις… μπουρμπουλήθρες.
Ολυμπιακός-Αταλάντα και ΠΑΟΚ-Μίντιλαντ σερβίρει το αυριανό μενού. Και δεν είναι μόνο το ιδεατό σενάριο για 2Χ2 προκρίσεις. Είναι το «κάθε τι» που μπορεί να προκύψει ως μικρό κέρδος.
Έστω ένα αποτέλεσμα. Διότι η 18η θέση του ranking σε απλά ελληνικά σημαίνει (ξανά) 4 ευρωπαϊκά εισιτήρια για τις ελληνικές ομάδες τη σεζόν 2023-24. Όπως σημαίνει και πρωταθλητής στα προκριματικά του Champions League από τον πρώτο προκριματικό γύρο σε μια λεπτομέρεια που θα την καταλάβουμε καλύτερα αυτό το καλοκαίρι: Το πρώτο της εφαρμογής.
Ακόμη και για… καμαριέρες
Δεν αγωνίζονται αύριο μόνο ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ. Δεν πατάνε χορτάρι μόνο οι δικές τους φιλοδοξίες πρόκρισης. Έρχεται μια βραδιά που με έναν τρόπο θα καθορίσει την επόμενη ευρωπαϊκή διετία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Και θα ήταν σπουδαίο, αυτό το συμπέρασμα να μην ανήκει μόνο σε εκείνους που αρέσκονται να κοιτάζουν με προσοχή τους αριθμούς. Θα ήταν σπουδαίο να το καταλάβει ο καθένας. Ακόμη και εκείνοι που εδώ στα μέρη μας απολαμβάνουν προνόμια σπέρνοντας τον «διχασμό» και μετατρέποντας αξιώματα του ποδοσφαίρου σε θέσεις για… καμαριέρες και σερβιτόρους του «συστήματος».
Οι διαιτητές και η ΕΠΟ
Δεν αναφέρομαι τυχαία σε αυτούς. Υπάρχει μια ιστορία που κυκλοφορεί εδώ και λίγη ώρα. Μια ιστορία από εκείνες τις παράξενες που από τη μια δεν θες να τη πιστέψεις και από την άλλη –ακούγοντας λεπτομέρειες- ολοένα και πείθεσαι για την πιστότητα της. Ας το πάρουμε όμως από την αρχή μιας και αξίζει τον κόπο. Είναι γνωστό ότι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την ομάδα των διαιτητών που στέλνει η UEFA σε κάθε χώρα δεν την αφήνει στη μοίρα της.
Υποχρεώνει την εκάστοτε Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να αναλάβει κάθε λεπτομέρεια. Για τη διαμονή, την ασφάλεια κλπ. Και αυτή είναι μια λεπτομέρεια που σε «πολλούς» δεν λέει κάτι αλλά στους «λίγους» που ξέρουν και καταλαβαίνουν έχει τεράστια σημασία. Διότι η φιλοξενία των διαιτητών είναι σαν εισαγωγικό σημείωμα και για τη γενικότερη διάθεση των διαιτητών. Όχι εδώ. Παντού.
