Όλο το bulling που άσκησε το σύστημα ΠΑΟΚ, όλες οι αναφορές, όλες οι πιέσεις δεν είχαν καμία τύχη όταν βρέθηκαν ενώπιον της κανονικής δικαιοσύνης.
Η είδηση έχει μια ειδική σημασία: Ο κ. Δημήτρης Σκουτέρης, πρόεδρος την άνοιξη του 2018 της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, βρίσκεται, οριστικά και επίσημα, σε διαδικασία πειθαρχικής δίωξης από τον Άρειο Πάγο για τις αποφάσεις που έλαβε στη διάρκεια της θητείας του στο κορυφαίο δικαστικό όργανο του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Στην ουσία μιλάμε για μια, κυρίως, απόφαση, εκείνη την περιβόητη στις 10.03.2018 με την οποία «μεσάνυχτα +1» Σαββάτου έκανε δεκτή εν μέρει την έφεση του ΠΑΟΚ για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα και τροποποίησε την πρωτόδικη ποινή (την είχε επιβάλλει η Πειθαρχική Επιτροπή της Super League). Τι αποφάσισε τότε η υπό τον κ. Σκουτέρη σύνθεση της Επιτροπής Εφέσεων;
Διατήρησε υπέρ του Ολυμπιακού το άνευ αγώνα αποτέλεσμα (0-3), αλλά «επέστρεψε» στον ΠΑΟΚ τους -3 βαθμούς που είχαν πρωτόδικα αφαιρεθεί και ακύρωσε την ποινή της έδρας ( τρεις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών) επιτρέποντας την Κυριακή 11.03.2018, δηλαδή λιγότερο από είκοσι (20) ώρες μετά, να διεξαχθεί με την παρουσία θεατών το ντέρμπι ΠΑΟΚ –ΑΕΚ, που κρίθηκε στο τελευταίο δευτερόλεπτο του έξτρα χρόνου με εκείνη την απόφαση του Κομίνη και οδήγησε στην εισβολή στον αγωνιστικό χώρο του κουμπουροφόρου Ιβάν Σαββίδη…
Ουσιαστικά, προσέφερε στον Ιβάν Σαββίδη, σε μια περίοδο που «όλα τάσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά» στο ελληνικό ποδόσφαιρο την μοναδική στην ιστορία του ευκαιρία να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα.
Όπως καλώς ενθυμείστε στη Θεσσαλονίκη η απόφαση ήταν ήδη γνωστή από τις 23.00 του Σαββάτου, αφού είχαν αρχίσει να τυπώνονται τα εισιτήρια του αγώνα, εξέλιξη που προκάλεσε αποθεωτικά σχόλια υπέρ της Επιτροπής και του ίδιου του κ. Σκουτέρη.
Αυτός, λοιπόν, ο κ. Δημήτριος Σκουτέρης θα τεθεί, πλέον, απέναντι στην ελεγκτική αρμοδιότητα της δικαιοσύνης, μέσω της οποίας διερευνώνται όσοι την υπηρετούν, ως τακτικοί δικαστές, και «κάπου κατάλαβαν λάθος τις αρμοδιότητες τους εκδίδοντας περίεργες ή χωρίς επαρκή νομική βάση αποφάσεις».
Θα πείτε «εντάξει όλα αυτά, αλλά και πάλι η δικαιοσύνη άργησε να αποφασίσει, δεν συνέβαλε να εμπεδωθεί αποφασιστικά αίσθημα δικαίου», με άλλα λόγια θα μπορούσε όλη αυτή η ιστορία να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα, ώστε να εξελιχθεί χρονικά πιο κοντά στα γεγονότα.
Κακώς αμφιβάλετε! Η δίωξη ασκήθηκε νωρίς, σε κανονικό χρόνο, αλλά η εξέλιξη της, σε συνδυασμό με την διάθεση να μην απομειωθούν με κανένα τρόπο τα δικαιώματα του εγκαλουμένου, καθυστέρησε την ολοκλήρωση. Κρίθηκε, δηλαδή, ότι η αρχική δίωξη είχε ζουμί, υπήρχε έδαφος σε αποφάσεις για να στηριχθεί και με βάση όλες αυτές τις παραδοχές εξελίχθηκε η έρευνα στο σύνολο των αποφάσεων της Επιτροπής Εφέσεων από την ημέρα που ανέλαβε ο κ. Σκουτέρης έως και την επίμαχη απόφαση του και κατέληξε να ασκηθεί κανονική πειθαρχική δίωξη σε βάρος του.
