Στο… ταμείο του Γενάρη

Ο μεταγραφικός απολογισμός για Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Ποιος ενισχύθηκε περισσότερο, ποιος πιθανότητα χάθηκε στην μετάφραση του σχεδιασμού και ποιος κράτησε την τελευταία κουβέντα για λογαριασμό του.

Αυτό ήταν λοιπόν. Γενάρης και… πάει. Μεταγραφές τέλος για όλους, εκτός εκείνων που θέλουν να ρίξουν τα «ζάρια» στο έξτρα δεκαήμερο που αφορά τους «ελεύθερους». Ποδοσφαιριστές δηλαδή (λέμε τώρα) σαν τον Χρβόγιε Μίλιτς που πριν από μερικές ώρες αποδεσμεύτηκε από τον Ολυμπιακό. Πρέπει να είναι κάποιος… απελπισμένος για να ασχοληθεί με αυτή την διαδικασία ή έστω να επιχειρήσει να πιάσει το… λαχείο. Άρα λοιπόν λογικά συμφωνούμε ότι τουλάχιστον όσον αφορά στις ομάδες κορυφής οι μεταγραφές τελείωσαν. Και ο απολογισμός σίγουρα ανοίγει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Από πού ξεκίνησαν οι τρεις ομάδες με τη λήξη του πρώτου γύρου;

Ο Ολυμπιακός καίγονταν για έναν ποδοσφαιριστή σαν τον Κέβιν Μιραλάς που θα μπορούσε να παίξει σε όλες τις θέσεις της επίθεσης και να ανεβάσει τον δείκτη της ποιότητας. Ήθελε επίσης να λύσει το «καυτό» θέμα του Οτζίτζα Οφόε ο οποίος ζητούσε μεταγραφή. Τα κατάφερε και τα δύο και μάλιστα πολύ καλά. Πρώτον έφερε τον ίδιο τον Κέβιν Μιραλάς και μάλιστα αρκετά νωρίς καθώς ο Βέλγος έχει ήδη πέντε συμμετοχές με την ομάδα. Δεύτερο έλυσε τον γρίφο Οτζίτζα με τον 28άχρονο μέσο να προστίθεται και εκείνος από την Κυριακή στις επιλογές του νέου προπονητή. Του Γκαρθία που επίσης έφτασε Γενάρη σε μια ακόμη κίνηση που τάραξε τα νερά.

Οι Πειραιώτες απέκτησαν επίσης έναν ακόμη τερματοφύλακα (Ίβουσιτς) έχοντας κατά νου ότι το καλοκαίρι θα επαναφέρουν στον Ρέντη τον Ανδρέα Γιαννιώτη, και γέμισαν τα άκρα της άμυνας με δύο «ελληνικές» επιλογές (Χατζισαφί, Ιγκόρ Σίλβα) που παρότι ο Γκαρθία δεν τις έχει αξιοποιήσει ως εδώ είναι πολύ πιθανό να μπορούν να προσφέρουν λύσεις στο rotation.

Τι έχασε ο Ολυμπιακός; Ουσιαστικά τίποτα. Ο Ντιόγκο Φιγκέιρας αποτέλεσε την πιο ηχηρή αποχώρηση. Οι άλλοι (Μίλιτς, Εμενίκε, Καρσελά, Ζντιέλαρ, Βούκοβιτς, Μπεν) ούτως ή άλλως δεν έπαιζαν. Απλώς έκαναν το ρόστερ μεγαλύτερο από όσο θα έπρεπε.

Στην πραγματικότητα λοιπόν οι Πειραιώτες έκαναν καλή δουλειά. Για δικούς τους λόγους έμειναν ως την τελευταία στιγμή στο παζάρι ψάχνοντας και άλλες περιπτώσεις. Έψαχναν κάτι καλύτερο από ότι έχουν, και όχι να καλύψουν κάποια σοβαρή ανάγκη. Για παράδειγμα προσπάθησαν τον Βιδάλ της Βαλένθια. Δεξιοί μπακ όμως αυτή τη στιγμή στο ρόστερ είναι ο Ομάρ, ο Σίλβα, υπό προϋποθέσεις ο Ζιλέ ενώ ο Γκαρθία έχει δοκιμάσει εκεί και τον Ανδρούτσο (!). Δεν νομίζουμε λοιπόν ότι δεν βγαίνουν τα… κουκιά στη θέση αυτή. Ούτε για την επίθεση όπου υπάρχουν οι Ανσαριφάρντ, Τζούρτζεβιτς, Μιραλάς. Ίσως στον αμυντικό χαφ να χρειάζονταν μεγαλύτερο βάθος. Θυμίζουμε όμως ότι οι Πειραιώτες αποφάσισαν να δώσουν τον Ζντιέλαρ, όπως επίσης καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι αυτόν τον ρόλο πέραν του Ρομαό μπορεί να τον αποδώσει με επιτυχία και ο Χατζισαφί.

Πρόσημο θετικό λοιπόν με την υποσημείωση πως μάλλον το καλοκαίρι θα χρειαστεί γερό ανακάτεμα της τράπουλας.

