Δυο απαλλακτικές αποφάσεις υπέρ της ΑΕΚ και του Μελισσανίδη «μπλοκάρουν» την επιβολή ποινών σε περίπτωση που ΠΑΕ κληθούν σε απολογία, λόγω ανακοινώσεων για τη διαιτησία.
Θα ξεκινήσουμε ανάποδα σήμερα και παρακάτω θα φτάσουμε στο ζητούμενο. Διότι κάποια πράγματα πρέπει να τα κάνουμε «νιανιά» για να τα καταλάβουν ορισμένοι. Πάμε, λοιπόν…
30/12/2015: Με απόφαση που εκδόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ απάλλαξε-αθώωσε την ΑΕΚ, η οποία είχε παραπεμφθεί μετά από δίωξη του τότε ποδοσφαιρικού εισαγγελέα για ανακοίνωση που εξέδωσε στις 21/08/2015 και ασκούσε κριτική, επικαλούμενη φαινόμενα διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
10/05/2016: Η Επιτροπή Δεοντολογίας απάλλαξε την ΑΕΚ και τον Δημήτρη Μελισσανίδη για τη λεκτική επίθεση, την εξύβριση και τις απειλές στον παρατηρητή διαιτησίας Δημήτρη Κύρκο, σύμφωνα με όσα είχε καταγγείλει ο ίδιος ότι έλαβαν χώρα στις εξέδρες του ΟΑΚΑ, στον αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-0, που έγινε στις 13 Φεβρουαρίου 2016, και είχε αναγράψει στο φύλλο αγώνα ο διαιτητής Καλογερόπουλος (Αθηνών). Πρόκειται για υπόθεση που έγινε γνωστή ως «θα σε πνίξω με το κασκόλ». Κατά της απόφασης της Επιτροπής Δεοντολογίας είχε ασκήσει έφεση ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, όμως απαλλακτική ήταν και η απόφαση (26 Ιουλίου 2016) της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ.
Γιατί τα γράφουμε όλα τα παραπάνω; Με αφορμή τα όσα διέρρευσαν πως η Επιτροπή Δεοντολογίας, (όπου πρόεδρος παραμένει η Γλυκερία-Λουϊζα Ιωαννίδου) ανοίγει φάκελο, προκειμένου να επιβάλλει κυρώσεις για ανακοινώσεις των ομάδων για τη διαιτησία. Όμως, το βασικό ερώτημα είναι πώς θα ξεπεράσει το… εμπόδιο προηγούμενων αποφάσεών της, για τις οποίες εξέδωσε απαλλακτικές αποφάσεις που πλέον αποτελούν νομολογία;
Τι θα επικαλεστεί ότι τάχα έχει αλλάξει; Την… εξυγίανση; Και η ίδια η Επιτροπή Δεοντολογίας, να επιβάλλει ποινές, αυτές θα καταπέσουν στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, όπου, όπως διαπιστώσατε και πιο πάνω, επίσης υπάρχει δεδικασμένο.
Ακόμη γίνεται αντιληπτό ότι εξαιτίας των προηγούμενων αποφάσεων της Επιτροπής Δεοντολογίας κατέστη ανενεργή, για χρονικό διάστημα 20 μηνών η παράγραφος 4 του άρθρου 24 του Κώδικα Δεοντολογίας, που προβλέπει ποινές για ανακοινώσεις κατά της ΕΠΟ και της διαιτησίας. Οι ποινές του συγκεκριμένου άρθρου ξεκινούν από πρόστιμο 30-50.000 ευρώ, σε περίπτωση υποτροπής διπλασιάζεται και σε περίπτωση νέας υποτροπής προβλέπεται πρόστιμο, τουλάχιστον 120.000 ευρώ και αφαίρεση δυο βαθμών…