Η Ολιστική Μελέτη έδειξε ένα δρόμο, δεν έκανε τίποτε περισσότερο. Αναζητούνται ομάδες για να τον βαδίσουν.
Παραφιλολογία το ανάγνωσμα για «κερδισμένους και χαμένους» από την έγκριση, με «θηριώδη» πλειοψηφία, από την ΓΣ της ΕΠΟ του σχεδίου του νέου Καταστατικού της Ομοσπονδίας, στις νέες ή τροποποιημένες διατάξεις του οποίου καταγράφονται οι προτάσεις της Ολιστικής Μελέτης των FIFA/UEFA ή, τουλάχιστον, οι σημαντικότερες από αυτές.
Αμέσως μετά τη λήξη της ΓΣ ξεκίνησαν τα επικοινωνιακά επιτελεία να καταγράφουν, κατά το δοκούν, «νίκες και ήττες» σε μια προσπάθεια ο καθένας να προσανατολίσει το κοινό του στα σημεία που τον ενδιέφεραν.
Σημαντικό στοιχείο: Την έγκριση της Ολιστικής Μελέτης αποθέωσαν ΜΜΕ που επηρεάζονται, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, από τον Ολυμπιακό, την αγνόησαν παντελώς τα ΜΜΕ της ΑΕΚ και την ψιλο-ανέφεραν εκείνα του ΠΑΟΚ.
Είχαν δίκιο; Ο καθένας με βάση τις αληθινές επιδιώξεις του «ναι, είχε δίκιο». Μια πιο «απόμακρη» ματιά στις εξελίξεις και σε όσα τελικώς εγκρίθηκαν προσφέρει μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το τι ακριβώς «πήρε» και τι «έχασε» ο καθένας από τους Big 4 από αυτή την υπόθεση:
Η ΑΕΚ «πολέμησε» σκληρά την Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου όπως η Μελέτη την προέβλεπε. Την ήθελε να έχει εισηγητική αρμοδιότητα, να εξαρτάται από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, να είναι, όπως σήμερα, διακοσμητική.
Ταυτόχρονα, ζητούσε να εγκριθούν οι υπερεξουσίες και όλες οι αποκλειστικές αρμοδιότητες διοίκησης του Εκτελεστικού Διευθυντή (CEO), να περάσουν οι αυξημένες ψήφοι της Super League 2 ( έξι αντί για μια), να γίνει αποδεκτή ως ‘Ένωση Διαιτητών» η γνωστή παλιά ξεφωνημένη ΟΔΠΕ του Καραμάνη και του Σπανέα ( τόνους ιδρώτα έχασε ο Γιαννάκης να προλάβει τις προθεσμίες), ώστε να ελέγχει και τις δύο ψήφους της στη ΓΣ και τον εκπρόσωπο της στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, ενώ με μανία στήριξε την αρχική πρόταση της Ολιστικής να έχει δύο ψήφους στη ΓΣ της ΕΠΟ η ανύπαρκτη Ένωση Ποδοσφαίρου Άμμου ( κορυφαία παρωδία ένωσης, μια κανονική απάτη).
Τι «πήρε;» Τις δύο ψήφους της Ένωσης Ποδοσφαίρου Γυναικών ( την έχει έτοιμη στο συρτάρι για αναγνώριση ο Φύτρας) και τις τρεις (αντί για τις έξι που επεδίωκε) ψήφους της Super League 2. Οι ισορροπίες στη μικρή Λίγκα είναι σαφές πως θα αναδιαμορφωθούν, οπότε ας περιμένουμε για την κατάληξη. Δεν τα λες και πολύ μεγάλη επιτυχία όσα κατάφερε να περισώσει.
Ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ κι ο Παναθηναϊκός «πήραν», σε μια ιδιότυπη συμμαχία που αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε ήδη από τριμήνου, όλα τα υπόλοιπα.
«Πήραν» την Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου όπως ακριβώς την ανέφερε η Μελέτη και την ήθελαν και οι ίδιοι. Να έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, να μην εξαρτάται από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, να διαχειρίζεται η ίδια τις υποθέσεις της, ακόμη και τον προβιβασμό- υποβιβασμό μεταξύ των δύο Λιγκών και να διαθέτει, ως βασικό όπλο, τη σύμφωνη γνώμη της για την συγκρότηση της ΚΕΔ/ΕΠΟ.
«Πήραν» την εξουσία του Προέδρου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ στις αρμοδιότητες του CEO, άρα τον έλεγχο των ενεργειών του και των αποφάσεων του έως της ελαχίστης. Στο θέμα αυτό ικανοποίηση επικρατεί και σε Ενώσεις (και πρόσωπα) συνδεδεμένες με την ΑΕΚ.
Εννοείται, πως θα συνεχίσουν να προσπαθούν για να πληρωθεί η θέση, όποτε αποφασιστεί, με δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος κ.λ.π.
«Πήραν» την Ένωση Διαιτητών όπως ακριβώς την περιέγραψαν οι ίδιοι στην UEFA και «καθάρισαν σαν αυγό» τον Καραμάνη και την ΟΔΠΕ, που τους είχε έτοιμους για σάλτο ο Γιαννάκης.
«Πήραν» τις δύο ψήφους σε όλες (πλην Γυναικών) τις νέες Ενώσεις (Διαιτητών και Ποδοσφαιριστών), οι διαδικασίες εκλογής στις οποίες δεν είναι εξαρχής υπονομευμένες και ελεγχόμενες, οι δε συγκεκριμένες «Ενώσεις» λειτουργούν, στην πράξη, με βάση τα ειδικά συμφέροντα των μελών τους, άρα είναι δύσκολο να στοιχηθούν υπέρ ειδικών συμφερόντων, όπως οι βλαχοπρόεδροι.
Μεταξύ των «τριών» τη μερίδα του λέοντος σε σχέση με την αριθμητική εκπροσώπηση του στις διαδικασίες την διεκδικεί ο Ολυμπιακός, από εκεί και οι θριαμβολογίες των ερυθρολεύκων. Προφανώς στον Πειραιά είναι κατευχαριστημένοι με την πολιτική τους απήχηση.
Δεν έχουν πολύ άδικο, κάπως έτσι είναι τα πράγματα, εξάλλου ο ΠΑΟΚ έχει εφτά(7) άμεσες επιρροές στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ και πολλές περισσότερες, ίσως τις περισσότερες όλων, στις Ενώσεις.
Ο Παναθηναϊκός είναι ικανοποιημένος στο πρόσωπο του κ. Μπουτσικάρη, άλλωστε πάντα, ακόμη και στην περιβόητη συμμαχία της εξυγίανσης, ήταν «ο τρίτος της παρέας».
Έχουν νόημα όλοι αυτοί οι πανηγυρισμοί; Στο μέτρο που μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να διευκολύνουν επόμενες αλλαγές που είναι απολύτως απαραίτητες «ναι, έχουν νόημα».
Αν η ιστορία των τεράστιων αλλαγών που χρειάζεται το ελληνικό ποδόσφαιρο ή ό,τι έχει απομείνει από αυτό παραμείνει στο επίπεδο όσων η Μελέτη περιλαμβάνει πολύ γρήγορα η δυναμική που αποκτήθηκε θα χαθεί και η κακομοιριά θα επανακάμψει.
Η Ολιστική Μελέτη έδειξε ένα δρόμο, δεν έκανε τίποτε περισσότερο. Αναζητούνται ομάδες για να τον βαδίσουν.