Το σχέδιο Γραμμένου – Γκαγκάτση για την «παραρτηματοποίηση» του ποδοσφαίρου

Μετά το φιάσκο των τηλεοπτικών και τη διάλυση της κεντρικής διαχείρισης, έρχεται η ΕΠΟ που ετοιμάζεται να καταργήσει την ποινή υποβιβασμού για τις μη αδειοδοτημένες ομάδες. Βήμα – βήμα προχωράει η διάλυση του ελληνικού ποδοσφαίρου σύμφωνα με το σχέδιο του εκτελεστικού διευθυντή της λίγκας και του νέου προέδρου της ΕΠΟ.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου του νέου προέδρου της ΕΠΟ, που έγινε για προφανείς σημειολογικούς λόγους στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς» ιδιοκτησίας του Ιβάν Σαββίδη, αναφερόμενος στις δεκάδες προσλήψεις που έγιναν επί των ημερών του ο Βαγγέλης Γραμμένος είχε δηλώσει:

«Είναι ψέμα της πιο αχρείας μορφής. Να κάνετε όλοι το αυτονόητο, να διασταυρώνετε την πληροφορία. Έγιναν έντεκα προσλήψεις, αλλά ουδείς ρώτησε πόσοι αποχώρησαν. Ουδείς ρώτησε τι όφελος οικονομικό είχε η Ομοσπονδία με την αποχώρηση κάποιων στελεχών. Θα έπρεπε οι στενοί συνεργάτες να είναι δική μου επιλογή και δεν υπαναχωρώ από αυτή τη θέση. Αν θέλετε στοιχεία, θα σας δοθούν τις επόμενες μέρες πληροφορίες για να αποκαταστήσουμε τα ψεύδη με κεφαλαία γράμματα».

Από τις 20 Νοεμβρίου 2017 έχουν περάσει τρεις μήνες, ωστόσο ακόμη δεν έχουν δοθεί οι περίφημες πληροφορίες που θα αποκαθιστούσαν τα «ψεύδη με κεφαλαία γράμματα». Το «πάρτι» βέβαια στην ομοσπονδία συνεχίζεται κανονικά και με το νόμο στην υγεία των… κορόιδων.

Εκείνες τις ημέρες του Νοεμβρίου είχαμε αποκαλύψει και ένα παράλληλο «σχέδιο» που έτρεχε για λογαριασμό της… εξυγίανσης, ο άλλοτε «παραγκάρχης» Βασίλης Γκαγκάτσης. Τόσο to10.gr όσο και αρκετά άλλα μέσα ενημέρωσης είχαν αποκαλύψει ότι υπάρχει σχέδιο κατάργησης της ποινής υποβιβασμού για τις μη αδειοδοτημένες ομάδες.

Την είδηση έσπευσαν τότε να τη διαψεύσουν το γραφείο Τύπου της ΕΠΟ, από κοντά και τα ηλεκτρονικά μέσα που λειτουργούν ως άτυπα γραφεία Τύπου της νέας διοίκησης της ομοσπονδίας, αλλά και ο ίδιος ο Γραμμένος:

«Δεν έχει αλλάξει κάτι και όσα γράφονται είναι σχόλια ανεύθυνα. Το συγκεκριμένο άρθρο (52) είχε ανασταλεί με απόφαση της ΠΔΕ. Αναφερόταν το άρθρο σε καθαρή μηδενική θέση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρωστάς ούτε ένα ευρώ. Δεν ισχύει. Αυτό το άρθρο ανεστάλη και στη θέση του μπήκε η βελτίωσης της καθαρής αρνητικής θέσης μιας ΠΑΕ. Αυτό υιοθέτησε και η δική μας διοίκηση. Δεν αντιλαμβάνομαι τον θόρυβο που προκλήθηκε. Σήμερα ζητήσαμε και πήραμε προθεσμία από τη FIFA και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα έρθει ο κανονισμός αδειοδότησης σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι αναληθές ότι δεν θα υπάρχει υποβιβασμός. Η διάταξη υπάρχει και δεν ανακαλείται».

Και φτάνουμε στο σήμερα. Τρεις μήνες αργότερα, νέα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κατάργηση της ποινής υποβιβασμού και αντικατάστασής της με ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών… Τότε ήταν πρόταση του Γκαγκάτση που διέψευδε η ΕΠΟ και οι πωλητές… σανού. Τώρα φέρεται να είναι πρόταση της ΕΠΟ που (φυσικά) θα κληθούν να αποδεχτούν η Σούπερ Λίγκα και η Φούτμπολ Λιγκ.

