Ο «χαλίφης» Ιβάν που έκανε τον Αλαφούζο να το «σκάσει» απ’ το ποδόσφαιρο

Ο «χαλίφης» Ιβάν που έκανε τον Αλαφούζο να το «σκάσει» απ’ το ποδόσφαιρο

Στις 26 Μαΐου 2014 ο Παναθηναϊκός με τον ΠΑΟΚ αγωνίζονταν στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Γιάννης Αλαφούζος και Ιβάν Σαββίδης, θέλοντας να δείξουν πως δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο αγκαλιασμένοι. Μια διαφορετική κίνηση, ασυνήθιστη για το ελληνικό ποδόσφαιρο και δη για τις μεγάλες ομάδες. Μια κίνηση, […]

Στις 26 Μαΐου 2014 ο Παναθηναϊκός με τον ΠΑΟΚ αγωνίζονταν στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Γιάννης Αλαφούζος και Ιβάν Σαββίδης, θέλοντας να δείξουν πως δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο αγκαλιασμένοι. Μια διαφορετική κίνηση, ασυνήθιστη για το ελληνικό ποδόσφαιρο και δη για τις μεγάλες ομάδες. Μια κίνηση, ωστόσο, που μπορεί να φαινόταν αληθινή και ειλικρινής, αλλά μόνο τέτοια δεν αποδείχτηκε.

Ο αγώνας για την εξυγίανση έμοιαζε κοινός. Ο αγώνας για το προηγούμενο καθεστώς της ΕΠΟ, εκείνο που είχε φάει τα σωθικά του ελληνικού ποδοσφαίρου, ήταν καλοδεχούμενος από κάθε υγιή φίλαθλο. Και δύο από τις ομάδες που είχαν μεγάλες «πληγές» απ’ τη διοίκηση της πρώην ΕΠΟ, είχαν σηκώσει για τα καλά τη σημαία της επανάστασης.

Η κοινή πορεία Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ, όμως, με τελικό στόχο την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν κράτησε πολύ. Και είναι αλήθεια πως γι’ αυτό δεν ευθύνεται ο Παναθηναϊκός και ο Αλαφούζος. Ο Αλαφούζος δεν ήθελε ποτέ να παίξει τον ρόλο του «χαλίφη». Δεν ήθελε ποτέ να κάνει ένα ποδόσφαιρο στο οποίο θα ήθελε να μπει εκείνος μπροστάρης και να μην επικρατεί το 50-50. Όταν μιλούσε για εξυγίανση, την εννοούσε.

Αντίθετα, ο ίδιος ο Αλαφούζος αντιλήφθηκε πως από την πλευρά του Σαββίδη δεν υπήρχε καμία διάθεση να αφήσει τίποτα στην τύχη. Είδε ανθρώπους όπως ο Αχιλλέας Μπέος να έχουν και πάλι λόγο και ρόλο, είδε ονόματα που κάποτε συνδέθηκαν με άλλες εποχές, όπως το όνομα «Γκαγκάτσης» να βρίσκεται και πάλι εντός ποδοσφαίρου. Είδε την «αντιπολίτευση» της πρώην διοίκησης της ΕΠΟ να μαζεύεται στη Θεσσαλονίκη για τις συνεδριάσεις και όχι σε κάποιο ουδέτερο μέρος. Άκουσε τον Σαββίδη να αποκαλεί «δικό μας» τον Γραμμένο. Και ένιωσε προδομένος.

Ο Αλαφούζος ούτε Μπέους ήθελε, ούτε Γκαγκάτσηδες, ούτε «δικούς μας» και «δικούς σας». Ήθελε ένα ποδόσφαιρο που θα παίζεται μέσα στο γήπεδο και όχι στα κέντρα αποφάσεων. Φώναζε για το 50-50 και το εννοούσε.

Η πρώτη κόντρα Παναθηναϊκού – ΠΑΟΚ

Οι πρώτες σκιές μεταξύ Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ ήρθαν λίγο καιρό μετά τον τελικό Κυπέλλου του 2014 και τις… αγκαλιές. Ο ΠΑΟΚ είχε τιμωρηθεί με -3 βαθμούς λόγω γεγονότων σε ματς με τον Ολυμπιακό. Η τιμωρία ήταν για τα πλέι οφ εκείνης της χρονιάς, στα οποία ο Παναθηναϊκός είχε βγει πρώτος.