Τι «πληρώνει» (πόσο ακριβά θα φανεί) ο κ. Σκουτέρης; Την διάθεση ( δική του ή άλλων είναι ένα θέμα) να προσφερθεί στον ΠΑΟΚ, δηλαδή στον κ Ιβάν Σαββίδη, σε καθεστώς κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και με Υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Σταυρομπάμπη Κοντονή (ανέλαβε στις 05.11.2026 και τον αποχώρησαν στις 29.08.2018) με τον οποίο θρυλείται πως ο κ Σκουτέρης είχε άριστες σχέσεις, η δυνατότητα να στεφθεί πρωταθλητής, ακόμη και με την παράβλεψη των διατάξεων του Πειθαρχικού Κώδικα και του Κ.Α.Π. ή με την ανακάλυψη νέων διατάξεων, που έως τότε κανείς δεν είχε σκεφθεί.
Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Για να φανεί η σημασία που έχει η εξέλιξη μιας άλλης, σχεδόν ανάλογης, υπόθεσης, στην οποία οι δικαστές αποφάσισαν κατά του ΠΑΟΚ και η απόφαση τους εκείνη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την ιδιοκτησία του «Δικεφάλου» και τα γνωστά συνεργεία παπαγάλων, που τους εξώθησαν σε παραίτηση, συνοδευόμενη από επιστολές με απειλές κατά της ζωής τους.
Στις 19.05.2020 ο ΠΑΟΚ κατάγγειλε στον Άρειο Πάγο και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τους εφέτες κ.κ. Φιλόπουλο και Βρυώνη για την απόφαση που έλαβαν να απορρίψουν την έφεση του «Δικεφάλου» κατά της πρωτόδικης απόφασης για τη γνωστή υπόθεση της πολυιδιοκτησίας με την Ξάνθη δια του εθνικού σερβιτόρου κ. Καλπαζίδη.
Τις κατέθεσε τις καταγγελίες ο ΠΑΟΚ και ζήτησε να ελεγχθούν πειθαρχικά ,επειδή σε μια άλλη, προηγούμενη, υπόθεση είχαν αποφασίσει διαφορετικά για το «δικαίωμα» της πρόσθετης παρέμβασης, το οποίο αναγνώρισαν στον Ολυμπιακό.
Πως και που κατέληξε εκείνη η καταγγελία, την οποία το σύστημα είχε φροντίσει να αποθεώσει με τους γνωστούς πηχυαίους τίτλους και τα διαμοιρασμένα κεντρικά κείμενα; Εκεί, που έπρεπε. Στα αζήτητα του Αρείου Πάγου. Η καταγγελία αναγνώστηκε, ερευνήθηκε και κρίθηκε ότι είναι απολύτως στον αέρα, δεν εδράζεται σε κανένα στοιχείο, δεν έχει καμία νομική βάση και διαβιβάστηκε στο αρχείο προς ιστορική έρευνα από τον ερευνητή του μέλλοντος. Όλα αυτά ολοκληρώθηκαν στις 20 Ιουλίου 2020.
Όλο το bulling που άσκησε το σύστημα ΠΑΟΚ, όλες οι αναφορές, όλες οι πιέσεις δεν είχαν καμία τύχη όταν βρέθηκαν ενώπιον της κανονικής δικαιοσύνης. Απορρίφθηκαν μετά πολλών επαίνων κι έμειναν στην ιστορία ως μια ακόμη απόπειρα να διαμορφώσει με τρόπο παράνομο, αντιδεοντολογικό και απάνθρωπο ο «Δικέφαλος» συνθήκες ευνοϊκές γι’ αυτόν για την κρίση της Επιτροπής Εφέσεων.
Τι έκανε το σύστημα ΠΑΟΚ απέναντι στην εξέλιξη αυτή; Εποίησεν την νήσσαν, κοινώς έκανε την πάπια. Ούτε είδε την αρχειοθέτηση της καταγγελίας του, ούτε άκουσε κάτι σχετικό, ούτε διάβασε κάτι παρόμοιο.
Γνωστή και δοκιμασμένη τακτική για τον Ιβάν Σαββίδη και τα περιστρεφόμενα γύρω του παπαγαλάκια… Τούμπανο η καταγγελία για να μένει η λάσπη, ουδεμία αναφορά, ούτε στα ψιλά γράμματα για την αρχειοθέτηση και την απαλλαγή των δύο κορυφαίων δικαστών. Η μονέδα να πέφτει και με την αλήθεια ποιος ασχολείται τώρα…