Εντάξει, κάποτε τον κυνηγούσαν στη Θεσσαλονίκη, κάποτε ήταν «μαύρο πρόβατο» ακόμη και στην Τούμπα στα σκαλιά της οποίας ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά. Όμως σιγά – σιγά ο Γκαγκάτσης βρήκε τον δρόμο της επιστροφής του. Αρχικά κουμπαριάζοντας με τον ηγέτη της «λαϊκής επανάστασης» και αρχηγό της εθνικής στο Euro 2004 Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος «φύτεψε» στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τον υιό Γκαγκάτση και ακολούθως έχοντας τη συμπαράσταση κουμπάρου και υιού πλεύρισε επίμονα τον Ιβάν Σαββίδη, κερδίζοντας εν τέλει τη στήριξή του.

Από τη μία ο Σαββίδης στήριζε τον νέο πρόεδρο της ΕΠΟ, τον «δικό μας» κατά τα λεγόμενά του, Βαγγέλη Γραμμένο, από την άλλη έσπρωχνε στη λίγκα μαεστρικά τον άλλοτε δερβέναγα της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση.

Το γιγάντιο φιάσκο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων χρεώνεται αποκλειστικά στον εκτελεστικό διευθυντή της λίγκας, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς δεν είναι εκείνοι που αρχίζουν να καταλαβαίνουν και να ψιθυρίζουν ότι η όλη εξέλιξη δεν είναι παρά ένα κομμάτι του συνολικού παζλ.

Προσέξτε τι γίνεται. Το συνδρομητικό κανάλι προσφέρει 30 εκατ. ευρώ για τις 15 ομάδες δεδομένου ότι ο ΠΑΟΚ έχει «καβατζωθεί» από πέρυσι κλείνοντας μόνος του τη σχετική συμφωνία. Ωστόσο αντί να υπογράψουν άμεσα οι 15 ομάδες, οι μικροί αρχίζουν να «επαναστατούν» ζητώντας 10% παραπάνω. Για αυτό το 10% διαλύθηκε η ιστορία της κεντρικής διαχείρισης.

Μήπως όμως, οι εξελίξεις είχαν ήδη δρομολογηθεί; Μήπως κάποιοι θέλουν τις ομάδες ανήμπορες να σηκώσουν κεφάλι, προκειμένου ως ευάλωτες να είναι και πιο εύκολα «ελεγχόμενες»; Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική, σύμφωνοι. Οι πρώτες αναλύσεις για τη διάλυση της κεντρικής διαχείρισης αυτό ανέφεραν. Ότι πλέον το επαγγελματικό ποδόσφαιρο οδεύει προς «παραρτηματοποίηση».

Το σχέδιο όμως, φαίνεται ότι έχει και συνέχεια. Από τη μία πλευρά κλείνει η κάνουλα των τηλεοπτικών και οι υγιώς σκεπτόμενοι λένε «ας βάλουν λουκέτο οι ομάδες που δεν έχουν άλλα έσοδα, δεν έχουν κόσμο, δεν έχουν ασχοληθεί με τον κόσμο, δεν τους ενδιαφέρει ο κόσμος προκειμένου να ανέλθουν ομάδες που μπορούν να λειτουργήσουν και να επιζήσουν κανονικά». Το αυτονόητο δηλαδή, νομιμότητα και ισονομία.

Ελα όμως, που δεν είναι αυτό το ζητούμενο! Δεν είναι η κάθαρση το ζητούμενο, ούτε η εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Ποτέ δεν ήταν.

Από τη μία πλευρά δημιουργείται μια κατάσταση κρίσης (Σούπερ Λίγκα, τηλεοπτικά), από την άλλη πλευρά μοιράζονται ψίχουλα ελπίδας (μη υποβιβασμός για τους μη αδειοδοτημένους, κάποια ψίχουλα από τα ποσοστά του στοιχήματος που ακόμη βρίσκεται σε διαδικασία «παζαριού») με αποτέλεσμα να δημιουργείται το σκηνικό που θα ευνοεί όποιον θέλει να αποκτήσει χωρίς κόπο κάποια ποδοσφαιρικά «παραρτήματα»…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από