Στα συγκεκριμένα πλέι οφ, μάλιστα, είχαν γίνει και τα επεισόδια στη Λεωφόρο, λίγες μέρες μετά τον τελικό του Κυπέλλου. Οπαδοί του ΠΑΟΚ, που είχαν πάρει εισιτήρια, άρχισαν να σπάνε ό,τι έβρισκαν με το που μπήκαν στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να υπάρξει αντίδραση των οπαδών του Παναθηναϊκού. Ο Αλαφούζος κατηγόρησε τον Σαββίδη πως δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον κόσμο της ομάδας του, παρά τις εγγυήσεις πως όλα θα κυλήσουν ομαλά. Το συγκεκριμένο ματς αποτέλεσε επί της ουσίας την «ταφόπλακα» στις μετακινήσεις οπαδών στα ντέρμπι.

Λίγες μέρες αργότερα κι ενώ ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει την πρώτη θέση στα πλέι οφ και τη συμμετοχή του στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να του πάρει την πρωτιά εκτός αγωνιστικών χώρων. Προσέφυγε στο CAS για να πάρει πίσω τους βαθμούς, που θα έστελναν εκείνον στην κορυφή των πλέι οφ. Αυτή ήταν και η πρώτη «μάχη» Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ. Ο Αλαφούζος άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι οι προθέσεις του Σαββίδη δεν ήταν όσο αγνές έμοιαζαν εξαρχής.

Η προσκόλληση Σαββίδη στον ΣΥΡΙΖΑ

Η σχέση του Ιβάν Σαββίδη με την κυβέρνηση Τσίπρα και η προσκόλληση του στον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε ακόμα ένα «πλήγμα» στις σχέσεις των μεγαλομετόχων του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ. Οι αγκαλιές και τα γελάκια του Ιβάν με τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν ακόμα πιο επιφυλακτικό τον Αλαφούζο. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που μέσω του τηλεοπτικού του σταθμού, ο mr ΣΚΑΪ έβγαινε φανερά στην επίθεση εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Για όσους ξέρουν να διαβάζουν και κυρίως να… ακούν, υπήρξαν περιστατικά το καλοκαίρι του 2016, πολύ πριν γίνει η ιστορία με τον Κύζα και τον Ίβιτς (που «κατέστρεψαν» τον Παναθηναϊκό), στα οποία η πλευρά Αλαφούζου έδειχνε την αντίθεσή της στον Σαββίδη. Εκείνο το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από τον Άγιαξ για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και κληρώθηκε να παίξει με την Ντιναμό Τιφλίδας για τα πλέι οφ του Europa League.

Οι Θεσσαλονικείς επικράτησαν με 3-0 εκτός έδρας και στον επαναληπτική σφράγισαν την πρόκριση με σκορ 2-0. Το βράδυ του αγώνα στο αθλητικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η παρουσιάστρια ξεκίνησε την περιγραφή λέγοντας πως ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-0, αλλά η Ντιναμό διαμαρτύρεται για πέναλτι στο 4ο λεπτό του αγώνα σε τράβηγμα του Τζαβέλλα μέσα στην περιοχή! Πολλοί το άκουσαν, λίγοι το κατάλαβαν. Οι «ψυλλιασμένοι» αντιλήφθηκαν πως ο Αλαφούζος πλέον ψάχνει την παραμικρή αφορμή για να αντιταχθεί στον Σαββίδη. Και ο λόγος ήταν ένας και μοναδικός: τον έβλεπε να επιχειρεί να γίνει ο νέος «χαλίφης» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η «πιστολιά» του Κύζα επιβεβαίωσε τον Αλαφούζο

Λίγους μήνες μετά, ήρθε η μέρα του Κύζα. Η πρώτη τόσο φανερή επίδειξη δύναμης του Σαββίδη και μάλιστα απέναντι στην ομάδα που υποτίθεται πως έδινε μαζί της τον αγώνα για την εξυγίανση. Σε ένα ματς που έκρινε τίτλο.

Στον Παναθηναϊκό είχαν πάρει τα μηνύματα από τις προηγούμενες μέρες. Φρόντισαν να μάθουν τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη την παραμονή του αγώνα. Από το πρωί του ημιτελικού Κυπέλλου ο Παναθηναϊκός επικοινωνούσε πως ο Κύζας ήταν έτοιμος να «εγκληματίσει» εις βάρος του προκειμένου ο ΠΑΟΚ να κερδίσει την πρόκριση στον τελικό, ανατρέποντας το εις βάρος του 2-0. Και δικαιώθηκαν. Ο Κύζας έκανε διαιτησία που σε πολλούς θύμισε τη διαιτησία του Ευθυμιάδη στη Λεωφόρο και σε άλλους εκείνη του Σπάθα στο περιβόητο Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός.

Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε από ανύπαρκτο φάουλ, ο Παναθηναϊκός πήρε άδικη κόκκινη κάρτα, ο Κύζας μιλούσε ειρωνικά στους παίκτες του «τριφυλλιού» κάθε φορά που τολμούσαν να διαμαρτυρηθούν. Μερικούς μήνες μετά, ο Λούκας Βιγιαφάνιες, που αγωνίστηκε σε εκείνη την αναμέτρηση, χαρακτήρισε «στημένο» τον Κύζα σε εκείνο το παιχνίδι, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από κανέναν. Χωρίς να υπάρξει η παραμικρή διάψευση.

Ο Αλαφούζος βεβαιώθηκε πλέον πως ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο νέος «χαλίφης» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Λίγες μέρες αργότερα, μάλιστα, έβλεπε τον Σαββίδη να πανηγυρίζει μέσα στο γήπεδο του Βόλου έχοντας δίπλα του τον Αχιλλέα Μπέο, κερδίζοντας ένα Κύπελλο με γκολ οφσάιντ κι ενώ νωρίτερα είχαν βγει μαχαίρια από τους χούλιγκανς. Καμιά από τις τρεις εικόνες δεν συνάδει με τη φιλοσοφία του Αλαφούζου. Όσα λάθη κι αν έχει κάνει – και είναι πάρα πολλά – για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ούτε για «πολεμοχαρή», ούτε για σχέση με παράγοντες τύπου Μπέου, που εδώ και λίγες μέρες είναι ένοχος για στημένα παιχνίδια, ούτε φυσικά για οποιαδήποτε προσπάθεια να κερδίσει κάποιον τίτλο με διαιτητικές αποφάσεις. Άλλωστε, ακόμα και οι ίδιοι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού τον κατηγορούσαν για την «λάιτ» στάση του. Οι δε αντίπαλοι, Γιαννάκη τον ανέβαζαν, Γιαννάκη τον κατέβαζαν.

Η μπύρα στον Ίβιτς, «ταφόπλακα» για τον Παναθηναϊκό

Τελευταίο «επεισόδιο» της επιχείρησης – διάλυσης του Παναθηναϊκού από τον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη, το περσινό περιστατικό στη Λεωφόρο στο ματς των πλέι οφ. Ο ΠΑΟΚ από την πρώτη στιγμή που έπεσε στο έδαφος ο Ίβιτς θέλησε να αποχωρήσει από το γήπεδο και να πάρει το ματς στα χαρτιά.

Δεν έδειξε την παραμικρή διάθεση συνεργασίας με τον Παναθηναϊκό. Είχε ξεκάθαρο στόχο όχι μόνο να πάρει το παιχνίδι, αλλά και να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή ποινή του Παναθηναϊκού. Και τα κατάφερε. Ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε με -3 από τα πλέι οφ και με -2 από το επόμενο πρωτάθλημα, τιμωρήθηκε με βαρύ χρηματικό πρόστιμο και φυσικά η Λεωφόρος έκλεισε. Ο ΠΑΟΚ επέμεινε να πέσουν οι βαρύτερες ποινές, παρ’ όλο που είχε γλιτώσει λίγες μέρες πριν από τα φρικτά επεισόδια του Βόλου, εκεί όπου βγήκαν μαχαίρια αλλά δεν υπήρξε αφαίρεση βαθμών.

Ο Παναθηναϊκός επί της ουσίας «διαλύθηκε» από εκείνο του ματς με τον Ίβιτς, στο οποίο ο Σέρβος έφυγε με καροτσάκι (!!!) από τη Λεωφόρο, ενώ σε ένα βίντεο από τα αποδυτήρια που είχε κυκλοφορήσει φαινόταν να περπατάει κανονικά. Μέχρι τι στιγμή που είδε να τον βιντεοσκοπούν και έβαλε τα χέρια του στο κεφάλι του!

Η ιστορία με τον ΠΑΟΚ δεν έφερε απλά προβλήματα στον Παναθηναϊκό. Επί της ουσίας τον «διέλυσε». Ο Αλαφούζος παράτησε την ομάδα στο έλεός της, βάζοντας την προσωπική του κόντρα με τον Σαββίδη πάνω από τα συμφέροντα του Παναθηναϊκού. Είδε τον Γιώργο Σαββίδη να ειρωνεύεται την ιστορία του Παναθηναϊκού και τον κόσμο του ΠΑΟΚ να φωνάζει «εκεί, εκεί στη Β’ Εθνική».

Ο Αλαφούζος ήταν το μεγαλύτερο «θύμα» της υποτιθέμενης εξυγίανσης. Και αντί να πεισμώσει και να συνεχίσει να αντιστέκεται, τα παράτησε όλα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