Τι δείχνει η απόφαση που πήρε ο Σαββίδης να μειώσει σημαντικά το κόστος λειτουργίας, να προσαρμόσει τις προοπτικές σε μια «βαλκανική εκδοχή».
Στην ειδική γλώσσα του χρηματιστηρίου η τακτική του κ. Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ λέγεται «μαζεύομαι για να την κάνω με ελαφρά πηδηματάκια», όπερ σημαίνει «μαζεύει όσα μπορεί περισσότερα από ένα λελογισμένο ξεπούλημα ώστε να μειώσει όσο γίνεται τη χασούρα και να ψάξει σε άλλες πολιτείες κάποια νέα ευκαιρία επενδυτική»…
Συμβαίνει κάτι ανάλογο στον Π.Α.Ο.Κ.; Τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς τίποτε δεν συνηγορεί στην διαπίστωση ότι δεν συμβαίνει ή ότι δεν θα συμβεί σύντομα.
Αντίθετα, όλα τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί τον τελευταίο χρόνο, με αφορμή και την «εξαφάνιση του Ιβάν Σαββίδη» (θυμίζει την ανάλογη του Τζον Αυλακιώτη) προοιωνίζονται μια περίοδο έντονου σκεπτικισμού (στην καλύτερη περίπτωση) που συνοδεύεται αποδεδειγμένα από μια επίσημη πολιτική διόρθωσης των οικονομικών μεγεθών του κλαμπ, μέσω των υπερήφανων πωλήσεων των πλέον «ακριβών κομματιών της συλλογής της ποδοσφαιρικής ομάδας» και του ακραίου περιορισμού του κόστους λειτουργίας του στους υπόλοιπους τομείς.
Στην διαδικασία αυτή, την οποία κανείς δεν μπορεί στα σοβαρά να αρνηθεί ότι εξελίσσεται, εντάχθηκε εσχάτως και το wondrekid της ομάδας, ο Χρήστος Τζόλης, το όνομα του οποίου τοποθετήθηκε ήδη στη λίστα των υπό παραχώρηση ποδοσφαιριστών και είναι εξαιρετικά πιθανό το καλοκαίρι να κουνήσει μαντίλι και αυτός στην Τούμπα. Ο λόγος είναι απλός: εκτιμάται πως αν παραμείνει στην ομάδα θα απομειώνεται συνεχώς η αξία του (όπως συνέβη και με αρκετούς συμπαίκτες του), καθώς το μέλλον της περιγράφεται ως «ειδικού σκοπού» σε συνδυασμό και την ασφαλή σχεδόν πρόβλεψη για τη συμμετοχή της στην τρίτη κατηγορία των διοργανώσεων της UEFA στη νέα περίοδο.
Γιατί ο κ Ιβάν Σαββίδης έχει οδηγηθεί σε μια τακτική προετοιμασίας για την αναχώρηση από τον ΠΑΟΚ και, ίσως, τη Θεσσαλονίκη; Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους έχει πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με την ομάδα, την πόλη και την περιοχή και φροντίζει με απλές, αλλά εξαιρετικά σημαδιακές κινήσεις να συντηρεί αυτή την διάθεση φυγής; Τι τον οδήγησε να ξεκινήσει ο ίδιος τη διαδικασία αποδόμησης της επένδυσης του στον ΠΑΟΚ; Είναι απλοί επιχειρηματικοί οι λόγοι, συνδέονται, ίσως, με ένα νέο project περισσότερο ελληνικό ή μήπως αφορούν ευρύτερα ζητήματα, τα οποία έχουν και γεωπολιτική ή γεωστρατηγική χροιά;
Τα ερωτήματα είναι υπαρκτά και απασχολούν σοβαρά το σύνολο των οπαδών του ΠΑΟΚ, πλην των ψεκασμένων και των γνωστών οικονομισάριων, για τους οποίους οι εξελίξεις που σημειώνονται στην ομάδα της καρδιάς τους είναι δυσοίωνες, δεν ερμηνεύονται με απλές επιχειρηματικές προσεγγίσεις, ούτε καλύπτονται από την επίκληση οικονομικών μεγεθών και παραμέτρων.
