Μία απαράδεκτη δίωξη και μία παραδεκτή απόφαση

Μία απαράδεκτη δίωξη και μία παραδεκτή απόφαση

Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ και ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας πρέπει να εξηγήσουν το σκεπτικό τους για την απόφαση στις χυδαιότητες του Πάμπλο Γκαρσία, ώστε να μην οδηγηθεί η ποδοσφαιρική οικογένεια σε λάθος εκτιμήσεις του στυλ «βρίστε ελεύθερα και χειρονομείστε, δεν τρέχει κάστανο».

Όλα κι όλα! Προκύπτει (έτσι πρέπει) απόλυτος σεβασμός στην απόφαση της πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ να κηρύξει, παρόντος του εγκαλουμένου, απαράδεκτη τη δίωξη που άσκησε ( άρθρο 20Α, παρ. 1,2 και άρθρα 3 και 25 περ. Α του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ) σε βάρος του γνωστού και μη εξαιρετέου Πάμπλο Γκαμπριέλ Γκαρσία Πέρεζ ο «ποδοσφαιρικός εισαγγελέας» Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου.

Η λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών οργάνων του ποδοσφαίρου (τέτοιο είναι η Πειθαρχική Επιτροπή) και η ιδιότητα των μελών της ως τακτικών δικαστών επιβάλλει τον σεβασμό στην απόφαση, χωρίς αυτός ο σεβασμός να περιορίζει στο παραμικρό τις απορίες και τις ερωτήσεις που αυτές γεννούν για την κατάληξη της υπόθεσης.

Η κήρυξη της δίωξης ως «απαράδεκτης» σημαίνει, σε απλά ελληνικά ότι ο εγκαλών ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, είτε δεν είχε, εκ του Πειθαρχικού Κώδικα, το δικαίωμα να την ασκήσει, είτε ότι η άσκηση της βασίστηκε σε λανθασμένη εκ μέρους του κ. Σιμιτζόγλου, εκτίμηση της δικαιοδοσίας του, σε κάθε περίπτωση η υπόθεση δεν κρίθηκε επί της ουσίας, δεν έγινε διαδικασία ώστε να κριθούν τα, λειψά έστω, αποδεικτικά στοιχεία, όλη η διαδικασία έμεινε στο προκαταρκτικό της μέρος και εκεί ετελεύτησε.

Είχε προηγηθεί, έτσι έγινε γνωστό, εκ μέρους του κ. Σιμιτζόγλου η έρευνα των δεδομένων της υπόθεσης. Ο, προσφάτως προαχθείς, εισαγγελέας είδε το οπτικό υλικό και άκουσε όσα σε αυτό έχουν καταγραφεί ( τις ύβρεις του Πάμπλο Γκαρσία εναντίον του Μαρινάκη, του Ολυμπιακού και του Πειραιά συνοδεία σχετικών επιβεβαιωτικών χειρονομιών στην οροφή του πούλμαν της χαράς παρέα με το Κύπελο) και ανέγνωσε τις «ανατριχιαστικές» περιγραφές του συνόλου των ΜΜΕ (εντύπων και ηλεκτρονικών), με το σύνολο τους να ομοφωνεί και να περιγράφει λεπτομερώς τις ύβρεις και τις χειρονομίες.

Μετά από την εξέλιξη αυτή δύο τινά συμβαίνουν: ή ο κ. Σιμιτζόγλου «παρασύρθηκε» από τα ΜΜΕ και την πίεση που ασκήθηκε σε μια «αδύναμη» κανονιστικά δίωξη που δεν είχε το δικαίωμα να ασκήσει ή ότι, ενώ γνώριζε πως η δίωξη είναι αδύναμη νομικά και δεν έχει καμία τύχη, την άσκησε για να έχει το κεφάλι του ήσυχο και έριξε το μπαλάκι στην Πειθαρχική Επιτροπή να πάρει την «σκληρή» επικοινωνιακά απόφαση να την απορρίψει πριν καν τη συζητήσει.

Οι εκτιμήσεις αυτές αδικούν τον κ. Σιμιτζόγλου, τη νομική του επάρκεια, τη θητεία του στο εισαγγελικό σώμα, την πρόσφατη απόφαση των οργάνων της δικαιοσύνης να τον προάγουν και τη μεγάλη εμπειρία του περί τις διώξεις στο ποδόσφαιρο για παράβαση των κανονισμών, «σαράντα χρόνια φούρναρης» είναι πλέον ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας στη θέση αυτή, καθώς ξεπέρασε την πενταετία.

