Η πολυιδιοκτησία μεταξύ του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης έχει μεγάλες διαφορές με αυτή της Red Bull (Λειψία, Σάλτσμπουργκ). Καταρχάς η σχέση τους έμεινε κρυφή, ενώ το σημαντικότερο οι δυο ομάδες ανήκουν στην ίδια ποδοσφαιρική ομοσπονδία και μπορούσαν να έχουν επιρροή ακόμη και σε 6 παιχνίδια τη σεζόν.
Σε υποθέσεις πολυιδιοκτησίας, ειδικά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, η πασίγνωστη υπόθεση «Red Bull» είναι σαν τον Μάρτη με τη Σαρακοστή. Δεν λείπει ποτέ. Στις λεπτομέρειες της προσέτρεξε και ο Π.Α.Ο.Κ. για να προσδώσει σε πρώτη ανάγνωση μια αίσθηση «ευρωπαϊκής νομιμότητας» στη δική του σχέση «ελέγχου και κυριαρχικής επιρροής» με την Ξάνθη και σε δεύτερη να «καθοδηγήσει», εμμέσως πλην σαφώς, την Επιτροπή Εφέσεων (σε περίπτωση που καταδικαστεί) στην εφαρμογή των προβλεπόμενων από την UEFA ποινών σε ανάλογες περιπτώσεις.
Στην θυσία της Ξάνθης, η οποία έχει συντελεστεί ήδη με τον υποβιβασμό της και την μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της σε νέο ιδιοκτήτη, προσβλέπει ο Π.Α.Ο.Κ. για να γλιτώσει ο ίδιος χωρίς καμία σοβαρή επίπτωση και η ιστορία «Red Bull Σάλτσμπουργκ και Λειψία» του έρχεται κουτί, έτσι πιστεύει ο ίδιος.
Τι αφορούσε, στην ουσία, αυτή η πασίγνωστη υπόθεση, την οποία έλεγξε, μέσω του Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών Ομάδων η UEFA και, μετά από μια σειρά διορθωτικές κινήσεις μεταξύ της εταιρείας και των ομάδων και αλλαγές προσώπων, την έθεσε στο αρχείο;
Σχέσεις ελέγχου και κυριαρχικής επιρροής μεταξύ δύο ομάδων (Λειψία – Σάλτσμπουργκ) με όχημα μια εταιρεία (Red Bull), οι οποίες αφορούσαν δύο διαφορετικές ομάδες, δύο διαφορετικών εθνικών ομοσπονδιών που μετείχαν σε δύο διαφορετικά εθνικά πρωταθλήματα, μέσω των οποίων και μόνο μπορούσαν να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA (Champions League/Europa League), οπότε θα προέκυπτε ζήτημα εάν μετείχαν (κάποια στιγμή) στην ίδια διοργάνωση. Κινητικότητα μεταξύ των δύο αυτών διοργανώσεων δεν προβλέπεται καθώς εξελίσσονται.
Η UEFA μόνο να πιθανολογήσει μπορούσε ότι η Λειψία και η Σάλτσμπουργκ θα συνέβαινε κάποια στιγμή να βρεθούν να μετέχουν στην ίδια διοργάνωση της, οπότε θα προέκυπτε σοβαρό ζήτημα στην αξιοπιστία της διοργάνωσης και στην ακεραιότητα των αγώνων. Παρόλα αυτά επενέβη και έλυσε αναίμακτα ένα θέμα πριν καν δημιουργηθεί.
Στην υπόθεση μεταξύ του Π.Α.Ο.Κ. και της Ξάνθης όλα τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά.
Μιλάμε για δύο ομάδες που ανήκουν στην ίδια εθνική ομοσπονδία (ΕΠΟ), είναι μέλη της ίδιας επαγγελματικής Λίγκας (Super League) και παίρνουν μέρος στις ίδιες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις ( πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας και Κύπελλο). Συνεπώς, οι μεταξύ τους ετήσιες αναμετρήσεις προκύπτουν αυτόματα από το πρόγραμμα των αγώνων για το πρωτάθλημα και είναι πιθανότατες για το Κύπελλο, άρα η επιρροή της μίας στην άλλη λειτουργεί άμεσα και οι συνακόλουθες οι επιπτώσεις στην ακεραιότητα των αγώνων και την αξιοπιστία των δύο διοργανώσεων δεν πιθανολογούνται, είναι δεδομένες και ισχυρές.
Υποθετικά, με βάση τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου, ο Π.Α.Ο.Κ. και η Ξάνθη θα μπορούσαν σε μια περίοδο να βρεθούν έως και έξι (6) φορές αντιμέτωποι και στις δύο διοργανώσεις.
Το χειρότερο; Οι σχέσεις αυτές παρέμειναν κρυφές, τα αρμόδια ποδοσφαιρικά όργανα δεν ενημερώθηκαν και αποκαλύφθηκαν αφού είχαν συναφθεί και λειτούργησαν για ένα, τουλάχιστον, χρόνο (Δεκέμβριος 2018 – Δεκέμβριος 2019). Στο διάστημα που παρέμειναν κρυφές κανείς δεν γνωρίζει πόσο και σε ποιο βαθμό επηρέασαν αποτελέσματα αγώνων (όχι μόνο μεταξύ ΠΑΟΚ και Ξάνθης, αλλά και προς τρίτες ομάδες ανταγωνίστριες του «Δικεφάλου») και διαμόρφωσαν τον τελικό βαθμολογικό πίνακα.
Σε αυτό το πλαίσιο οι πρακτικές δυνατότητες των αρμόδιων ποδοσφαιρικών οργάνων να διευθετήσουν (ακόμη και να το ήθελαν) χωρίς επιπτώσεις μια ανάρμοστη (sic!) σχέση ελέγχου και κυριαρχικής επιρροής ήταν μηδενικές, συνεπώς τα αποτελέσματα που παρήγαγε η σχέση αυτή, δηλαδή το πρωτάθλημα της περιόδου 2018/2019, είναι ισχυρά και δεν ανατρέπονται (Κώδικας Δεοντολογίας της Ε.Π.Ο., άρθρο 26, παράγραφος 3).
Αυτές, τις αποδεδειγμένες με συνδεδεμένες εταιρείες, τραπεζικές συναλλαγές, αγορές, πωλήσεις, παρένθετα πρόσωπα (σίγουρα δεν είναι «αγροτουρισμός του Καλπαζίδη στο προπονητικό κέντρο και στο ξενοδοχείο της Ξάνθης) εξελίξεις ( τις περιγράφει το πόρισμα της Ε.Ε.Α.) ο Π.Α.Ο.Κ και η Ξάνθη επιχειρούν ακόμη και τώρα να τις δικαιολογήσουν και να τις καταστήσουν άνευ σημασίας, κάτι σαν σχολική εκδρομή στη φύση της ευρύτερης περιοχής της Ξάνθης, για να γλιτώσουν, δηλαδή για να γλιτώσει ο Π.Α.Ο.Κ.
Δεν ήταν έξυπνη επιλογή να συγκριθεί το αποδεδειγμένο εγχώριο σκάνδαλο με το πιθανολογούμενο ευρωπαϊκό και φαίνεται ότι ακόμη και στον Π.Α.Ο.Κ. το κατάλαβαν (φρόντισαν γι’ αυτό οι δικηγόροι του Ολυμπιακού), αλλά τώρα είναι αργά. Οι διαφορές κατατέθηκαν και αξιολογούνται ήδη.