Το πράγμα έχει ξεφύγει και κραυγάζει. Κάτι στον οργανισμό του ΠΑΟΚ και συνολικά στην παρουσία της οικογένειας Σαββίδη στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία δεν πάει καλά. Τη βεβαιότητα αυτή αντανακλούν όλες οι σοβαρές προσεγγίσεις του ζητήματος, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει και την ερμηνεία «ο κ. Σαββίδης να λουφάζει για κάποιο διάστημα και να έχει αποφασίσει να μην προκαλεί για να περάσει κάποια, άγνωστη στους πολλούς, μπόρα και μετά να δει τι θα κάνει».
Είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι ανάλογο; Τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί, καμία εκδοχή δεν απορρίπτεται χωρίς να εξεταστεί, αλλά τα δεδομένα της υπόθεσης είναι πολύ συγκεκριμένα και επιμένουν:
Ο κ. Σαββίδης απουσιάζει ήδη έντεκα μήνες από την Θεσσαλονίκη, εμφανίζεται να έχει εγκατασταθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Ροστόφ. Μαζί του είναι όλη η οικογένεια του και ο Γκιόργκι. Ο Ιβάν Σαββίδης δεν μετακινήθηκε από το Ροστόφ ούτε για να μεταβεί στο Κράσνονταρ (απόσταση 140 χιλιομέτρων) για να δει την ομάδα του να αγωνίζεται με την τοπική ομάδα στην προκριματική φάση του UEFA Champions League, έστειλε στον Γκιόργκι στη θέση του. Στην Ελλάδα όλοι οι άμεσα και έμμεσα επηρεαζόμενοι από «τον Ρώσο» πρόεδροι Ενώσεων της ΕΠΟ είναι στον αέρα, έχουν ενημερωθεί επισήμως να μην προσδοκούν σε τίποτε από όσα ήξεραν και πήραν στο παρελθόν. Η ΕΠΟ έχει εγκαταλειφθεί στον Γιαννάκη Παπαδόπουλο. Ο ΠΑΟΚ εμφανίζεται απέναντι στο σύστημα διαχείρισης της ΕΠΟ, είτε να μην ασχολείται, είτε ως επαίτης σε ισορροπίες που διαμορφώνονται έξω και μακριά από αυτόν. Ο ΠΑΟΚ αποδυναμώνεται συστηματικά χωρίς να προκύπτει καμία διάθεση για ενίσχυση της ομάδας, ώστε να διεκδικήσει τον τίτλο και τη συμμετοχή στο νέο Champions League. Μέχρι και σε απόπειρα δωροδοκίας εμφανίζεται να μετέχει, έστω και ως έμμεσα ωφελούμενος.
Μπορούν όλα αυτά να είναι εκδηλώσεις ενός νέου σχεδιασμού για τον ΠΑΟΚ και το μέλλον του, να έχει αποφασίσει, δηλαδή, ο κ Σαββίδης να επενδύσει στην ελληνική ποδοσφαιρική παραγωγή, να μειώσει σημαντικά το κόστος λειτουργίας της ομάδας, να επέλεξε να προσαρμόσει τις προοπτικές της σε μια βαλκανική, στην καλύτερη περίπτωση, εκδοχή και να ψάχνεται για ένα «Δικέφαλο», περιορισμένης ευθύνης; Είναι η πιθανότερη εκδοχή, επειδή, εκτός των άλλων, είναι συμβατή και με την ευρωπαϊκή προοπτική της ομάδας στην τρίτη κατηγορία των διοργανώσεων της UEFA το καλοκαίρι.
Ο ΠΑΟΚ του UEFA Conference League θα είναι μια ομάδα «για εμάς εδώ». Δεν χρειάζεται έναν Τζόλη, είναι πολυτέλεια για την ομάδα ο νεαρός, άρα όσο πιο γρήγορα πουληθεί τόσο το καλύτερο, ειδικά μάλιστα να η ομάδα διατηρήσει ένα σημαντικό ποσοστό μεταπώλησης.
Κάπου εκεί στα τέλη Μαΐου θα έχουμε μπροστά μας τη νέα εικόνα του «Δικεφάλου». Η μορφή της δημιουργείται αυτή την περίοδο.