Καλή δουλειά έκανε τελικά και η ΑΕΚ η οποία όμως καθυστέρησε περισσότερο από όσο θα έπρεπε την υπόθεση της αριστερής πλευράς. Η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ βεβαίως αποζημιώνεται (για την υπομονή της) με την απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή όπως ο Νίκλας Χουλτ, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο προγραμματισμός ήταν συγκεκριμένος. Ήθελε να είναι έτοιμη πριν μπει στο… τούνελ των 10 αγώνων σε 38 ημέρες. Και ήδη έχει δώσει τους τρεις από αυτούς, έχοντας χάσει δύο πολύτιμους βαθμούς στη Λάρισα. Προφανώς δεν εννοούμε ότι με τον Χουλτ η Ένωση σώνει και ντε θα επικρατούσε στον κάμπο. Περιγράφουμε απλά την… διαδρομή ως την τελική της επιλογή.

Αντίθετα με το αριστερό άκρο, τις άλλες δύο σοβαρές υποθέσεις που είχε ανοιχτές τις ολοκλήρωσε γρήγορα. Ο Μασούντ αντί του τραυματία Μάνταλου που χάνει τη σεζόν. Ο Μοράν αντί του Γιόχανσον που επίσης είναι νοκ άουτ ως το τέλος της φετινής διαδρομής. Στον άξονα βεβαίως η ΑΕΚ έχει ουσιαστικά μια ακόμη προσθήκη. Αυτή του Κονέ ο οποίος πλέον είναι σε θέση μαζί με τον Σιμόες και τον Γαλανόπουλο να χτίσει ένα πολύ καλό rotation σε αυτά τα τετραγωνικά του γηπέδου.

Αποχωρήσεις; Ουσιαστικά δεν έφυγε κανείς. Πατίτο, Τρίστανσον και Βινίσιους δεν θα λείψουν από κανέναν.

Πρόσημο λοιπόν και εδώ θετικό, με την υποσημείωση ότι αν υπήρχε διαθέσιμο μεγαλύτερο μπάτζετ ίσως να προέκυπτε κάτι καλύτερο από τον Μοράν. Και φέτος η ΑΕΚ με τα 9 εκατ ευρώ έσοδα από την Ευρώπη σίγουρα θα μπορούσε να ξοδέψει κάτι παραπάνω.

Και ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ; Δεν έχουμε άποψη για τον Μουλέν, πόσο μάλλον για τον Μιχόγιεβιτς που έφτασε μόλις σήμερα παρέα με τον Γάλλο μέσο. Νομίζουμε όμως ότι ο Δικέφαλος του Βορρά για αλλού ξεκίνησε στις μεταγραφές και αλλού κατέληξε χάνοντας χρόνο σε υποθέσεις που του στοίχισαν και τις… εντυπώσεις. Οι Θεσσαλονικείς ήθελαν το παραπάνω τον Γενάρη. Έναν στόπερ ικανό να δώσει όσα δεν κατάφερε η ηχηρή καλοκαιρινή απόκτηση του Ζαμπράνο ο οποίος ήδη βρίσκεται στο Κίεβο. Δεν τα κατάφεραν ούτε με τον Μολέδο όμως, ούτε με τον Χατσερίντι ο οποίος και σε καμία περίπτωση δεν έχει υπογράψει προσύμφωνο για το καλοκαίρι.

Και ενώ οι δύο βασικές επιλογές για την άμυνα ήταν ποδοσφαιριστές έμπειροι με ηγετική φυσιογνωμία; Τελικά προέκυψε τελευταία ημέρα των μεταγραφών ένα νεαρό παιδί (Μιχόγιεβιτς) από την Σαράγεβο που προφανώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει λεπτομέρειες είτε για την ικανότητα του, είτε για τον χρόνο προσαρμογής που θα χρειαστεί για να μπορέσει να δώσει λύσεις.

Μίνι κάζο για τον ΠΑΟΚ ήταν και η απόπειρα απόκτησης του Κουρμπέλη από τον Παναθηναϊκό για τον τρόπο με τον οποίο ο Έλληνας μέσος γύρισε την πλάτη στον Δικέφαλο την τελευταία ημέρα των μεταγραφών. Ο ΠΑΟΚ βεβαίως πήρε ποδοσφαιριστή εκεί, τον Μουλέν που μοιάζει η «κανονικότερη» επιλογή του, έχασε όμως τον Τσίμιροτ (Σταντάρ Λιέγης) που μπορεί να μην έκανε ποτέ εκείνα τα βήματα προόδου που όλοι περίμεναν αλλά ήταν βασική μονάδα για την ομάδα του Λουτσέσκου.

Για τον Αζεβέδο που συμπληρώνει τον πίνακα με τα ονόματα των νέων αφίξεων στη Θεσσαλονίκη; Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Βραζιλιάνος θέλει πολύ καιρό για να έρθει στην επιθυμητή αγωνιστική κατάσταση.

Τι έκανε λοιπόν ο ΠΑΟΚ που ξαναλέμε ότι αυτόν τον Γενάρη τον καταλάβαινε ως τον σημαντικότερο εδώ και 10ετίες μιας και η ομάδα του είναι σε τροχιά νταμπλ; Παραχώρησε έναν βασικό ποδοσφαιριστή όπως ο Τσίμιροτ και με τα χρήματα της μεταγραφής του έκανε μια σειρά –ετεροχρονισμένων- κινήσεων που μέχρι να τους δούμε…

Ο Δικέφαλος του Βορρά δείχνει να λειτούργησε μακριά από το ίδιο του το πλάνο. Και αυτή είναι μια παράμετρος που μπορεί στα τέλη της σεζόν να έχει τη σημασία της, μπορεί και όχι. Σήμερα 1η Φλεβάρη σε σχέση με τους άλλους διεκδικητές δείχνει αυτή την ειδική διαδρομή να την… έχασε. Το γήπεδο όμως είναι που κρύβει τις πραγματικές απαντήσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από