Πως γίνεται μετά από πέντε plus συναπτά έτη στην καρέκλα του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα να απορρίπτεται δίωξη του ως απαράδεκτη; Τι συνέβη και ολόκληρος εισαγγελέας εφετών (πλέον) είδε και άκουσε τους πρωτοδίκες της Πειθαρχικής Επιτροπής να απορρίπτουν μια δίωξη του με ένα χαρακτηρισμό που δεν είναι και ο τιμητικότερος που θα μπορούσε να αναμένει; Που ακριβώς και για ποιους λόγους προκύπτει το «απαράδεκτο» της δίωξης, η ανακοίνωση του οποίου προκάλεσε πανελλήνια έκπληξη ακόμη και στους θαμώνες της Θύρας 4 του ΠΑΟΚ;

Είναι ερωτήματα που χρειάζονται (στην ουσία απαιτούν) απαντήσεις δημόσιες εκ μέρους της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ για να ηρεμήσει ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης και να μην οδηγηθεί η ποδοσφαιρική οικογένεια σε λάθος εκτιμήσεις του στυλ «βρίστε ελεύθερα και χειρονομείστε, δεν τρέχει κάστανο» ή « η ΕΠΟ έχει παιδιά κι αποπαίδια, οι δικοί μας τιμωρούνται για μια δήλωση κι ο Γκαρσία «αθωώνεται» μετά από τόσα που έκανε».

Υπάρχει, μάλιστα, ένας εξαιρετικά ασφαλής τρόπος να μάθουμε τι έγινε και μια τόσο προφανής και αναμενόμενη δίωξη κατέληξε «απαράδεκτη». Να παραλάβει ο κ. Σιμιτζόγλου το σκεπτικό της Πειθαρχικής Επιτροπής και να ασκήσει, όπως έχει δικαίωμα, εντός πέντε ημερών έφεση ενώπιον της Επιτροπής Εφέσεων, ώστε η δίωξη του να κριθεί από εφέτες.

Η κίνηση αυτή θα αποσύρει από τις πλάτες του ίδιου κάθε καχυποψία που μπορεί να έχει αναπτυχθεί σχετικά με τη νομική επάρκεια της δίωξης που άσκησε, θα μεταφέρει το βάρος της κρίσης σε ένα δικαστικό όργανο με αυξημένο ειδικό βάρος, θα επιτρέψει να μάθει όλη η ποδοσφαιρική οικογένεια το σκεπτικό της Πειθαρχικής Επιτροπής και θα διασκεδάσει τις υποψίες που έχουν, ήδη, αναπτυχθεί για «το, δήθεν, κόλπο» που έγινε στην υπόθεση.

Έως ότου μάλιστα παρέλθει το πενθήμερο έχει κάθε δικαίωμα η Πειθαρχική Επιτροπή να προχωρήσει με δική της απόφαση στη δημοσιοποίηση του σκεπτικού της (καθώς δεν υπάρχει άλλος διάδικος πλην του κ. Γκαρσία, που να νομιμοποιείται να «παραλάβει» το σκεπτικό) για να διαβάσουμε όλοι πως και για ποιους λόγους οδηγήθηκε σε αυτή την ακατανόητη, σε πρώτη ανάγνωση, απόφαση.

Μια τέτοια κίνηση θα ηρεμήσει τα πλήθη, καθώς θα δημοσιοποιηθεί επισήμως ένα δικαστικό σκεπτικό, θα είναι σε θέση όλοι να το κρίνουν και θα δικαιώσει όσους έλαβαν την απόφαση κρίνοντας με βάση το δίκαιο των κανονισμών.

Ιδού, λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρό για την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, για τον κ. Σιμιτζόγλου για την διοίκηση της ΕΠΟ να προσφέρουν στη φίλαθλη κοινή γνώμη όλο το υλικό που χρειάζεται να έχει στη διάθεση της για να εκτιμήσει και να κρίνει και να μην καταλήγει σε βεβιασμένα συμπεράσματα, ούτε να οδηγείται σε συναισθηματικές αντιδράσεις για γεγονότα και αποφάσεις που προκύπτουν από την ψυχρή νομική λογική.

Τι, όχι;

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