Ποδοσφαιριστές συζητούν για την «επαρχιακή» ομάδα της Super League που παίζει δίχως τεστ στο πρωτάθλημα.
Υπάρχουν (και) στο ποδόσφαιρο φήμες που σε διασκεδάζουν. Υπάρχουν όμως και φήμες από εκείνες που μάλλον σε ανησυχούν. Στην προκειμένη περίπτωση η ιστορία που ταξιδεύει από στόμα σε στόμα είναι τόσο απίστευτη όσο και τρομακτική.
Αυτή την δύσκολη εποχή πρέπει όλοι να παρέχουμε εγγυήσεις τήρησης κάποιων βασικών κανόνων, να κάνουμε θυσίες για το ευρύτερο καλό. Είναι αλήθεια πως έχουν γίνει λάθη, είναι αλήθεια πως η φύση των περιορισμών είναι τόσο πρωτοφανής και ιδιαίτερη που κάποιοι δεν τα ερμήνευσαν σωστά και δικαιολογημένα υπήρξαν συνέπειες. Οι λέξεις « εξάπλωση της πανδημίας» είναι από μόνες τους ως λέξη τόσο αφοπλιστικά γεμάτες περιεχομένου, που αρκούν για να δικαιολογήσουν κάθε μία από τις συνέπειες αυτές.
Πως να αντιδράσει λοιπόν κανείς όταν έρχεται αντιμέτωπος με πληροφορία που αφορά όχι μία μεμονωμένη παραβίαση μέτρων, αλλά με μία οργανωμένη προσπάθεια παραβίασης, με τρόπο μάλιστα τόσο προκλητικό που δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τους σκοπούς όσων έχουν εμπλοκή με αυτό: Λέγεται ότι ομάδα της επαρχίας συστηματικά συστηματικά παραβιάζει το απαραίτητο υποχρεωτικό φυσικά πρωτόκολλο της Super League και δεν υποβάλει τους ποδοσφαιριστές της στα απαραίτητα covid-test που πρέπει να υποβάλλονται όλα τα μέλη του αγωνιστικού της τμήματος 24 έως 48 ώρες πριν από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα, παραβιάζοντας το μίνιμουμ της εγγύησης για να έχουμε ποδόσφαιρο ακόμη και στον καιρό μιας πανδημίας με έναν τρόπο που μόνον εγκληματικός μπορεί να χαρακτηριστεί.
Την συγκεκριμένη κουβέντα-φήμη την ξεκίνησαν ποδοσφαιριστές. Και τη συντηρούν ποδοσφαιριστές. Μεταξύ συναδέλφων ταξιδεύει και όσο ο καιρός περνά τόσο και «φουντώνει» καθώς αν κάποιος θέλει να την ερευνήσει λίγο παραπάνω φαίνεται πως περιγράφει μια παγιωμένη κατάσταση.
Υπάρχει όμως αυτή η δυνατότητα; Το ρεπορτάζ καταγράφει πως η Super League δεν έχει δημιουργήσει έναν σοβαρό ελεγκτικό μηχανισμό για να εξασφαλίσει πως γίνονται κανονικά τα τεστ. Αν καταλαβαίνουμε καλά κινείται λιγάκι «καλή τη πίστη» και στον φόβο ότι τυχόν παραβίαση της εν λόγω υποχρέωσης επισύρει ποδοσφαιρικές και ποινικές ευθύνες. Δηλαδή έχει δώσει έναν «κωδικό» σε κάθε ΠΑΕ και δέχεται ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων ώστε με τη σειρά της να πει το «οκ» για την πραγματοποίηση των αγώνων.
Τον «κωδικό» τον χρεώνεται ένας γιατρός για κάθε ομάδα. Εκείνος στέλνει μια ενημέρωση. Όχι όμως και όλα τα τεστ ξεχωριστά. Υποχρεούται να στείλει το αποτέλεσμα από το εκάστοτε εργαστήριο μόνο για δείγμα «θετικό».
Από ότι καταλαβαίνουμε και πάντα για να ακολουθήσουμε το μονοπάτι της συζήτησης μπορεί όταν δεν υπάρχουν θετικά τεστ να στέλνει ένα μήνυμα περιγραφικό: «Όλα τα δείγματα είναι αρνητικά». Και κάπως έτσι να μην γνωρίζει κανείς αν όντως έχουν γίνει τα απαραίτητα.
Η συγκεκριμένη υποχρέωση για κάθε ομάδα απαιτεί μια δαπάνη κάποιων χιλιάδων ευρώ ανά εβδομάδα. Υπάρχει όμως στα αλήθεια κάποιος τόσο αφελής που να θέλει να λέγεται ποδοσφαιρικός παράγοντας και να μην διαθέτει 3-5 χιλιάδες ευρώ πριν από κάθε ματς διακινδυνεύοντας την υγεία της επένδυσής του, δηλαδή των ποδοσφαιριστών του αλλά και την φήμη της ομάδας του και του ίδιου και ρισκάροντας να βρεθεί απολογούμενος ενώπιον της δικαιοσύνης, του ποδοσφαίρου αλλά και μίας ολόκληρης κοινωνίας που δοκιμάζεται; Ας ελπίσουμε πως όχι.
Εννοείτε πως την ιστορία δεν την πιστεύουμε. Την φοβόμαστε όμως. Και σίγουρα δεν τη φέρνουμε στο προσκήνιο για… κουτσομπολιό. Στην προκειμένη περίπτωση ισχύει το φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά. Διότι αν μια στο εκατομμύριο αυτή η φήμη έχει βάση; Τότε καλά θα κάνουν άπαντες να πάρουν τα μέτρα τους. Και η Λίγκα. Και οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Και ο εισαγγελέας και όλοι όσοι έχουν αποδεχτεί ένα τεράστιο πολιτικό κόστος προκειμένου να μην παίζουν κάποιοι με τις ζωές μας.