Για το σκάνδαλο της κάρτας υγείας έχουν χυθεί τόνοι κανονικού και ηλεκτρονικού μελανιού. Ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο της διοίκησης της ΕΠΟ επί προεδρίας Βασίλη Γκαγκάτση που προέβλεπε τη δημιουργία ιατρικού κέντρου σε κάθε τοπική ποδοσφαιρική Ένωση, στα οποία θα εξετάζονταν όλοι οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές. Βέβαια, ουδέποτε αυτά τα κέντρα υγείας δεν πήραν άδεια λειτουργίας με […]
Για το σκάνδαλο της κάρτας υγείας έχουν χυθεί τόνοι κανονικού και ηλεκτρονικού μελανιού. Ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο της διοίκησης της ΕΠΟ επί προεδρίας Βασίλη Γκαγκάτση που προέβλεπε τη δημιουργία ιατρικού κέντρου σε κάθε τοπική ποδοσφαιρική Ένωση, στα οποία θα εξετάζονταν όλοι οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές. Βέβαια, ουδέποτε αυτά τα κέντρα υγείας δεν πήραν άδεια λειτουργίας με αποτέλεσμα να ζημιωθεί η ΕΠΟ από την όλη ιστορία κοντά στα 30 εκατ. ευρώ. Για την υπόθεση κατηγορούνται για κακουργηματική απιστία 22 πρώην μέλη της ΕΠΟ, τέσσερα εκ των οποίων είχαν καθίσει και στην προεδρική καρέκλα (Γκαγκάτσης, Πιλάβιος, Σαρρής, Γκιρτζίκης).
Στην ιστορία που σέρνεται εδώ και χρόνια και πλέον εκδικάζεται στήθηκε ένα σημαντικό κομμάτι του αφηγήματος της εξυγίανσης. Ακόμη και σε τελείως πρακτικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης τέθηκε εκτός μάχης στις πρόσφατες εκλογές επειδή ήταν κατηγορούμενος στην υπόθεση.
Βέβαια αντίστοιχο κώλυμα έχει και ο Βασίλης Γκαγκάτσης, ο οποίος επανήλθε στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο ως εκτελεστικός διευθυντής του συνεταιρισμού της Σούπερ Λίγκας, ωστόσο απ’ ότι αποδεικνύεται πλέον, για τον άλλοτε «παραγκάρχη» δεν υπάρχουν οι ίδιες νομικές κυβερνητικές ευαισθησίες. Ίσως να βοήθησε το γεγονός ότι πρόλαβε να πηδήξει στη βάρκα των εξυγιαντών.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι επανεμφανίστηκε στο ποδόσφαιρο χάρη στο «σπρώξιμο» από τον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη με τον οποίο έχει αγαστές και στενές σχέσεις. Ο γιος του άλλωστε, ο Μάκης Γκαγκάτσης εκτός από αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ήταν και το πρωτοπαλίκαρο του Σαββίδη στις εκλογές της ΕΠΟ υποστηρίζοντας τον «δικό μας» Βαγγέλη Γραμμένο. Εξίσου μόνο τυχαία δεν ήταν η κίνηση της ΕΠΣ Μακεδονίας το περασμένο καλοκαίρι να αποστείλει έγγραφο στην Προσωρινή Διοίκηση της ΕΠΟ ρωτώντας για ποιον λόγο η ομοσπονδία παρίστατο ως πολιτική αγωγή στις δίκες για την υπόθεση. Για την ιστορία πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας ήταν ο Γραμμένος και αντιπρόεδρός της ο Μάκης Γκαγκάτσης…
Την ώρα όμως που το αφήγημα της εξυγίανσης προέβλεπε και «κάθαρση» για τα σκάνδαλα του παρελθόντος, έρχεται ως πρόεδρος της ΕΠΟ πλέον ο Βαγγέλης Γραμμένος να επιχειρήσει να λύσει τον γόρδιο δεσμό. Πώς θα καλύψει τον εξίσου «δικό μας» Βασίλη Γκαγκάτση, αλλά και να προστατεύσει την ΕΠΟ για να μην βρεθεί κι αυτός κατηγορούμενος για απιστία; Κάνοντας «παζάρι» με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η οποία έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι.
Με επιστολή του στον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, η οποία εστάλη την 1η Φεβρουαρίου 2018 και κοινοποιείται στον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, αποδεικνύεται ότι παράλληλα με τη δίκη που συνεχίζεται στις δικαστικές αίθουσες, διεξάγεται και αυτό το άτυπο «παζάρι» για την ίδια υπόθεση της κάρτας υγείας. Επί του θέματος πάντως, θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε και την άποψη των 22 βουλευτών της κυβέρνησης που είχαν καταθέσει σχετική επερώτηση στη βουλή τον περασμένο Ιούλιο, λίγο πριν τις εκλογές της ΕΠΟ, δημιουργώντας και σχετικό «κλίμα». Τότε οι κυβερνώντες βουλευτές θεωρούσαν την υπόθεση μέγα σκάνδαλο.
Ο νυν πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος λοιπόν, με τη συγκεκριμένη επιστολή του αφήνει στην άκρη την κακοδιαχείριση και κατασπατάληση των πόρων της ομοσπονδίας και καταδεικνύει τη… χρησιμότητα του προγράμματος «Κάρτα Υγείας Ποδοσφαιριστών», θέτοντας τα μηχανήματα στη διάθεση του κράτους τα οποία βάσει του νόμου 4479/17 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν παραμένοντας ωστόσο στις Ενώσεις.
Αναλυτικά η επιστολή του Βαγγέλη Γραμμένου:
«κ. Υπουργέ,
Σε συνέχεια των συζητήσεών μας αναφορικά με τα ιατρικά μηχανήματα του προγράμματος της ΕΠΟ υπό τον τίτλο «ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΔ/ΣΤΩΝ» σας ενημερώνουμε ότι μεγάλο μέρος των μηχανημάτων βρίσκονται στα χέρια των ΕΠΣ. Τα ανωτέρω μηχανήματα θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, να χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια των διατάξεων το Ν. 4479/2017 (αρ. 16) από το Υπουργείο Υγείας. Ενόψει των ανωτέρω παρακαλούμε για την απάντησή σας».
Κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τις κινήσεις του Γραμμένου στο παρασκήνιο και τις διαβουλεύσεις του με την κυβέρνηση ως «σχέδιο» για την επόμενη ημέρα, μιας και τα μηχανήματα που είχαν αγοραστεί από την ΕΠΟ και είχαν χρυσοπληρωθεί, σήμερα αραχνιάζουν στις αποθήκες των Ενώσεων, ωστόσο το χρονικό σημείο μόνο απορίες προκαλεί. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που είναι γνωστή η τάση της κυβέρνησης να εμπλέκεται σε δικαστικές υποθέσεις δημιουργώντας κλίμα σε αυτές που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.