Όσα λέει στο περιβάλλον του ο πρόεδρος της ΕΠΟ για τις πραγματικές συνθήκες στο πάρκο Γουδή.
Την ΑΕΚ, τους βασικούς συνεργάτες της στο πεδίο των Ενώσεων και της ΕΠΟ και τον εκλεκτό της για τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα Ιάκωβο Φιλιππούση «δείχνει και «δίνει» ο Θόδωρος Ζαγοράκης στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του, τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με συνεργάτες του, ως αποκλειστικούς υπεύθυνους για την απόφαση του να παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου της ΕΠΟ.
Από τη χορεία των «υπευθύνων» δεν εξαιρεί τον ΠΑΟΚ, αλλά για την «ομάδα της καρδιάς του» υποστηρίζει ότι « άγεται και φέρεται από την ΑΕΚ, κάνει ό,τι πει η «Ένωση», δεν έχει δική της πολιτική και οι εγγυήσεις που έδινε προφορικά αποδείχθηκαν ανεπαρκείς».
Στο κάδρο και η κυβέρνηση, στην οποία αποδίδει άρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με το ποδόσφαιρο και τα τεράστια προβλήματα του, ίσως επειδή αν κάτι τέτοιο αποφάσιζε θα έπρεπε να τοποθετηθεί απέναντι σε ισχυρότατα συμφέροντα και δεν το επιθυμεί. «Δεν βρήκα τη βοήθεια που μου υποσχέθηκαν από την κυβέρνηση, άλλα είπαμε και άλλα έγιναν χωρίς να με ρωτάνε και χωρίς να υπολογίζουν τη δική μου γνώμη» διατείνεται ο Ζαγοράκης στους συνομιλητές του.
Τα δυσεπίλυτα προβλήματα, που αποδείχθηκε αδύνατο να αντιμετωπιστούν και τον οδήγησαν στην θεαματική παραίτηση του ( μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν για τους μυημένους, απλώς άργησε περισσότερο από τις προβλέψεις) περιλαμβάνουν τόσο «την σαπισμένη κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο» και την «αιχμάλωτη Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, το επίπεδο της οποίας είναι αστείο» όσο και την διαχείριση της καθημερινότητας στο Πάρκο Γουδή και τις ενέργειες του Εκτελεστικού Γραμματέα Ιάκωβου Φιλιππούση, για τον οποίο ο Θόδωρος Ζαγοράκης είχε από την αρχή διαμηνύσει τις αντιρρήσεις του για την επιλογή του, χωρίς όμως να θέσει βέτο, επειδή του διαμηνύθηκε πως «ό,τι και να κάνει ο Φιλιππούσης θα είναι Εκτελεστικός Γραμματέας».
«Κάθε μέρα τρικλοποδιές από την ΑΕΚ με την ανοχή του ΠΑΟΚ δεν αντέχεται άλλο. Αν ήταν διαφορετική η σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής θα μπορούσα να ξεδιπλώσω ένα σχέδιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, με αυτή που σήμερα διοικεί το ποδόσφαιρο δεν υπάρχει καμία συνεννόηση και επαφή, είναι αδύναμη για ό,τιδήποτε και ελεγχόμενη μέχρι το κόκκαλο» αποκαλύπτει ο Ζαγοράκης.
Το ίδιο ακριβώς καταθέτει και για την διαχείριση της καθημερινότητας της ΕΠΟ από τον Φιλιππούση, για την οποία αποκαλύπτονται ακόμη και παραπλανητικές αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής για προσλήψεις υπαλλήλων ορισμένου χρόνου «έως το τέλος του έτους» που ξαφνικά στη διαδρομή από το ένα κτίριο στο άλλο έγιναν «ετήσιες».
