Ο Σαββίδης πλήρωσε (πολλά) κι έμαθε

Ο Σαββίδης πλήρωσε (πολλά) κι έμαθε

Το... πενταετές εντατικό μάθημα του ελληνικού ποδοσφαίρου που φέρνει τον ΠΑΟΚ στην κορυφή του πρωταθλήματος.

Δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος ιδιοκτήτης μεγάλης ομάδας που έκατσε στα θρανία του μαγικού κόσμου του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης πλήρωσε και πληρώνει ακριβά το… χόμπι του, αλλά κατάφερε να φέρει τον ΠΑΟΚ στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος κι ενώ απομένουν 11 στροφές ως τη λήξη.

Οι στατιστικολόγοι μπορούν να βρουν πότε βρέθηκε για τελευταία φορά ο ΠΑΟΚ στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα τέτοια εποχή. Η ουσία είναι ότι ο εκ Ρωσίας ορμώμενος επιχειρηματίας τελικά τα κατάφερε και έφερε τον ΠΑΟΚ αρχικά σε θέση που λογίζεται εκ των φαβορί για τον τίτλο.

Χρειάστηκε να βάλει το… χεράκι του (βαθιά στην τσέπη για να βοηθήσει) στην αλλαγή της ΕΠΟ. Εκτιμώντας ότι η διαιτησία δεν αντιμετώπιζε τον ΠΑΟΚ ως μεγάλη ομάδα, επέβαλε τη θέση του ακόμη κι αν χρειάστηκε να εκτεθεί δηλώνοντας ότι «ο επόμενος πρόεδρος της ΕΠΟ θα είναι δικός μας». Ο επόμενος πρόεδρος της ΕΠΟ είναι ο Βαγγέλης Γραμμένος που προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη και είχε την απόλυτη στήριξη του ΠΑΟΚ. Πλέον ο Δικέφαλος του Βορρά δεν έχει θέματα με τη διαιτησία. Εχουν οι ανταγωνιστές του.

Χρειάστηκε να επενδύσει μερικά εκατομμύρια προκειμένου να αποκτήσει «ανοσοποιητικό σύστημα», όπως χαρακτήρισε ο ίδιος τη δύναμη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τηλεόραση, εφημερίδες και ιστοσελίδες «πρώτης γραμμής» ανήκουν στον ευρύτερο όμιλο Σαββίδη δημιουργώντας έναν πανίσχυρο πόλο που «φροντίζει» τα συμφέροντα των επιχειρήσεών του. Ακόμη και την ισχυρή, τη δυνατή και ενίοτε «ενοχλητική» επικοινωνιακά φωνή, τη βρήκε με τα ποσταρίσματα του υιού του που δημιουργούν την απαραίτητη ίντριγκα που πάντα και παντού κουβαλάει το ποδόσφαιρο και πολύ περισσότερο στις θερμές μεσογειακές χώρες.

Χρειάστηκε να δοκιμάσει ξένους προπονητές έμπειρους αλλά και ανερχόμενους, χρειάστηκε να δώσει ευκαιρίες σε «παιδιά του ΠΑΟΚ» που ξέρουν τα κατατόπια της ομάδας και να καταλήξει σε κάποιον που και εμπειρία έχει και δίψα για διάκριση, αλλά κυρίως ξέρει τα κατατόπια του ελληνικού πρωταθλήματος. Μπορεί ο Λουτσέσκου να μην είναι ο καλύτερος προπονητής, αλλά τον χρόνο που θα ξοδέψει κάποιος σαν τον Οσκαρ Γκαρσία να μάθει τι είναι ο Αστέρας Τρίπολης και ποιες οι ιδιαιτερότητες του γηπέδου, ο Ρουμάνος προπονητής του ΠΑΟΚ θα τον επενδύσει για να σκαρφιστεί τρόπους που θα φύγει με τη νίκη από το Αγρίνιο.

Χρειάστηκε να επενδύσει αρκετά εκατομμύρια σε ποδοσφαιριστές «ψημένους» στον πρωταθλητισμό. Τα προηγούμενα χρόνια με το ζόρι έβρισκες έναν – δύο ποδοσφαιριστές από το ρόστερ του ΠΑΟΚ που θα μπορούσαν να χωρέσουν στην 11άδα των ανταγωνιστών του. Μέσα σε ένα καλοκαίρι αυτό άλλαξε. Δείτε τις 11άδες του περυσινού πρώτου μισού του πρωταθλήματος, όταν ο ΠΑΟΚ είχε βρεθεί μια ντουζίνα βαθμούς πίσω από την κορυφή. Από τους παίκτες που ξεκινούσαν βασικοί, εφέτος αγωνίζονται μόνο ο Μάτος, ο Βαρέλα κι ο Κάνιας. Προωθήθηκε και δόθηκε ψήφος εμπιστοσύνης στον Πέλκα που ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ενώ αποκτήθηκαν ποδοσφαιριστές που «γεμίζουν» όλες τις γραμμές με ποιότητα.

Και εν τέλει χρειάστηκε να χτίσει σχέσεις με ομάδες από τις οποίες αποκτά ποδοσφαιριστές, δίνει δανεικούς, συζητά διαρκώς για μεταγραφές και δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης του τύπου «εγώ είμαι εδώ».

Η συνταγή της επιτυχίας στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι δύσκολη, απλά χρειάζεται κάποιος χρόνος ωσότου να βρεθούν και να «δέσουν» τα κατάλληλα υλικά…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