Ο Ντελ Θέρο
Για παράδειγμα αύριο στο «Καραϊσκάκης» το ματς Ολυμπιακός-Αταλάντα το σφυρίζει ένας από τους πλέον επώνυμους διαιτητές της Ευρώπης. Ο elite Ντελ Θέρο Γκράντε που μεταξύ άλλων σφύριξε φέτος το Παρί Σεν Ζερμέν-Μάντσεστερ Σίτι, το Σπόρτινγκ Λισαβόνας-Μπορούσια Ντόρτμουντ κλπ. Αλήθεια που λέτε να τον φιλοξένησε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γαλλίας και η αντίστοιχη της Πορτογαλίας; Σε τι λιγότερο από κάποιο ξενοδοχείο επιπέδου InterContinental; Λέτε να τον έστειλαν κάπου που θα τον έφταναν στο σημείο να ξεκινήσει τα τηλέφωνα και να βγάζει καπνούς από τα αυτιά;
Ο CEO
Βεβαίως η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γαλλίας ή της Πορτογαλίας δεν είναι πιθανό να έχει Ιάκωβο Φιλιππούση στη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή και μια κομπανία από ανώνυμους που παριστάνουν πως τη διοικούν. Κάποιον που η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής επιβεβαίωσε πως μόλις έβαλε λυτούς και δεμένους για να αφήσει στην άκρη την εντολή της UEFA και να εξασφαλίσει την αμοιβή CΕΟ από την ΕΠΟ και μετά τις επερχόμενες εκλογές (1/6), όταν και ολοκληρώνεται η θητεία του;
Κάποιον που βρέθηκε στο ποδόσφαιρο επειδή ο Σταύρος Κοντονής έπρεπε κάπου να τον βολέψει και το «καφενείο» στο πάρκο Γουδή ήταν το πιο βολικό πάρκινγκ. Ειδικά από τη στιγμή που ήταν εξ ορισμού διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να είναι ευχαριστημένος ο «Θωμάς» και οι υπόλοιποι σκελετοί που βγήκαν από τη ντουλάπα της… προϊστορίας. Κάποιον που σε τελική ανάλυση το πιθανότερο είναι να μην ξέρει ούτε τι είναι το ranking, ούτε τι σημαίνει για το ελληνικό ποδόσφαιρο η αυριανή βραδιά, αλλά που σίγουρα θα μπορούσε να κάνει οτιδήποτε για να δείξει στους «φίλους» του πως είναι σταθερά ικανός για όλα. Ακόμη και με κόστος να γελάει το διεθνές ποδόσφαιρο μαζί μας. Πρώτη φορά θα ήταν άλλωστε;
Μιλούν οι πράξεις
Ο Φιλιππούσης που «καθάρισε σαν αυγά» μια σειρά από ικανά στελέχη για να στρογγυλοκαθίσουν στη θέση τους παιδιά του «συστήματος» και του Γιαννάκη ευτελίζοντας την Ομοσπονδία. Που πριν γίνει CEO έγινε ανέκδοτο για τεχνοκράτες στην Ελβετία με θέμα «πως καταστρέφεις την Επικοινωνία από τη Διεύθυνση της».
Που η τοποθέτηση του στο πόστο του Εκτελεστικού Διευθυντή ήταν η αρχή του τέλους της προεδρίας του Θοδωρή Ζαγοράκη και για πολλούς ο υπ αριθμόν 1 λόγος της παραίτησης του από την προεδρία. Που πριν τον «Ζαγόρ» φρόντισε να βγάλει από το κάδρο τον –προηγούμενο εκλεκτό του Τίγρη- Αλέξη Δέδε για να τελειώνει και με τον πιθανό ανταγωνισμό. Αυτός ο CEO (τρομάρα μας) μάλλον θα ήταν ικανός για όλα.
Η αποκάλυψη
Ναι, η ιστορία που άκουσα έχει να κάνει με έναν διαιτητή που βρίσκεται απόψε στην Ελλάδα, σφυρίζοντας αύριο ευρωπαϊκό ματς. Το παραδέχομαι. Κάποιος που είναι έξαλλος με τη «φιλοξενία». Ποιος παίζει τον Ολυμπιακό, σου είπα. Ποιος σφυρίζει στη Τούμπα το ΠΑΟΚ-Μίντιλαντ; Ο Λόρενς Βίσερ. Και αφού σου θυμίσω πως η «εξυγίανση» στο Πάρκο Γουδή τυπικά παραμένει υπο την αιγίδα μιας συμμαχίας; Διάλεξε εσύ ποιος είναι ο τυχερός! Ποιος θα προτιμούσε απόψε να κοιμηθεί σε… παγκάκι. Και νιώσε λιγάκι ντροπή. Διότι στην ΕΠΟ την λέξη ντροπή δεν την γνωρίζουν…
Ευθύνη
Βεβαίως υπήρξαν και άλλοι Υφυπουργοί Αθλητισμού μετά τον Κοντονή. Και εκείνοι μπορεί να μην χρησιμοποίησαν το «πάρκινγκ» της ΕΠΟ αλλά σίγουρα δεν έκαναν κάτι για να ξεπαρκάρουν και όλους εκείνους που μας αρέσει δεν μας αρέσει κρατούν τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου στα χέρια τους. Και αυτό αφορά και τον νυν Λευτέρη Αυγενάκη. Και γενικώς την Κυβέρνηση Μητσοτάκη που δεν κάνει κάτι για να μπει τέλος σε τούτον τον κατήφωρο