Ο Ζαγοράκης είναι αλήθεια ότι εξαρχής έθεσε θέμα Φιλιππούση επιμένοντας πως η συνεργασία μαζί του είναι από πολύ δύσκολη έως αδύνατη, αλλά δεν βρήκε κανένα σύμμαχο στιες ανησυχίες του αυτές, πλην του Ολυμπιακού που κυνήγησε την υπόθεση στο Διαιτητικό Δικαστήριο, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν επισήμως διασκεδαστεί οι αιτιάσεις του για «παραποιημένα πρακτικά της Εκτελεστικής Επιτροπής που χρησιμοποιήθηκαν εσκεμμένα από τη Νομική Υπηρεσία της ΕΠΟ για να διευκολύνουν τον Φιλιππούση»…
Ο Ζαγοράκης είναι πεισμένος πως και το αστείο θέμα «Ρόουζ» από τις υπηρεσίες της ΕΠΟ προέκυψε και διέρρευσε επιλεκτικά σε συγκεκριμένα ΜΜΕ, ώστε να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην γενικότερη κατάσταση και να αυξήσει την αντιπαράθεση που επιδιώκουν ορισμένοι κύκλοι για να επιβιώνουν οι ίδιοι.
Για τις έντονες ανησυχίες που κατά καιρούς εξέφραζε ο ίδιος συνομιλώντας με τους απεσταλμένους τους και τις εκάστοτε αποφάσεις του τέως (ήδη) προέδρου της ΕΠΟ ήταν ενήμερες οι διεθνείς ομοσπονδίες, οι οποίες προέβαλαν ως δικαιολογία της απόλυτης απάθειας τους απέναντι στην παραίτηση του « την αυτονομία της ΕΠΟ στο πλαίσιο του διεθνούς ποδοσφαίρου», ενώ και η στάση του κ. Γεραπετρίτη με τον οποίο συνομίλησε στο Μαξίμου ήταν απολογητική « σε καταλαβαίνω, έχεις δίκιο» ήταν η απάντηση που έλαβε ο Ζαγοράκης όταν αποκάλυψε στον υπουργό «τι τραβάει κάθε μέρα στην ΕΠΟ και γιατί δεν αντέχει άλλο να εκτίθεται και να προβοκάρεται από συγκεκριμένα συμφέροντα».
Επιβεβαιώνεται, πως ο κ. Γεραπετρίτης δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια για να τον μεταπείσει από τη στιγμή που ο Ζαγοράκης του δήλωσε «σε αυτό το σαπισμένο σύστημα εγώ δεν πρόκειται να επανέλθω, δεν υπάρχει καμία σωτηρία».
«Ησύχασε το κεφάλι μου, αυτή η Ομοσπονδία δεν σώζεται, μόνο καταστρέφεται για να ξανακτιστεί» καταλήγει ο αρχηγός της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2004 και αποκλείει κάθε πιθανότητα να επανέλθει «με αυτές τις παραλυτικές ισορροπίες».
Η παραίτηση Ζαγοράκη θέτει ευθέως και θέμα Κλάτενμπεργκ. Ο νυν (για πόσο ακόμη;) Πρόεδρος της ΚΕΔ/ΕΠΟ θεωρείται πως είτε άμεσα, είτε λίγο αργότερα θα ακολουθήσει την τύχη του τέως Προέδρου της ΕΠΟ και θα παραιτηθεί, οι όροι με τους οποίους και ο ίδιος εκλέχτηκε έπαψαν να υπάρχουν μετά την παραίτηση Ζαγοράκη, το «συνεργείο των νοτίων προαστίων» ετοιμάζεται να πιάσει δουλειά.
Θεωρείται πρακτικά αδύνατο να συμβιώσει ο κ. Κλάτενμπεργκ, σε μια ΕΠΟ υπό τον πλήρη και άμεσο έλεγχο της ΑΕΚ και δευτερευόντως του ΠΑΟΚ, με όσους την εκπροσωπούν και φρόντιζαν όλο το προηγούμενο διάστημα να του κάνουν τη ζωή δύσκολη.
Ως αντικαταστάτης του Θόδωρου Ζαγοράκη προβλέπεται, με βάση το σχετικό άρθρο 38, παράγραφος 9 του Καταστατικού της ΕΠΟ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Παναγιώτης Δημητρίου με όριο θητείας «έως την επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση, στην οποία θα συγκληθεί και Εκλογική Γενική Συνέλευση για την εκλογή Προέδρου έως τη λήξη της θητείας».